HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Απόστολος Ζέρβας: ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ ( Α μέρος )


Η κυριότερη πανδημία η οποία έχει αποτυπωθεί στην Ιστορία , πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη , είναι η Βουβωνική Πανώλη ( πανούκλα ) του μεσαίωνα ή άλλως Μαύρος Θάνατος , η οποία επί μία εξαετία ( 1346 - 1352 ) προκάλεσε περίπου 200 εκατομμύρια θανάτους στις τρεις ηπείρους ( Ευρώπη - Ασία - Αφρική ) και οφείλεται στο βακτηρίδιο Yersinia Pestis , το οποίο μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα ποντίκια και ψύλλους ..

2. Ο πλανήτης έζησε επίσης μια αργή - μακροχρόνια και τραγική επιδημία με δεκάδες εξάρσεις στην διαδρομή της , την Ευλογιά ( smallpox ) , η οποία είναι ύπουλη - μεταδοτική και θανατηφόρος νόσος με ιστορία 12 χιλιάδων ετών ..

• Υπολογίζεται ότι μόνον κατά τον 20ο αιώνα απεβίωσαν 300 - 500 χιλιάδες άνθρωποι καθώς υπήρχαν στοιχεία καταγεγραμμένα ..


• Δεν διαχώριζε πλούσιους ή πτωχούς και αποτέλεσε την αιτία θανάτου πολλών επιφανών όπως : Φαραώ Ραμσής Ε’  - Ρωμαίος Αυτοκράτωρ Μάρκος Αυρήλιος - Βασίλισσα Μαίρη Β’ της Αγγλίας - Τσάρος Πέτρος Β’ της Ρωσίας - Βασιλεύς Λουδοβίκος ΙΕ’ της Γαλλίας και άλλοι ισχυροί του κόσμου ..

• Ο ιός της ευλογιάς λέγεται variola   και είχε δυο στελέχη , το major ( είναι πιο θανατηφόρο με θνησιμότητα 30% ) και το minor , μεταδίδεται με σταγονίδια ή μολυσμένες επιφάνειες ..

• Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως πυρετός - κεφαλαλγία - εμετοί και εντός τριών ημερών εμφανίζονται εξανθήματα στο πρόσωπο , τα άκρα και σε ολόκληρο το σώμα , τα οποία κατόπιν εξελίσσονται σε πυώδεις φλύκταινες , οι οποίες ξηραίνονται καταλείποντας ουλές ..

• Συχνά προκαλεί τύφλωση , ενώ στα παιδιά αποτελεί αιτία εγκεφαλίτιδος και οι θάνατοι οφείλονται σε ακατάσχετη αιμορραγία ..


• Ο ιός variola κατόρθωσε να εξοντώσει κατά τον 16ο αιώνα 15 εκατομμύρια Αζτέκων και εξαφάνισε ολόκληρο τον πληθυσμό των Ίνκας , επίσης χρησιμοποιήθηκε ως βιολογικό όπλο από τους Άγγλους και τους Γάλλους , προκειμένου να εξολοθρεύσουν τις διάφορες φυλές των Ινδιάνων ..

• Υπολογίζεται ότι η ευλογιά έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και αποτελεί την αρχαιότερη - συχνότερη - μακροβιότερη και πιο θανατηφόρο επιδημία που γνώρισε ο πλανήτης ..

• Το 1790 ένας νεαρός Βρετανός ιατρός , ο  Edward Jenner , άκουσε κάποιες γυναίκες , οι οποίες πουλούσαν γάλα αγελαδινό να μιλούν για μια ασθένεια των βοοειδών που καλείται  δαμαλίαση ( cowpox ) , η οποία έμοιαζε με την ευλογιά , μάλιστα δε ισχυρίζονταν ότι είναι άτρωτες από την μάστιγα της οικουμένης καθώς είχαν νοσήσει από τον ιό της δαμαλίασης ..

• Ο Jenner έκανε το πείραμα στις 14 Μαΐου 1796 σε ένα παιδί , τον James Phipps .. Πήρε πύον από τις πληγές μιας γυναίκας που είχε δαμαλίαση και το έβαλε σε ένα μικρό τραύμα που έκανε στο χέρι του μικρού James ..

• Μετά από κάποιες ημέρες εξέθεσε το παιδί στον ιό της ευλογιάς και με έκπληξη παρατήρησε ότι ο νεαρός δεν μολύνθηκε από τον θανατηφόρο ιό , έτσι προήλθε το πρώτο εμβόλιο της ανθρωπότητας ..

• Ο Jenner εμβολίασε και άλλους ανθρώπους , συμπεριλαμβανομένου και του υιού του για να μπορέσει να επιβεβαιώσει την ανακάλυψη του και εν συνεχεία κατέθεσε τα αποτελέσματα του στον Ιατρικό Σύλλογο της Αγγλίας , όπου όμως αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και σκεπτικισμό ..


--------------------

* Ο κ. Απόστολος Ζέρβας είναι συνταξιούχος Παιδίατρος, σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ επί 7ετία και Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2004 - 2009 επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.


Διαβάστε ακόμη:










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια