HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 7 Απριλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)



Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

7 Απριλίου

Γεγονότα

1951- Ο νεοσύστατος νομός Πιερίας αριθμεί 86.161 κατοίκους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που γίνεται την ημέρα αυτή. Είναι η πρώτη μεταπολεμική απογραφή στην Ελλάδα.

1954-Στις αρχαιρεσίες του Φυσιολατρικού Ομίλου Κατερίνης, πρόεδρος εκλέγεται ο Κοσμάς Παρασκευόπουλος. (Μακεδονικός Αγών, 14-2-1954, σελ. 2).

1973-Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ολύμπιον Βήμα» από τον εκδότη Κυριάκο Τσομπανόπουλο. Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα ίδρυσε (1973) γραφείο οικογενειακού συμβούλου, με δωρεάν συμβουλές από μια πλειάδα επιστημονικών συμβούλων.Η έκδοσή της διακόπηκε από τον Μάιο του 1974 ως τον Φεβρουάριο του 1975. Επανεκδόθηκε το 1975 με εκδότη τον Ιωάννη Κορομήλη και το 1976 τη Μαρία Κορομήλη. (Ολύμπιον Βήμα, 23-1-1974, σελ. 1).
Στο πρώτο φύλλο της 7ης Απριλίου 1973, το οποίο τιμάται 2 δραχμές, καλύπτεται δημοσιογραφικά η τραγωδία της Ρητίνης (ναυτικό δυστύχημα στο Πουέρτο Ρίκο) και δημοσιεύεται άρθρο-χαιρετισμός του εκδότη της εφημερίδας (1969-73) «Πιερικός Τύπος», Δημήτρη Μοσχοτέλια, με τίτλο «Ένα τέλος και μια αρχή».


Ο Κυριάκος Τσομπανόπουλος, στο πρώτο άρθρο με τίτλο Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ γράφει, μεταξύ άλλων: «θ’ ανθίσουμε με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και θα αντέξουμε στα ξεσπάσματα του Δία καθώς και στα παιχνίδια των άλλων θεών μια και διαλέξαμε για κατοικία μας τον πανύψηλο θεϊκό Όλυμπο.
* Ολύμπιο θα είναι και το ανάστημά μας για να μπορέσουμε έτσι να δούμε την αλήθεια σε όποια γωνιά της περιοχής μας υπάρχει και όπως υπάρχει.
*Ολύμπιοι θα διατηρηθούμε για να είμαστε μακρυά από κάθε βρώμικη αναπνοή, σε ατμόσφαιρες καθάριες, σε ύψη που μόνο σταυραετοί γνωρίζουν και τολμούν να πλησιάσουν, μακρυά από κάθε διαβρωτική πιθανότητα.
*Ολύμπιο θα είναι το κάθε μας βήμα, εφ’ όσον θα πρόκειται για την πνευματική ανάτασι του τόπου μας.
*Ολύμπιοι και στην υπόσχεσή μας ότι θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε όχι στυγνή είδησι αλλά ουσία ντυμένη με το ένδυμα της πληροφορίας.»
Στην έκτη και τελευταία σελίδα, το «Ολύμπιον Βήμα» στο παρθενικό του φύλλο φιλοξενεί την είδηση ότι τοποθετήθηκε το Άγαλμα της Νίκης, έργο του γλύπτη Ευθυμίου Καλευρά από τον Καταχά, στο Ηρώο της Κατερίνης.
Σήμερα, η εφημερίδα «Ολύμπιο Βήμα» αποτελεί την πρώτη εφημερίδα της Πιερίας μετά τη Μεταπολίτευση που είναι ακόμα σε κυκλοφορία.

1976-Σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, καταδικάζεται ο ανθελληνικός χαρακτήρας της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. (Ολύμπιον Βήμα, 10-4-1976, σελ. 1)

Έφυγαν

1968-Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών ο δικολάβος Θεοδόσιος Θεοδοσόπουλος, που υπήρξε υποψήφιος βουλευτής (1932) με το Κόμμα Φιλελευθέρων. (Νέα Εποχή, 13-4-1968, σελ. 2)

1976-Πεθαίνει ο 69χρονος δικηγόρος Αριστοτέλης Κοσμάς, ο οποίος διορίστηκε έπειτα από πιέσεις, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης το 1967-74. (Νέα Εποχή, 10-4-1976, σελ. 4)

Έγιναν κι αυτά

1951-Διοικητικές μεταβολές:
Διορθώνονται : Το όνομα του οικισμού Κεραμίδι του δήμου Κατερίνης  σε Παλαιόν Κεραμίδιον , του οικισμού Σιδηροδρομικός Σταθμός της Κοινότητας Πλαταμώνος σε Σταθμός  και του οικισμού Ριτίνια της ομώνυμης κοινότητας σε Ρητίνη. Το όνομα της Κοινότητας Ριτίνιας διορθώνεται σε Κοινότητα Ρητίνης.

Καταργούνται:
Ο οικισμός Μονή Αγίων Πάντων της Κοινότητας Ελαφίνας Ν. Ημαθίας και οι οικισμοί Μεργιάννη και Ίσβορος της Κοινότητας Καταλωνίων , Άνω Μηλέα και Φτέρη της Κοινότητας Μηλιάς  και ο οικισμός Προσφυγικός Συνοικισμός Παντελεήμονος της Κοινότητας Πλαταμώνος.

Αναγνωρίζεται:
ο οικισμός Κούρσοβα και προσαρτάται στην Κοινότητα Μοσχοποτάμου.


1973-Δύο ναυτικοί από τη Ρητίνη πέθαναν σε ναυάγιο στο Πουέρτο Ρίκο. (Νέα Εποχή, 7-4-1973, σελ. 1)

1987-Εγκρίνεται με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ρητίνης. (Νέα Εποχή, 11-4-1987, σελ. 3)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια