HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Απολογισμός διετίας του Δήμου Κατερίνης: " Μεγάλα έργα & υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα"


Προχωρήσαμε στην εκτέλεση ενός πλούσιου, στοχευμένου και αναπτυξιακού τεχνικού προγράμματος προϋπολογισμού ύψους 20 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 11.752.758 ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019 έως Σεπτέμβριο 2021 έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. 

Ταυτόχρονα, αναμένονται εγκρίσεις για 14 προτάσεις που έχουμε ήδη υποβάλει με πλήρεις φακέλους και ολοκληρωμένες μελέτες στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ συνολικού προϋπολογισμού 25 εκ.  ευρώ. Μεταξύ άλλων στις εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνονται: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ», ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΩΘΕΝ ΑΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ., ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κατερίνης. Επίσης, κατασκευή πολυδύναμου νηπιαγωγείου στο χώρο του παλαιού αμαξοστασίου και βελτίωση αγροτικών υποδομών για όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

Παράλληλα, μέσω της ΔΕΥΑΚ καταθέσαμε προτάσεις έργων προς χρηματοδότηση από το ίδιο Πρόγραμμα, ύψους 15 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Κορινού, αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες μας προτεραιότητες. Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συνιστά εξαιρετική ευκαιρία για την υλοποίηση τέτοιων έργων και διεκδικούμε χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Κορινού.

Επίσης, χρηματοδότηση για σειρά έργων που αφορούν: αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης σε  Μοσχοχώρι, Ελατοχώρι, Καλλιθέα και Φωτεινά, για παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων – «Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου 1 MWatt στην Κατερίνη  στην περιοχή του Βιολογικού,  καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών ύδρευσης στο εξωτερικό υδραγωγείο των Δημοτικών Ενοτήτων Κορινού, Πιερίων, Ελαφίνας και Πέτρας και στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης Κατερίνης. 

Ήδη εξασφαλίσαμε από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» την ένταξη του έργου: «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ  ΠΑΡΑΛΙΑΣ  προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου, χρηματοδότηση 1.100.088 ευρώ, που αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό της σκηνής & των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. 

Υλοποιήσαμε κατά προτεραιότητα παρεμβάσεις για την ολική αποκατάσταση της προβλήτας στην κεντρική πλατεία της Παραλίας, που επί χρόνια αποτελούσε «πληγή» για την περιοχή. Μέσα από την ολοκλήρωση των εργασιών, κατέστη ασφαλέστερη και τουριστικός πόλος έλξης για δημότες και επισκέπτες.

Συνολικά για έργα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών έχουμε επιτύχει χρηματοδοτήσεις ύψους  14.040.744 ευρώ ως εξής: από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το έργο «Προσωρινή μετεγκατάσταση οικισμού Ρομά στην περιοχή Πέλεκα. Από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης έλαβαν σημαντικά έργα που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει ο Δήμος Κατερίνης και αφορούν: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου», τις δαπάνες για τις παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου τύπου Τ9, στον Σταθμό, τις δαπάνες για τη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ. 

Επίσης, για τις παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για την επισκευή, συντήρηση και την προμήθεια εξοπλισμού του υφιστάμενου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές  μονάδες του δήμου Κατερίνης. 

Τέλος, εγκρίθηκε η επιχορήγηση για προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, καθώς και ο  εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση 27 στάσεων αστικών λεωφορείων.

Σε τροχιά υλοποίησης βαίνει η ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, καθώς προχώρησε η α’ φάση της δημοπράτησης κατασκευής του μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., ένα εγχείρημα για το οποίο ο Δήμος μας δεσμεύτηκε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου, αφενός να οικοδομηθεί το συντομότερο δυνατόν και αφετέρου να εξοπλιστεί με τις αναγκαίες - κατάλληλες υποδομές.

Επιπλέον, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση ανάπλασης της οδού Λεωφόρου Στρατού στην Παραλία, προϋπολογισμού 511.000,00 € από το ύψος της πλατείας (Αγία Φωτεινή – τέλος σταμπωτού δαπέδου), έως τη διασταύρωση με την οδό Βενιζέλου, από το πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα  ”.

Εξασφαλίσαμε πίστωση 218.000,00 από το Προγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  για την ολοκλήρωση του έργου Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδού προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη θέση Προσήλιο στο  Ελατοχώρι, το οποίο και επαναδημοπρατήθηκε απομακρύνοντας έτσι τον ορατό κίνδυνο απένταξης του έργου και την υποχρέωση επιστροφής από τον Δήμο μας του ποσού.

Από το ΥΠΕΣ εξασφαλίσαμε έως σήμερα συνολικό ποσό 1.100.000,00€ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα από το 2017 έως το Δεκέμβριο του 2020.

Επιπλέον, υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις: 

  • Ασφαλτοστρώσεις για τη «Βελτίωση υφιστάμενων οδικών  υποδομών έγιναν στο Σβορώνο, Περίσταση, Καλλιθέα, καθώς και στο άμεσο προσεχές διάστημα σε Κάτω Αγιάννη, Λόφο, Ράχη & Άγιο Δημήτριο. Το έργο ύψους συνολικά ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής  Ανάπτυξης της Ελλάδας   με συγχρηματοδότηση από το  Ευρωπαϊκό  Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

  • Ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

  • Αισθητική αναβάθμιση του Μνημείου του Συνταγματάρχη Σβορώνου.

  • Εκτεταμένη ανάπλαση πεζοδρομίων στον αστικό ιστό 

  • Ανάπλαση υπαίθριων χώρων στο Α’ & στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο του δήμου μας, οι οποίες και θα συνεχιστούν. 


Ανακαίνιση και αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων

  • Το κτίριο όπου στεγάζονταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο, εξοπλισμένο και ασφαλή χώρο φιλοξενίας της δημοτικής αστυνομίας.

  • Εκτεταμένες και απαραίτητες εργασίες που βελτίωσαν αισθητά τη λειτουργικότητα του κτιρίου  του Πνευματικού Κέντρου και  του χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

  • Επίσης, έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες, ενώ ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις ανακαίνισης του κτιρίου στο παλαιό νοσοκομείο που θα στεγάζει πλέον το Κοινωνικό μας Ιατρείο προσφέροντας ήδη εδώ και δύο και πλέον μήνες υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες. 


  • Σε 36 παιδικές χαρές του Δήμου γίνονται  εργασίες:

Τοποθέτησης εξοπλισμού για την αναβάθμισή τους με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Ήδη στην πρώτη παιδική χαρά στην περιοχή Αναθεώρησης Βατάν χορηγήθηκε το ειδικό σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας παιδικής χαράς από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επιπλέον, με στόχο την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών και την προσβασιμότητα  Α.με.Α εξασφαλίσαμε συνολική χρηματοδότηση ύψους 227.000,00 από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία:

1. Μιας νέας παιδικής χαράς στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης

2.Μιας νέας παιδικής χαράς στο χώρο της Πλατείας Μακεδονίας (ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ)

Και στην αναβάθμιση της υπάρχουσας  παιδική χαράς  στον χώρο της Πλατείας Μακεδονίας.

4.Αναβάθμιση υπάρχουσας  παιδικής χαράς στο Πάρκο- στον Πεζόδρομο Καταφυγιωτών. 



Παρεμβάσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες

  • Ράμπες ΑΜΕΑ και κατασκευή πεζοδρομίων για την ασφαλή πρόσβαση μαθητών στις σχολικές μονάδες του Δήμου Κατερίνης.

  • Κατασκευή ανελκυστήρα στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 1ο ΓΕΛ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μαθητών με κινητικά προβλήματα.

  • Χώροι Υγιεινής ΑΜΕΑ στο 4ο Γυμνάσιο.

  • Τέσσερα νέα SEATRACK στις παραλίες του Δήμου. Επιτρέψτε μου κι εδώ μια παρένθεση.  

  • Αναπτύχθηκε με αφορμή την τοποθέτηση των sea track η πρώτη ομάδα εθελοντών του δήμου Κατερίνης. Με ένα κάλεσμα που απηύθυνε η αντιδημαρχία Τουρισμού η ανταπόκριση ήταν πραγματικά συγκινητική. Πήραν μέρος  60  εθελοντές. Κάλυψαν όλες τις βάρδιες καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν και σε άλλες πρωτοβουλίες του Δήμου μας. Το ίδιο έγινε και στην περίοδο της πανδημίας. 


Επίσης έγιναν εργασίες:

  • Βελτίωσης της κυκλοφοριακής ασφάλειας με συνεχείς ασφαλτοστρώσεις με τη χρήση μίγματος ψυχρής εφαρμογής στον αστικό ιστό και στο παραλιακό μέτωπο.

  • Απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων περιπτέρων και διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών.

  • Άμεση διαχείριση των προβλημάτων τα οποία προέκυψαν από την κακοκαιρία (χιονοπτώσεις – πλημμυρικά φαινόμενα) μέσω της πολιτικής προστασίας.

  • Κατεδάφιση επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτισμάτων στην ακτογραμμή Ολυμπιακής Ακτής και της Παραλίας.

  • Ανάπλαση και εξωραϊσμός  στο «Σπίτι της Ενόργανης Γυμναστικής  της αίθουσας γυμναστικής, του ΓΑΣ Αρχελάου Κατερίνης.

  • Ανάπλαση πεζοδρομίων στο 15ο Δημοτικό Σχολείο για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών.

  • Παρεμβάσεις ανάπλαση  στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης & και στο  17ο Δημοτικό Σχολείο.

  • Στην Επέκταση των Ευαγγελικών, παρεμβάσεις ανάπλασης στο  10ο Δημοτικό Σχολείο και κοντά στο 3ο Γυμνάσιο Κατερίνης.

  • Βελτιωτικές παρεμβάσεις , τόσο στο εσωτερικό του Α’ΔΑΚ όσο και στους υπαίθριους χώρους.

  • Αντικατάσταση σε συνεργασία με τον ΟΤΕ όλων των φθαρμένων  τηλεφωνικών θαλάμων.

  • Διάνοιξη τμήματος πεζοδρόμου στην περιοχή Βατάν καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Ευαγγελικών.

  • Αποκαταστάσεις βλαβών σε όλο το αρδευτικό δίκτυο.

  • Ενίσχυση του Δημοτικού φωτισμού όπου απαιτήθηκε.


Παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες:

Αποκατάσταση – ασφαλτόστρωση αύλειου χώρου 5ου Γυμνασίου

Αποκατάσταση επικινδυνότητας οροφής και αντικατάσταση υδρορροών στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

Νέο λεβητοστάσιο στο 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια