HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΠΙΕΡΙΑ: Αγώνας Επιβίωσης κάτω απο το πέπλο της πανδημίας (ρεπορτάζ)


Μια φορά και έναν καιρό, η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, προετοίμαζε την αγορά για την καλοκαιρινή περίοδο και σήμαινε ενδυνάμωση της οικονομίας και των σχέσεων μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών…. 

Στην εποχή του κακού που ονομάζεται covit 19, το θέατρο του παραλόγου καλά κρατεί. Ρίσκα και περιοριστικά μέτρα για την προστασία της υγείας, στο όνομα της οικονομικής καταστροφής. Θύτες, οι  ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, στο όνομα του χαμένου εισοδήματος. Στη ζώνη του λυκόφωτος ….η μείωση ενοικίων της τάξης του 40% και η επιστρεπτέα προκαταβολή. 

Κραυγή αγωνίας για το αύριο η εικόνα της ντροπής. Lock downs, click-away - click-in-shop και τηλεφωνικές παραγγελίες, έρχονται για να μειώσουν το εισόδημα, να στρεβλώσουν την λειτουργία της αγοράς.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, η πανδημία και τα lock-downs προκάλεσαν αρνητικές επιπτώσεις στη διάρθρωση του κύκλου εργασιών κατά -8,6% το διάστημα 2020/2019, ενώ με τις εναλλακτικές μεθόδους ειδικότερα στα είδη ένδυσης και υπόδησης, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 95,6%. Σε επιχειρήσεις – επώνυμες φίρμες- που είχαν οργανωμένο το e-shop και δίκτυο αναμονής, η μείωση σε σχέση με την περσινή περίοδο, ήταν της τάξης του -10% και -20%.

jasnfrgfdsk

Εικόνα 1 taxheaven.gr

mvfdunugsi

Εικόνα 2 taxheaven.gr


Η θηλιά σφίγγει ακόμη περισσότερο……..

 Η πανδημία αποτέλεσε ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς το φαινόμενο αυτό, επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, με την πανδημία να είναι ακόμη σε εξέλιξη.  Οι κλάδοι της ένδυσης και υπόδησης είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, με τους ιδιοκτήτες να νιώθουν στο «πετσί» τους την υποχώρηση του τζίρου. Ανάσα πνοής για την αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, η επιστρεπτέα, το «κούρεμα» του ενοικίου και σε πολλές των περιπτώσεων, η μη καταβολή αυτού, βάσει σχετικής απόφασης του υπουργείου.  Σάκης Ράπτης- επιχειρηματίας καταστημάτων υπόδησης: «Στο πρώτο Lock down, ενώ ήμασταν μηδενικοί σε τζίρο, πληρώσαμε το 60% του ενοικίου, Στο 2ο Lock down, δεν πληρώσαμε ενοίκιο και αυτό ήταν μια μεγάλη βοήθεια για μας. Περίμενα όμως μεγαλύτερη βοήθεια από την πολιτεία σε εκείνους τους επιχειρηματίες που έχουν περισσότερα κατάστημα  και συνεπάγεται πως πρέπει να πληρώσουν εις διπλούν ή εις τριπλούν τα πάγια έξοδα τους. Όταν όμως  φαίνεται  μόνο ένας επιχειρηματίας στις επιχειρήσεις του, εισπράττει βοήθεια μόνο για ένα κατάστημα, της τάξης των 800 ευρώ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει οικονομικά….  Ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίζουμε, είναι οι αγορές της επόμενης σεζόν, μην περιμένοντας άλλο lock down. Όλοι εμείς, έπρεπε να έχουμε ένα ά ποσό για να  καλύψουμε τις αγορές των εμπορευμάτων, ελπίζοντας στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Δυστυχώς όμως, μετά και το 2ο  lock down και το click-away, τα χειμερινά εμπορεύματα έμειναν στα ράφια απούλητα. Τώρα, με την αλλαγή της σεζόν, καλούμαστε ξανά να βρούμε ένα σεβαστό ποσό για αγορές της ανοιξιάτικης περιόδου και δεν ξέρουμε από που…. Η  επιστρεπτέα, ήταν μια ανάσα για μας, αλλά δεν αρκεί. Πήραμε χρήματα που θα τα κρατήσουμε για ένα διάστημα, αλλά δεν αρκεί για τις αγορές μας και τα πάγια έξοδα. Το θετικό  είναι πως θα επιστρέψουμε το 50% του ποσού αυτού. Η θηλιά σφίγγει όμως ακόμη περισσότερο και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση».

Μια σταγόνα στον ωκεανό…………

Η πανδημία και τα lock downs, έφεραν περικοπές σε κάθε επίπεδο, ακόμη και στα κομμωτήρια, με μείωση του τζίρου περισσότερο από 60%.  Αν και πολλοί θεωρούν πως το κομμωτήριο είναι μια ανάγκη «πολυτελείας», εν τούτοις είναι ένα είδος ψυχολογικής ενδυνάμωσης όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για τους άντρες. Η επανεκκίνηση όμως της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, γράφεται με μελανά γράμματα, τονίζει ο αντιπρόεδρος Σωματείου Κουρέων-Κομμωτών Πιερίας, Ανέστης Ασαρίδης «η μείωση του ενοικίου, ήταν μια μικρή ανάσα για όλους μας, αλλά αυτό που ζητάμε είναι - να συνεχιστεί μέχρι το τέλος των μέτρων και όχι αποσπασματικά. Σε ότι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό, δεν αρκεί να καλύψει τα πάγια έξοδα των καταστημάτων μας, ενώ μεγάλο ποσοστό συναδέλφων, δεν την πήραν. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν είχαμε καμία ελάφρυνση σε ότι αφορά τα έξοδα και τις υποχρεώσεις μας, που εκτός από τις επιχειρήσεις μας,  έχουμε οικογένειες που καλούμαστε να στηρίξουμε. Σαν τοπική ένωση καταστηματαρχών, ζητάμε την κατάργηση της επιτρεπτέας προκαταβολής και αντί αυτής, μηνιαία επιδότηση 1000 ευρώ για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, - τη μείωση ΦΠΑ, στο 13%, -τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 40% και τέλος, -την κατάργηση των δημοτικών τελών. Οι βουλευτές του νομού μας, υποσχέθηκαν πως θα μεταβιβάσουν τα αιτήματα μας, στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων». 


Θα μπορούσε να είναι και καλύτερα

Αγώνας επιβίωσης κάτω από το πέπλο της πανδημίας, είναι η καθημερινότητα και εκείνων των επαγγελματιών που διατήρησαν ανοιχτά τα καταστήματα τους. Ο εγκλεισμός των πολιτών και τα περιορισμένα οικονομικά, φαίνονται σε όλες τις αγορές, ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης. Η αγωνία για τον επαγγελματία είναι δεδομένη, λόγω και της δραματικής μείωσης των ειδών που προμηθεύονται οι καταναλωτές, αλλά και της αύξησης στα περισσότερα υλικά  τονίζει ο Πρόεδρος Σωματείου Ζαχαροπλαστών Πιερίας, Κώστας Πρίντζιος «οι περισσότεροι συνάδελφοι βρίσκονται σε απόγνωση. Ζαχαροπλαστεία με 5-10 υπαλλήλους, ακόμη και με έναν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους και το κλείσιμο των καταστημάτων τους είναι προ των πυλών, κάτι που θα φανεί μετά την λήξη της πανδημίας. Σε ότι αφορά τη μείωση του ενοικίου, θα μπορούσε να είναι και καλύτερα. Σε ότι αφορά την αποζημίωση ειδικού σκοπούμε δόσεις που δεν ξεπερνούν τα 1800 ευρώ, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις πάγιες υποχρεώσεις μας. Ένα ζαχαροπλαστείο το μήνα υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται, ενοίκιο, ρεύμα, νερό, υπάλληλοι, κτλ.. Ναι μεν δεν κλείσαμε, γιατί τα ζαχαροπλαστεία θεωρούνται είδος πρώτης ανάγκης, αλλά δεν υπήρχε αγοραστικό κοινό, με αποτέλεσμα να μην γίνεται κατανάλωση. Επίσης, ένα άλλο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι και οι αυξήσεις της τάξης των 25% και πάνω, στα άλευρα, το ηλιέλαιο, τα βούτυρα και ότι άλλο χρειαζόμαστε για την Παρασκευή γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων. Κοντεύουμε να καταστραφούμε…». 


Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας….

 Η φθίνουσα πορεία της εμπορικής κίνησης, με τον εγκλεισμό των πολιτών, έφερε τα πάνω- κάτω και στα καθαριστήρια ρούχων, αφού η μείωση του τζίρου τους ξεπέρασε το 90 % σύμφωνα με τον επαγγελματία Θανάση Λένο «όλοι στον κλάδο μου, προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ μειωμένων εισπράξεων και τεράστιων πάγιων υποχρεώσεων. Τα προβλήματα είναι κοινά, ακόμη και με εκείνους τους καταστηματάρχες που είχαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους. Η επιβίωση όχι μόνο της επιχείρησης αλλά και της οικογένειας μας, είναι πλέον πολύ δύσκολη. Η πολιτεία πρέπει να κάνει τα μέγιστα για να μας βοηθήσει».


Υ.Γ. Το συνολικό ποσό προς τις επιχειρήσεις μέσω του μέτρου της Επιστρεπτέας προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίζει τα 3 δις ευρώ κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ συνολικά τα 8,5 δις ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια