HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 18 Μαΐου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης*
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

18 Μαΐου

Γεγονότα


1958-Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στη Γανόχωρα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους Βαρνάβα. (Ορθόδοξος Επιστασία)

1975-Ιδρύεται με την υπ’ αριθ. 16/1975 Πράξη του Πρωτοδικείου Κατερίνης,  Ένωση Θρακών Κατερίνης και Νομού Πιερίας. Από το 1975 ως το 1976 διοικήθηκε από Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.  (Μακεδονικός Αγών, 24-1-1976, σελ. 1)

1978-Εγκρίνεται η ίδρυση του σωματείου με την επωνυμία Αθλητικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κολινδρού Δόξα. (Νέα Εποχή, 20-5-1978, σελ. 3)

1980-Για τρίτη φορά μέσα στο 1980, πλημμύρισαν 2.000 στρέμματα καλλιεργειών σε Αιγίνιο και σε Μεγάλη Γέφυρα από την υπερχείλιση του ποταμού Αλιάκμονα. (Μακεδονία, 18-5-1980)

1986-Πραγματοποιείται με επιτυχία για 4η χρονιά η παμπιερική πορεία ειρήνης Παραλίας -Κατερίνης. Ο Λαϊκός Δρόμος Κατερίνης διοργανώνεται από τον Δήμο της πόλης και απευθύνεται σε πολίτες από 4 ως 94 ετών. (Μακεδονικός Αγών, 17-5-1986, σελ. 1)


2008-Ο Βατανιακός του Τάσου Ιωαννίδη νικά τον Θερμαϊκό Κορινού με 5 - 1 στον τελικό των πλέι οφ  της Α΄ Κατηγορίας ΕΠΣ Πιερίας και επιστρέφει στην Δ' Εθνική σε ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό αγώνα  ενώπιον άνω των 500 φιλάθλων στο γήπεδο Βατάν.
Ο φορ του Βατανιακού Τάσος Παπαδόπουλος σημείωσε τρία τέρματα βάζοντας την σφραγίδα του στον κυριακάτικο τελικό.

(Ολύμπιο Βήμα, 20-5-2008)

2017-Τιμάται για πρώτη φορά στην Πιερία η μνήμη του Αγίου νεομάρτυρα Μελετίου, επισκόπου Κίτρους.


Έφυγαν


1971-Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο Αναστάσιος Συμβουλίδης από τα Σούρμενα του Πόντου, πρώην διευθυντής (δεκαετία ’30) του υποκαταστήματος Τραπέζης Θεσσαλίας στην Κατερίνη και έπειτα υποδιευθυντής της Τραπέζης Αθηνών. (Νέα Εποχή, 5-6-1971, σελ. 2)

1987-Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο διαβόητος Μπένιαμιν Λόχερ, Γερμανός Ναζί και μετέπειτα ιερέας, επίσκοπος Ντίσελντορφ, ο οποίος διέπραξε τη σφαγή 13 πολιτών στον Τρίλοφο Πιερίας το 1943 και άλλες ωμότητες στη Χίο.

Το απόσπασμα του κειμένου που ακολουθεί, από ένορκη εξέταση του τότε διοικητή Χωροφυλακής Κατερίνης, δίνει μια ζοφερή εικόνα της τότε πραγματικότητας:

... "Τα μέσα του μηνός Νοεμβρίου '43 ετοποθετήθην εις την Διοίκησιν Χωροφυλακής Κατερίνης ως Διοικητής αυτής. Εκεί συνήντησα τον ανωτέρω Λόχερ, ο οποίος ήτο Διοικητής Γκεστάπο Κατερίνης, εις τον οποίον επαρουσιάσθην άμα τη αφίξει μου κατόπιν διαταγής του...


" Έχω προσωπικήν αντίληψην των βασανιστηρίων και των φόνων, διότι την επομένην μεμονωμένης ή ομαδικής εκτελέσεως πολιτών ανευρίσκαμε τα πτώματα ακρωτηριασμένα με αποκομμένα τα ώτα, την ρίνα, και τριχοτομημένα δια μαχαίρας τα δάχτυλα των χεριών, εις τρόπον ώστε ο όνυξ να ομοιάζει με τοιούτον όρνιθος. Συγκεκριμένως, μετά από κάθε εκτέλεση διέδιδον οι εκτελεσταί εις την ταβέρναν ότι τον εκτελεσθέντα τον έκαναν όρνιθα...

"Είναι ο κύριος υπεύθυνος των εκτελέσεων αίτινες εγένοντο εις την περιφέρειαν Κατερίνης και Γουμενίτσης, καθώς και του βιασμού πολλών γυναικών και κοριτσιών της Κατερίνης καίτοι εις τον πολιτικόν του βίου είχε το επάγγελμα του πάστορος. Άλλο δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω".

(Θεσσαλονίκη τη 9η Ιουνίου 1945)

(Πηγή: Από το βιβλίο των Ευθύμιου Χαλκίδη, Μιλτιάδη Τερζόπουλου «Παπά Λόχερ  Απολογήσου», Δρόμων, 2011)

2004-Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών ο Ιωάννης Κουλιανόπουλος του Νικολάου, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Κονταριωτίσσης.
Στα 1941, όταν ήταν μικρός, συνελήφθη με σημειώματα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί για εκτέλεση από τους Ναζί. Κατάφερε να γλιτώσει την τελευταία στιγμή και κατέφυγε στο παλαιό χωριό Καταφύγιο.



Ήταν ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην οδό Βασιλέως Παύλου, απέναντι από την παλιά ΔΕΗ, στην Κατερίνη (σημερινή οδός Βάρναλη).

Μεταπολεμικά άρχισε να ασχολείται με τα κοινά και πριν το 1967 εξελέγη αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ήταν πρόεδρος. Είχε υπηρετήσει επίσης ως πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινοτήτων Ολύμπου, με αρμοδιότητα στην ύδρευση.

Επί προεδρίας του εκτελέστηκαν διάφορα έργα, όπως η αγροτική οδός προς την περιοχή Μπουρνάζι, η δεύτερη πομόνα, το ηρώο του χωριού, η αναστήλωση του βυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και άρχισαν να λειτουργούν οι στάβλοι για χοιροστάσια. Με δική του πρωτοβουλία έγινε φυτεία πεύκων στον Άγιο Αθανάσιο και μεταφέρθηκαν σωλήνες από το εργοστάσιο της Χαλκίδας για την άρδευση των αγρών από την πομόνα. Την ίδια περίοδο η κοινότητα βραβεύτηκε (μαζί με τις κοινότητες Μοσχοποτάμου και Κορινού) με χρηματικό βραβείο ύψους 1.800 δραχμών για την προμήθεια και εγκατάσταση μεγαφωνικών συσκευών.  Στις κοινοτικές εκλογές του 1978 ήταν υποψήφιος και συγκέντρωσε ποσοστό 12,46% και 123 ψήφους.


Ο Ιωάννης Κουλιανόπουλος, στη διάρκεια κατάθεσης στεφάνου στο ηρώο της Κονταριώτισσας , επί προεδρίας του ίδιου. Διακρίνονται επίσης από αριστερά: ο ιερέας Βασίλειος Σταλίκας και ο γραμματέας της Κοινότητας, Ιωάννης Παπάζογλου. Φωτό: Οικογενειακό αρχείο.


2017-Κηδεύεται στο Λιτόχωρο ο 70χρονος κομμουνιστής και αγωνιστής για τα εργατικά δικαιώματα Γιάννης Κουρίτας. Το 1982, του απονεμήθηκε το "πρώτο βραβείο διάδοσης «Ριζοσπάστη»" για την Οργάνωση Μακεδονίας - Θράκης. (Ριζοσπάστης, 19-5-2017, σελ. 9)

Έγιναν κι αυτά

1962-Φτάνει στην Κατερίνη και αναλαμβάνει υπηρεσία ο νέος προϊστάμενος του ΟΤΕ, Ι. Κώστογλου. (Μακεδονικός Αγών, 20-5-1962, σελ. 2).

1964-Πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εφέδρων νομού Πιερίας εξελέγη  ο Δημήτριος Χαρικλειάς.  (Νέα Εποχή, 18-5-1964, σελ. 4)

2006-Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στις 5:25 το πρωί, στην Πιερία, 58 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Επίκεντρο του σεισμού ήταν ο θαλάσσιος χώρος κοντά στις ακτές της Κατερίνης και του Λιτόχωρου. Η περιοχή στο παρελθόν δεν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, πάνω από 5 Ρίχτερ, σύμφωνα με τους σεισμολόγους. (ΑΠΕ/ΜΠΕ, 18-5-2006)

2010-Ο Όλυμπος Λεπτοκαρυάς είναι η πρωταθλήτρια ομάδα της Α' κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2009 - 2010. Η ομάδα του Νίκου Μανίκα, πέρα από κάθε πρόβλεψη, νίκησε δύο φορές την Ακαδημία Πλαταμώνα και δίκαια κατέκτησε τον τίτλο και την άνοδο στη Δ' Εθνική.  Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Γήπεδο του Δίου παρουσία 1000 και πλέον φιλάθλων των δύο ομάδων, αλλά και φίλων του ποδοσφαίρου από ολόκληρο το νομό και κρίθηκε από μια κεφαλιά του Στεφάνωβ στο 90'. (Ολύμπιο Βήμα, 20-5-2010)


 *O Ανέστης Ι. Κοκκινίδης (MA Lond.) είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δίου-Ολύμπου με την δημοτική παράταξη Αλήθεια του Κώστα Δημητριάδη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια