HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Απόστολος Ζέρβας: ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ ( Β μέρος )


Η Ιατρική κοινότητα δεν δέχθηκε τα επιστημονικά δεδομένα του Jenner μέχρις τον θάνατο του (1823) και χρειάστηκαν ακόμη 10 έτη για να ξεκινήσουν οι υπόλοιποι ιατροί να ακολουθούν τα βήματα του ..

Η διασημότερη φωτογραφία του εμβολίου κατά της ευλογιάς είναι εκείνη στην οποία απεικονίζονται δύο 13χρονα παιδιά ( το ένα μολυσμένο από τον ιό της ευλογιάς και το άλλο εμβολιασμένο με τον ιό της δαμαλίασης ) τα οποία αποτύπωσε ο ιατρός Allan Warner που εργαζόταν στο Leicester Isolation Hospital ..


Η συγκεκριμένη φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου , με αποτέλεσμα να πεισθούν και οι πιο δύσπιστοι , οπότε άρχισαν οι μαζικοί εμβολιασμοί σε πολλές χώρες , όμως ακολούθησε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ( 1940 - 1945 ) με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας ..

Εν τω μεταξύ μεσολάβησε και η λεγόμενη Ισπανική γρίπη ( 1918 - 19 ) ..

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ( ΠΟΥ ) έβαλε το 1950 ως στόχο του την εξάλειψη του ιού της ευλογιάς που ταλαιπωρούσε επι 12 αιώνες την ανθρώπινη κοινότητα ..

Ξεκίνησε παγκόσμια καμπάνια μαζικού εμβολιασμού σε πολλές χώρες για το " πείραμα " δημιουργίας της ανοσίας του πληθυσμού ( ανοσία αγέλης ) ..

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό καθώς το 1980 ήλθε η στιγμή την οποία περίμενε όλη η ανθρωπότητα .. 

Στις 8 Μαΐου 1980 το περιοδικό World Health ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της 33ης συνεδρίας του World Health Assembly του ( ΠΟΥ ) Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο ότι η ευλογιά είναι νεκρή ( έχει εξαλειφθεί ) .. Μάλιστα το τελευταίο κρούσμα είχε καταγράφει στην Σομαλία το 1977 ..

3. Η τρίτη νόσος που ταλαιπώρησε τον πλανήτη μας είναι η πολιομυελίτιδα και την στιγμή αυτή είμαστε πολύ κοντά στην επανάληψη του ίδιου άθλου ( όπως συνέβη με την ευλογιά ) ..

Ο ιός της πολιομυελίτιδος προσβάλλει τον νωτιαίο μυελό των μικρών παιδιών ( ηλικίας κάτω  των 5 ετών κυρίως ) και προκαλεί παραισθήσεις - μόνιμη παράλυση των κάτω άκρων και θάνατο σε ποσοστό 10% των παιδιών που μολύνονται ..

Το πρώτο εμβόλιο εναντίον της νόσου κυκλοφόρησε το 1955 ( το ενέσιμο Salk ) με το οποίο κατορθώσαμε να περιορίσουμε την ασθένεια με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε λίγα μόνον κρούσματα σε δυο χώρες ( Πακιστάν - Αφγανιστάν ) ..


Η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα είναι επίσης πολύ κοντά στην ολοκληρωτική εξάλειψη τεσσάρων λοιμωδών νόσων  : 

Ιλαράς - Ερυθράς - Παρωτίτιδος και Κοκκύτου ..

Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο περιστατικό διφθερίτιδος στην χώρα μας ανακοινώθηκε πριν πενήντα χρόνια , το 1972 .. 

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι η ετυμολογία της λέξεως Vaccine προέρχεται από την Λατινική γλώσσα για να θυμίζει πάντοτε την ιστορία του πρώτου εμβολίου στον κόσμο ..


--------------------

* Ο κ. Απόστολος Ζέρβας είναι συνταξιούχος Παιδίατρος, σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ επί 7ετία και Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2004 - 2009 επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.


Διαβάστε ακόμη:






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια