HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κ.Μητσοτάκης από Βρυξέλλες για αγρότες: «Θα απαντήσω αύριο στη Βουλή»


Στα όσα συζητήθηκαν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων συζητήθηκε ακροθιγώς, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων. 

«Με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, το θέμα συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς στο Συμβούλιο και με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.  Το ζήτημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε την αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης. Επίσης, καλωσόρισε την έναρξη διαλόγου για τον τρόπο οργάνωσης της ΚΑΠ, όπως και για την πράσινη μετάβαση.

«Θα έχω αύριο την ευκαιρία να απαντήσω στη Βουλή στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε  ότι η Ελλάδα θα πάρει τη βοήθεια που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια, ενώ καταφέραμε και αποσπάσαμε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημιές στη Θεσσαλία. «Έχουν εκταμιευθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο κρατικός προϋπολογισμός είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με πρόσθετους πόρους», είπε. «Όλα τα ελληνικά αιτήματα που κατατέθηκαν έγιναν δεκτά», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ δίνεται για την ΚΑΠ. Όμως, υπάρχουν προβλήματα, για το πώς οι Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, μιλώντας για μία προβλέψιμη και σημαντική βοήθεια, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του φακέλου κατά της μετανάστευσης.

Για τον κ. Ορμπάν, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία χωρίς κατ’ ανάγκη τη σύμφωνη γνώμη του.

Για την πράσινη μετάβαση, σημείωσε ότι χωρίς να τίθεται στον πυρήνα η ουσία της, θα πρέπει να συζητηθούν κάποιες πτυχές. «Πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες» είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν περιποιεί τιμή στην ΕΕ το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη Μέση Ανατολή. «Δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε κάποια θέση. Η Ελλάδα ως χώρα με αξιοπιστία στην περιφέρεια θα κάνει αυτό το οποίο μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση σε αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα», είπε.

Για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Για τις διαμαρτυρίες στην Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θέλουμε να μην χαθεί η εξεταστική. Όπως είπε, όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι σαφές, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν και να συμμορφωθούν με τον νόμο ώστε να μην χαθεί η εξεταστική.

«Χαίρομαι γιατί όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκεται στον πυρήνα του προτράμματος της ΝΔ», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους στα τέλη Φεβρουαρίου, διαβεβαιώνοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ενισχυθεί επί των ημερών της παρούσς κυβέρνησης. «Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους, δεν θα κάνουμε πίσω. Ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει», ανέφερε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια