HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αδήλωτα τετραγωνικά: Τέλους χρόνου για τις διορθώσεις στους δήμους

Αδειάζει η κλεψύδρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία συμμετοχής στη ρύθμιση και αμέσως μετά ενεργοποιούνται τα πρόστιμα. Ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας δεν φαίνεται να υπάρχει αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Τα πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στου δήμους είναι τσουχτερά. Όσον αφορά στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το γνωστό ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι  τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι κατά μέσο όρο πενταπλάσια από την οικιακή χρήση.

Υπενθυμίζεται, ότι η διορθωτική δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα (https://tetragonika.govapp. gr/), με τους κωδικούς του Taxis. Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους γλιτώνουν από την πληρωμή των προστίμων καθώς αρκεί να καταβάλλουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. μόνο για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους:

- Αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

- Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

- Καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας. Δηλαδή τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.



Πηγή




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια