HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αλλαγές ισορροπιών και νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων της Πιερίας.


Η οικονομική κρίση από την πανδημία και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, σε μια προσπάθεια η χώρα μας να κερδίσει τη μάχη με τον Κορωναιό, έπεσαν σαν «κερασάκι στην τούρτα» και στις αγοροπωλησίες των ακινήτων στην Πιερία. Το «μπλοκάρισμα» σημαντικού ποσοστού επενδυτικών σχεδίων στην Πιερική όσο και στην ελληνική αγορά γενικότερα, δημιούργησε το αίσθημα της αβεβαιότητας με μεσίτες και επενδυτές να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την Πιερία, σε ότι αφορά στις τιμές κατοικιών προς πώληση, δείχνουν τη μέση τιμή προσφοράς (Ε/τ.μ.) στις κατοικίες για το Α΄ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τιμές κατοικιών προς πώληση

Περιοχή

Α' τρίμηνο 2021 (€/τμ)

Α' τρίμηνο 2020 (€/τμ)

Μεταβολή %

Ν. Πιερίας

945

973

-2,90%






Η Kapa News μίλησε με τον αντιπρόεδρο και επίσημο κτηματομεσίτη του Δικτύου Κτηματομεσιτικών Συλλόγων Πιερίας - REAL ESTATE κ. Νίκο Κήπου και μοιράστηκε μαζί μας τις νέες εξελίξεις στις αγορές, πωλήσεις και κατασκευές προ και εν μέσω πανδημίας: «Την περίοδο των μνημονίων, οι τιμές των ακινήτων μέχρι και το 2018, παρουσίασαν μεγάλη ύφεση. Η ύφεση αυτή σταμάτησε μετά το 2018, όπου σταθεροποιήθηκαν οι τιμές σε ένα επίπεδο, πιστεύοντας πως θα έρθει η ανάπτυξη, έστω σταδιακή και με μικρή αύξηση τιμών των ακινήτων. Δυστυχώς όμως, η κατάσταση της πανδημίας, έβαλε φρένο στην ανάπτυξη, αφού δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση των ακινήτων, στον ένα και πλέον χρόνο πανδημίας. Από την άλλη, πιστεύω πως δεν υπήρξε μεγάλη πτώση τιμών, πλην ελαχίστων μεμονωμένων περιπτώσεων στην Πιερία. Το ίδιο σχεδόν ενδιαφέρον από Έλληνες αγοραστές για σπίτια και οικόπεδα, υπήρχε και πριν από την πανδημία. Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία, το ενδιαφέρον συνεχίστηκε λόγω του ΕΣΠΑ, κυρίως για αγορά οικοπέδου και ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στα καταστήματα υπήρχε πτώση ενδιαφέροντος κατά 70%». 

Νίκος Κήπου

«Ο Έλληνας, αντέχει ……»

Παρά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις δυσκολίες στον οικονομικό τομέα, οι τιμές των ακινήτων, παραμένουν «ανθεκτικές» και η απόκτηση κατοικίας εξακολουθεί να αποτελεί για τον Έλληνα, βασικό στόχο. Αν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ξένοι αγοραστές, πιστεύοντας πως θα αποκτήσουν ακίνητο σε τιμή ευκαιρίας, ο εγχώριος επενδυτής διατηρεί το προβάδισμα για ακίνητο, αλλά και για τις…. Τιμές. Νίκος Κήπου: «Η οικονομική κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας, θεωρώ πως έκανε τους ξένους αγοραστές να θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, έχοντας στο νου τους βέβαια, ότι θα αγοράσουν σε πολύ χαμηλή τιμή, ή σε τιμή ευκαιρίας θα έλεγα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Έλληνα αγοραστή,  που νομίζει ότι θα αγοράσει ένα ακίνητο σε υπερβολικά χαμηλή τιμή, πράγμα που δεν το καταφέρνει. Και αυτό γιατί το 90% των Ελλήνων πωλητών στην περιοχή μας τουλάχιστον και γενικότερα στην Πιερία και σε όμορους νομούς, δεν είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε να ξεπουλάει την περιουσία του, ευτυχώς, αντέχει ακόμη. Δεν είμαι βέβαια σίγουρος αν θα αντέξει ακόμη ένα έτος οικονομικής κρίσης, διότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, είναι στα όριο του, θα έλεγα, Ευτυχώς δεν έφτασαν σε σημείο να ξεπουλήσουν την περιουσία τους, λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης».


«Ο καλύτερος αγοραστής»

Σύμφωνα με τον κ. Κήπου, οι Έλληνες είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για μια κατοικία όπου θα στεγάσουν την οικογένεια τους. Υπάρχουν και εκείνοι οι Έλληνες, που επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία, για να εξασφαλίζουν οικογενειακή στέγη για κάποιο παιδί τους. Νίκος Κήπου: «Η  μεγαλύτερη ζήτηση, εμφανίζεται σε σπίτια με μεγάλη διαφορά από όλα τα υπόλοιπα είδη ακινήτων, ακολουθούν τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια και τέλος έρχονται τα επενδυτικά ακίνητα, όπως ξενοδοχειακά καταλύματα, καταστήματα, κτλ. Σε ότι αφορά τις κατοικίες, θα έλεγα ότι οι Έλληνες αγοραστές στην πλειοψηφία τους, οι καλύτεροι αγοραστές, αναζητούν κατοικίες σε σχετικά νεόδμητα κτίρια και το πολύ 20ετίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια στέγη για την οικογένεια τους, ή ακόμη και για τα παιδιά τους σκεφτόμενοι μελλοντικά. Αντιθέτως οι ξένοι αγοραστές, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την παλαιότητα της κατοικίας, αλλά να είναι καλοδιατηρημένη».

Οι μεταβιβάσεις στον «αέρα»

Η μεταβίβαση αγοράς-πώλησης ενός ακινήτου εν μέσω πανδημίας, προκάλεσε αντιδράσεις, όχι μόνο από ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και πωλητές, αλλά και από μεσίτες, αφού πολλές από τις αγοροπωλησίες, βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, απέτρεψαν την μετακίνηση ενδιαφερομένων, όχι μόνο από και σε όμορους νομούς, αλλά και από γειτονικές χώρες. Νίκος Κήπου: «Αυτό το θέμα είναι μεγάλο αγκάθι, διότι ναι μεν έχουν γίνει συμφωνίες πώλησης ακινήτων, δόθηκαν προκαταβολές από Έλληνες και ξένους αγοραστές, αλλά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι η διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης- αγοράς. Θα σας θέσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος: σε μία, εκ των πολλών περιπτώσεων, ενώ έγινε συμφωνία πώλησης διαμερίσματος στην Παραλία Κατερίνης και δόθηκε προκαταβολή τον Αύγουστο του 2020, όπου και θα γινόταν το οριστικό συμβόλαιο το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο, έφτασε Απρίλιος του 2021 και δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Και αυτό γιατί  ο αγοραστής είναι από την Σερβία, όπου λόγω της πανδημίας, δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα μας. Ελπίζω πως τον Μάιο –όπως ανακοινώθηκε- θα ανοίξουν τα σύνορα και θα έρθει για το οριστικό συμβόλαιο».


«Σημαντική επιβράδυνση συναλλαγών από τις Υπηρεσίες του Κράτους»

Αν και η εμφάνιση του Covid-19 επιτάχυνε σειρά τάσεων όπως η ψηφιοποίηση, οι διεκπεραιώσεις με τους κρατικούς φορείς, έχουν επιβραδυνθεί με την αναζήτηση επίλυσης, να παραμένει «στα αζήτητα». Η κοινωνική αναστάτωση της πανδημίας, έφερε την πλήρη αναστάτωση μεσιτών, αγοραστών και πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίας, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κήπου: «Σε  περιπτώσεις Ελλήνων αγοραστών – πωλητών, έχουμε την τραγική κατάσταση των υπηρεσιών, διότι για να πάρουμε κάποιο έγγραφο από το κτηματολόγιο, που αφορά το πωληθέν ακίνητο, για να κλείσουμε ραντεβού, στέλνουμε email στην υπηρεσία και παίρνουμε απάντηση μετά από 15-20 ημέρες. Ακόμη για να πάρουμε βεβαίωση ΤΑΠ από τον Δήμο, κάνουμε αίτηση, μας δίνουν πρωτόκολλο και την βεβαίωση θα την λάβουμε τουλάχιστον 50 ημέρες μετά από την αίτηση μας. Επίσης, οι δηλώσεις μεταβίβασης στην Εφορία, θέλουν περίπου 5 εργάσιμες ημέρες. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω τις υπέρμετρες προσπάθειες που κάνουν οι υπάλληλοι της Εφορίας είναι συνεπείς, και τους ευχαριστώ. Οπότε, είναι ξεκάθαρο ότι για να ετοιμαστεί όλος ο φάκελος για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, απαιτούνται σίγουρα 2,5 με 3 μήνες, πράγμα που προ πανδημίας, σε 10 εργάσιμες ημέρες, υπογράφαμε οριστικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας».

«Η οικοδομική βιομηχανία πυλώνας ανάπτυξης»

Ο κ. Κήπου εκτίμησε πως σε ότι αφορά την οικοδομική βιομηχανία, πρέπει να στηριχτεί άμεσα από το κράτος με οποιονδήποτε τρόπο, για την ανάπτυξη του τόπου, παρέχοντας συμφέροντα κίνητρα στους ενδιαφερόμενους. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημείωσε, θα επιστρέψει η Πιερία στις δύσκολες εποχές της κτηματαγοράς με τις επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η οικοδομική ανάπτυξη, αποτελεί πυλώνα της οικονομίας: «Στον τομέα του REALETSATE υπήρχε και θα υπάρχει πάντα το ενδιαφέρον, μικρό ή μεγάλο, με την διαφορά ότι όσο η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, θα είναι άσχημη, δεν θα γίνονται ουσιώδες επενδύσεις που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος για όλη την αγορά. Εννοώ ότι πρέπει να υπάρξει κίνηση στην κατασκευή νέων ακινήτων, ώστε να υπάρχει το μέγιστο όφελος στην κοινωνία μας και στην οικονομία μας, αφού για να ανοικοδομηθεί μια οικοδομή, θα εργαστούν σε αυτήν, μέχρι την αποπεράτωση της, τουλάχιστον 20 συνεργεία και ακόμη 25 προμηθευτές, δίνοντας ανάσα πραγματική σε όλη την οικονομία».


Ρεπορτάζ: Μ. Α.Θ (μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)


 Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΠΙΕΡΙΑ σε αιτήσεις χρηματοδότησης για την κατασκευή-αναβάθμιση “e-shop”

ΠΙΕΡΙΑ: Απο αύριο και στους εργαζόμενους τ' αυτοδιαγνωστικά τεστ

ΠΙΕΡΙΑ - Αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου είναι οι γονείς που αρνούνται την υποχρεωτικότητα των self test

ΠΙΕΡΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: Lockdown και τροχαία ατυχήματα

Η "αμαζόνα" Δωροθέα Ποιμενίδου που κάνει περήφανη την Πιερία με τη δύναμη της ψυχής της

Κυνηγοί ΠΙΕΡΙΑΣ: "Το κυνήγι για εμάς δεν είναι μόνο τρόπος ζωής, αλλά συνέχιση της παράδοσης αιώνων"

560.000 δικαιούχοι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές δικαιούνται το voucher των 200 ευρώ - Τι γίνεται όμως με τα καταστήματα; Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

ΠΙΕΡΙΑ- Κοινωφελής εργασία: “Βοηθήστε μας να ζήσουμε αξιοπρεπώς”

ΠΙΕΡΙΑ - Έρευνα: Αύξηση στις online αγορές!!! (ρεπορτάζ)

ΠΙΕΡΙΑ- Kapa News ΘΕΜΑ: Διαζύγιο και επιμέλεια παιδιών ….. το πριν και το μετά …(πρώτο μέρος)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια