HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Με βίζα express σε 10 ελληνικά νησιά του Αιγαίου οι Τούρκοι - Η απόφαση για την χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες θα υπογραφεί σήμερα - Η λίστα


Για τη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, Πέμπτη (7/12), μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για ταχεία χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες, που επισκέπτονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μίλησε την Τετάρτη (6/12) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, πρόκειται για συμφωνία, η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από τη Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου, (…) η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καιρίδης.

Όχι μόνο για την θερινή σεζόν αλλά για όλο τον χρόνο

Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο υπουργός.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά, που δεν έχουν τα τσάρτερ, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος, για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ. Καιρίδης.

Η λίστα με τα νησιά

Πρόκειται, όπως είπε, για

  • τη Λήμνο
  • τη Λέσβο,
  • τη Χίο,
  • τη Σάμο,
  • τη Λέρο,
  • την Κάλυμνο,
  • την Κω,
  • τη Ρόδο,
  • τη Σύμη
  • και το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνέντευξη του τούρκου προέδρου στην «Καθημερινή» παραμονή της άφιξης της τουρκικής αποστολής στην Αθήνα, όπου έκανε λόγο για «πολλά θέματα αλληλένδετα με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, που πρέπει να λυθούν», ο κ. Καιρίδης είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ερντογάν είναι στη γραμμή, μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

«Από τη μια δείχνει μια φιλική διάθεση, καμία σχέση με το παρελθόν το πρόσφατο. Φανταστείτε τώρα τον Σοϊλού να έρχεται μαζί με τον αρχηγό της τουρκικής αστυνομίας, ακτοφυλακής και Λιμενικού να συζητήσει με μένα για το μεταναστευτικό. Θα ήταν εκτός τόπου. Από εκεί και πέρα, επί της ουσίας η Τουρκία εμμένει στις θέσεις της, δεν αλλάζει και στην ουσία δεν θέλει τη Χάγη και την τορπιλίζει τη Χάγη, γιατί δεν μπορεί να το πει ανοιχτά και ξεκάθαρα, να βγει και να πει στη διεθνή κοινότητα ότι εγώ δεν θέλω τον διεθνή νόμο, δεν θέλω το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Προσπαθεί να την τορπιλίσει, βάζοντας πάρα πολλά θέματα και θέματα κυριαρχίας» προσέθεσε ο Υπουργός.

«Αυτή είναι η τακτική της Τουρκίας από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα. Διότι γνωρίζει η Τουρκία, ξέρουν γράμματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ξέρουν να διαβάζουν δηλαδή τις διεθνείς συνθήκες. Γνωρίζει η Τουρκία ότι έχει αδύναμη θέση, ότι η Χάγη θα αποφασίσει ως επί το πλείστον, για να είμαι απολύτως ακριβής, για να μην προκαταλαμβάνουμε, ως επί το πλείστον όμως, θα αποφασίσει υπέρ των ελληνικών θέσεων και προκειμένου να το αποφύγει, επιχειρεί να θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών γκρίζοποίηση, αποστρατικοποίηση και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες, για να διατηρούμε την ένταση χαμηλά» συμπλήρωσε.

«Στα δύσκολα θέματα δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της στον κόσμο» τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας πάντως πως «τα ήρεμα νερά, από μόνα τους, είναι καλά». «Δημιουργούν δε, ένα κεκτημένο για το μέλλον. Διότι η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να επικαλείται προς τη διεθνή κοινότητα ότι όταν η Τουρκία θέλει, μπορεί» σημείωσε.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια