HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Έντομο «δραπέτευσε» από την Ελλάδα στην Αυστραλία και τώρα θα αντιμετωπίσει τον φυσικό του… εξολοθρευτή

Σημειώνεται ότι η παρουσία του εντόμου M. hellenica (κοινώς βαμβακάδας) στα ελληνικά πευκοδάση χρονολογείται τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Το έντομο είναι κίτρινου χρώματος και απομυζά χυμούς από το πεύκο, παράγοντας μελιτώδεις εκκρίσεις.

«Για τη βιολογική της καταπολέμηση, στραφήκαμε στους φυσικούς της εχθρούς στην περιοχή της φυσικής της εξάπλωσης και ανάμεσα στα διάφορα είδη που αναγνωρίσαμε, εντοπίσαμε το δίπτερο Neoleucopis kartliana (Diptera, Chamaemyiidae) που έχει μπει στο στόχαστρό μας καθώς φαίνεται ότι συμβάλει στο να μην έχουμε μεγάλα προβλήματα από M. hellenica στην Ελλάδα. Το είδος λοιπόν αυτό είναι υπό μελέτη και προσπαθούμε πλέον να ιδρύσουμε μια εκτροφή του σε εργαστηριακές συνθήκες, κάτι που θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος τις προτιμήσεις του, προτού το συμπεριλάβουμε σε πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης στην Αυστραλία», αναφέρει ο κ. Αβτζής.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι η M. hellenica είναι ξενικό είδος στην Αυστραλία και για την καταπολέμησή της προτείνεται ένα άλλο, επίσης ξενικό έντομο, ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική, η οποία όμως προτού εφαρμοστεί θα έχει πρώτα μελετηθεί επαρκώς. «Μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες», προσθέτει, «θα ακολουθήσει συντονισμένα και ελεγχόμενα, η ένταξη του εν λόγω εντόμου στο πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της M. hellenica στην Αυστραλία».

«Από τη στιγμή που κάποιο είδος εισβάλλει σε άλλη χώρα και εγκαθίσταται με επιτυχία, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαφανιστεί εντελώς, γι’ αυτό και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε τον πληθυσμό του σε χαμηλά επίπεδα», καταλήγει ο κ. Αβτζής.

(Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο)


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια