Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Δεν βοήθησε ασθενείς με COVID-19 φάρμακο κατά της αρθρίτιδας

Αναποτελεσματικό αποδείχτηκε κατά του νέου κορονοϊού το φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σαριλουμάμπη (εμπορική ονομασία Kevzara).

Το φάρμακο χορηγήθηκε σε ασθενείς με Covid-19 σε σοβαρή κατάσταση, που δεν είχαν διασωληνωθεί και η κλινική μελέτη θα συνεχιστεί σε διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η σαριλουμάμπη, ένας αναστολέας της ιντερλευκίνης-6, που παράγεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες Regeneron και Sanofi, καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με αρθρίτιδα.

Δοκιμάζεται με την ελπίδα να φανεί χρήσιμο σε ασθενείς με COVID-19, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά, επιδεινώνοντας έτσι την κατάστασή τους μέσω της λεγόμενης «καταιγίδας κυτοκινών».

Η χρήση τέτοιων φαρμάκων σε 21 ασθενείς με COVID-19 ξεκίνησε στην Κίνα τον Φεβρουάριο, αν και τότε είχε χρησιμοποιηθεί ένα άλλο παρεμφερές φάρμακο, η τοσιλιζουμάμπη. Οι Κινέζοι γιατροί είχαν αναφέρει ταχύτερη υποχώρηση του πυρετού των ασθενών και αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας της Regeneron, αποφάσισε η εταιρεία του να αρχίσει κλινική δοκιμή του δικού της φαρμάκου σε ασθενείς με COVID-19.

Δεν ήταν, πάντως, εξαρχής ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς, σύμφωνα με τους «New York Times» και το Reuters, δήλωσε ότι «ο αναπροσανατολισμός υφιστάμενων φαρμάκων δεν έχει ιστορικό επιτυχιών στη φαρμακοβιομηχανία».

Οι Regeneron και Sanofi προχώρησαν σε δοκιμή του sarilumab σε 457 τυχαία επιλεγμένους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι πήραν είτε το φάρμακο (σε δόσεις των 200 ή 400 μιλιγκράμ) είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο).

Οι ασθενείς ανήκαν σε δύο ομάδες, αυτοί που ήταν σε σοβαρή κατάσταση (χρειάζονταν οξυγόνο αλλά χωρίς διασωλήνωση) και αυτοί που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι και εισηγμένοι σε ΜΕΘ).

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι αν και το φάρμακο μείωσε τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (που αυξάνεται στη σοβαρή φλεγμονή), δεν βοήθησε τους σοβαρά άρρωστους, πολλοί από τους οποίους ανάρρωσαν μόνοι τους. Σε ποσοστό 80% πήραν εξιτήριο, είτε είχαν πάρει σαριλουμάμπη είτε όχι, 10% συνέχισαν να νοσηλεύονται και 10% πέθαναν.

Τα αποτελέσματα για τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση δεν είναι ακόμη σαφή, αλλά καθώς υπάρχουν ενδείξεις κάποιας βελτίωσης λόγω του φαρμάκου, η κλινική δοκιμή θα συνεχιστεί ειδικά γι' αυτούς (σε περισσότερους από 600 ασθενείς). Τα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές Ιουνίου.

Οι δύο εταιρείες, παράλληλα, πραγματοποιούν μία δεύτερη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή του φαρμάκου σε 400 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση εκτός ΗΠΑ. Τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η Regeneron αναπτύσσει, επίσης, φαρμακευτικά μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν ειδικά στον νέο κορονοϊό, με τον ίδιο τρόπο που ανέπτυξε το μοναδικό υπάρχον αποτελεσματικό φάρμακο κατά του ιού Έμπολα. Οι κλινικές δοκιμές αυτού του νέου φαρμάκου σε ασθενείς θα αρχίσουν τον Ιούνιο.

Από την άλλη πλευρά, Γάλλοι ερευνητές έκαναν γνωστό ότι το φάρμακο Actemra, ένας άλλος αναστολέας της ιντερλευκίνης-6 από την εταιρεία Roche, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονταν διασωλήνωση. Όμως, τα αναλυτικά στοιχεία για την εν λόγω κλινική δοκιμή σε 129 ασθενείς COVID-19 ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.