Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΠΙΕΡΙΑ: Πιστοί στις παραδόσεις της Λαμπρής!


Τι και αν ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και φέτος Πάσχα στο χωριό;;;

Τι και αν η κρατική φρουρά για την εφαρμογή των μέτρων αποτρέπει συγκεντρώσεις και τρικούβερτα γλέντια με συγγενείς και φίλους; Εμείς, κλασικοί Έλληνες, το έθιμο του ψησίματος, δεν θα το στερηθούμε, αφού εναλλακτικές λύσεις πάντα βρίσκουμε. Και επειδή Πάσχα χωρίς αρνί, κοντοσούβλι και κοκορέτσι, δεν γίνεται, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, «φωτιά» πήραν οι πωλήσεις του είδους αυτές τις ημέρες. Αθανάσιος Ξάφης Λευκοσιδηρουργός: «το Πάσχα είναι αποκλειστικά η εποχή της ψησταριάς, γιατί οι Έλληνες κρατούν την παράδοση που θέλει το αρνί ή το κατσίκι να ψήνεται στα κάρβουνα. Η ζήτηση αυτές τις ημέρες, είναι αρκετά μεγάλη, από νέους 18- 20 ετών μέχρι ηλικιωμένους 70 ετών, που θέλουν παρά τα αυστηρά μέτρα, να τηρήσουν το έθιμο μας και να ψήσουν ακόμη και στην ταράτσα του σπιτιού τους. Η αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με άλλους μήνες, ξεπέρασε το 50%. Ο κόσμος από τη στιγμή που δεν θα μπορέσει να φύγει εκτός ορίων της πόλης, αναγκαστικά προσαρμόστηκε και εφοδιάστηκε με τα απαραίτητα σύνεργα, προκειμένου να περάσει ευχάριστες στιγμές με οικογένεια και λιγοστούς φίλους». 

Αθανάσιος Ξάφης

Οι ψησταριές έχουν την τιμητική τους 

   Ο παραδοσιακός πασχαλινός εορτασμός, επιτάσσει συγκέντρωση της οικογένειας και λιγοστών πλέον φίλων, στρώσιμο του τραπεζιού με διάφορα εδέσματα και φυσικά καλοψημένο κρέας. Στην ταράτσα, στη βεράντα με μικρού μεγέθους ψησταριά, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην αυλή με μεγαλύτερη ψησταριά? Επιλογές υπάρχουν πολλές, για να καλύψουν τις ανάγκες μας.  Και αν το «μπάτζετ»  είναι πενιχρό ή περιορισμένο, δεν τίθεται θέμα, αφού υπάρχουν τεράστιες ποικιλίες από ψησταριές και σούβλες, για όλα τα βαλάντια. Αθανάσιος Ξάφης: «Υπάρχουν δύο ειδών ψησταριές, οι συρταρωτές μήκους 1,70 Χ 50 cm που όταν μαζευτούν είναι 85 πόντους και οι μονοκόμματες 1,60Χ50 cm με ή χωρίς πλάτη. Όλες οι ψησταριές συνοδεύονται από τη σούβλα, είτε χειροκίνητη, είτε με ηλεκτρονικά μοτέρ, διαφόρων ειδών . Η τιμή της σούβλας ξεκινάει από 10 ευρώ και φτάνει τα 30, η τιμή της συρταρωτής ψησταριάς από 30 έως 70 ευρώ και το ηλεκτρικό μοτέρ από 20 έως 40 ευρώ περίπου. Υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες ψησταριάς, ανάλογα με το πάχος τους. Όσο πιο παχιά και ενισχυμένη είναι μια ψησταριά, τόσο πιο καλή είναι, γι αυτό και η τιμή της μπορεί να φτάσει τα 70 ευρώ (συρταρωτής και μονοκόμματη). Κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο κόσμος, είναι πως το καπάκι στην ψησταριά βολεύει περισσότερο και είναι κάτι σαν ανεμοθραύστης για να μην χωνεύουν γρήγορα τα κάρβουνα και φυσικά να μην πηγαίνει η στάχτη επάνω στο αρνί».


«Τα μυστικά του καλοψημένου οβελία»

Και αφού επιλέξαμε την ψησταριά της αρεσκείας μας, πάμε τώρα στα δύσκολα. Την ημέρα της Λαμπρής, οι ψήστες της παρέας θα ξυπνήσουν πρωί-πρωί, προκειμένου να ανάψουν τα κάρβουνα που θα ψηθεί το αρνί. Το σωστό ψήσιμο, σύμφωνα με τον κ. Ξάφη, απαιτεί χαμηλή φωτιά για σιγανό ψήσιμο του αρνιού, τουλάχιστον 4 ½ -5 ωρών. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία, εμείς, σας δίνουμε ιδέες και λύσεις για κάθε σας βήμα, αν θέλετε να δοκιμάσετε τον οβελία στη σούβλα και το μόνο σίγουρο είναι πως ο οβελίας στα κάρβουνα, θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Αθανάσιος Ξάφης: « η πρώτη δουλειά του ψήστη είναι να «περάσει» με λεμόνι τη σούβλα και να την αφήσει για λίγο στη φωτιά να κάψει. Μετά, περνάμε τις διχάλες στη σούβλα και βάζουμε ανάσκελα το αρνί ή το κατσίκι σε όλο το μήκος του και χωρίς να καμπουριάζει. Όταν περαστεί σωστά το αρνί, η διχάλα της σούβλας θα «καθίσει» ακριβώς κάτω από τη λεκάνη του ζώου, που στην ουσία αυτό το κρατάει στη σούβλα. όποιος νομίζει πως δεν έχει εφαρμόσει σωστά τις διχάλες στη σούβλα, μπορεί να δέσει το αρνί με καθαρό σπάγγο, σε τρία σημεία, κάτω από τη σπάλα, στη μέση και πάνω από τα πόδια. Είναι ένα σημαντικό βοήθημα, ειδικά για τους αρχάριους ψήστες, προκειμένου να κρατηθεί στη σούβλα το κρέας, χωρίς το φόβο να πέσει στα κάρβουνα. Σε ότι αφορά τα κάρβουνα, αφού τα ανάψουμε, βάζουμε τα περισσότερα από τα πόδια ως τους μηρούς του αρνιού, ενώ λιγότερα στην κοιλιά. Μην ξεχνάμε πως για να ψηθεί καλά το αρνί, η φωτιά πρέπει να είναι σιγανή και όχι δυνατή. Εάν «φουντώσουν» τότε ρίχνουμε λίγη στάχτη στα κάρβουνα για να κόψει η θερμότητα».

Υ.Γ. Η Κυριακή του Πάσχα, είναι μια ξεχωριστή ημέρα που απαιτεί προετοιμασία ημερών ψησταριά, κάρβουνα και καλή παρέα αλλά με….. μέτρο . 

Η Κapa News σας εύχεται ολόψυχα ΚΑΛΗ ΛΑΜΠΡΗ !!!!!!!!!!!!!


Ρεπορτάζ: Μ. Α.Θ (μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)


 Διαβάστε ακόμη:

Αλλαγές ισορροπιών και νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων της Πιερίας.

ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΠΙΕΡΙΑ σε αιτήσεις χρηματοδότησης για την κατασκευή-αναβάθμιση “e-shop”

ΠΙΕΡΙΑ: Απο αύριο και στους εργαζόμενους τ' αυτοδιαγνωστικά τεστ

ΠΙΕΡΙΑ - Αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου είναι οι γονείς που αρνούνται την υποχρεωτικότητα των self test

ΠΙΕΡΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: Lockdown και τροχαία ατυχήματα

Η "αμαζόνα" Δωροθέα Ποιμενίδου που κάνει περήφανη την Πιερία με τη δύναμη της ψυχής της

Κυνηγοί ΠΙΕΡΙΑΣ: "Το κυνήγι για εμάς δεν είναι μόνο τρόπος ζωής, αλλά συνέχιση της παράδοσης αιώνων"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια