HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Έναρξη με συγκρούσεις για τη Siemens


Με σφοδρές συγκρούσεις ξεκίνησε τις εργασίες της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη παρενέβη επί διαδικαστικών θεμάτων για την επιστολή που είχε στείλει στην κ. Κωνσταντοπούλου ο Σ. Βαλυράκης και πάνω στην οποία στηρίχθηκε η συνεδρίαση.

Η κ. Κωνσταντοπούλου στην απάντηση της άφησε αιχμές για “βουλευτές που ενώ επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στην συνέχεια αποχώρησαν από την συνεδρίαση της επιτροπής που ενέκρινε το ΔΣ της ΕΡΤ”, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ε. Μεϊμαράκη.

Oι διάλογοι της αντιπαράθεσης:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, γιατί εσείς το παρερμηνεύσατε. Εγώ, κυρία πρόεδρε, σας ρώτησα 4 φορές, για να μπορέσω να μείνω να ψηφίσω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν αναφερόμουν σε σας, κύριε Μεϊμαράκη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά εγώ έλειπα. Ήμουν ένας από αυτούς..

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν επιφυλαχθήκατε εσείς.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, εσείς αντικατασταθήκατε. Επειδή διάβασα περίεργα θέματα σήμερα, γι’ αυτό σας εξηγώ και επαναλαμβάνω. Δεκτό, ότι θέλετε να κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε και να συνεδριάσουμε όσες ώρες θέλετε, όμως δεν είναι λογικό το να μας πείτε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
(πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Τώρα, έχετε πάρει το λόγο, χωρίς να σας έχω δώσει το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Με προσβάλατε προσωπικά, κυρία Πρόεδρε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί σας προσέβαλα;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτό ακριβώς, σας λέω και σήμερα, ότι εγώ θα ξαναφύγω, εάν εσείς δεν πείτε, τι ώρα θα ολοκληρώσετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό τον τρόπο, που τον έχετε μάθει και αυτή τη διαδικασία;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η συμπεριφορά η δική μου, εξαρτάται από τη δική σας, κυρία πρόεδρε και από την προσβολή, την προσωπική, που μου κάνατε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν σας έχω δώσει το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ, λοιπόν, σας απαντώ, πρώτον, ότι είναι γαϊδουριά να μας αφήνετε δύο ώρες να περιμένουμε, και χθες και σήμερα και κατά σύστημα, είναι επίσης γαϊδουριά το Προεδρείο να μην μας λέει, τι ώρα θα ολοκληρώνουμε. Οι επιτροπές είναι για τρεις ώρες συν μία ακόμα, οι εξεταστικές μπορεί να μην έχουν ώρα, αλλά πάντοτε λέγαμε την ώρα θα τελειώσουμε. Χθες 4 φορές σας διέκοψα να μου πείτε τι ώρα θα τελειώσουμε, δεν μου είπατε, κυρία πρόεδρε και σήμερα έρχεστε να μου κάνετε και παρατήρηση.

Αυτή η συμπεριφορά, δεν είναι συμπεριφορά προέδρου, που θέλει οι βουλευτές να τη σεβόμαστε και να μην υψώνουμε τον τόνο, διότι δεν φθάνουν όλα αυτά, έρχεστε και μας προσβάλλετε κιόλας, ότι φύγαμε. Δηλαδή, τι θα κάνετε, θα μας βάλετε και τιμωρία; Δεν κατάλαβα.

Λοιπόν, εγώ και σήμερα, σαν γαϊδούρι, είμαι εδώ από τις 4, γιατί θα ξεκινούσε με στις 5, μας ειδοποιήσατε τηλεφωνικά ότι θα πάμε στις 5.30, ήρθατε στις 6 και μας κάνετε και παρατήρηση και δεν μας λέτε και την ώρα θα τελειώσουμε.

Επειδή, λοιπόν, εσείς, φαίνεται ότι δεν έχετε ωράρια ή έχετε τα δικά σας ωράρια, δεν θα προσαρμοστούμε όλοι στα δικά σας ωράρια. Οφείλετε να μας πείτε, τι ώρα θα ολοκληρώνουμε και σήμερα σας διακόπτω, έστω και με αυτό τον τρόπο, να πείτε, τι ώρα θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Το πρώτο που έχω να σας πω είναι, ότι από την προηγούμενη ιδιότητά σας, ως προέδρου της Βουλής, θα οφείλατε να μιλάτε με μεγαλύτερο αυτοπεριορισμό και αυτοσυγκράτηση και να μετέρχεστε κοινοβουλευτικές εκφράσεις και όχι αντικοινοβουλευτικές.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν δέχομαι μαθήματα τέτοια από εσάς, κυρία πρόεδρε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν έχετε το λόγο, κύριε Μεϊμαράκη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ..διότι εγώ ουδέποτε έστησα τους συναδέλφους μου, όταν δεν μπορούσα να έρθω στην έδρα, ερχόταν ο Αντιπρόεδρος και όλες οι επιτροπές ξεκινούσαν στην ώρα τους. Καταλάβατε τι σας λέω τώρα;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αφήστε τα αυτά σε μένα, «δεν έχετε το λόγο». Αυτά, στους άλλους, που σας ακούνε, όχι σε μένα και δεν θα μου κάνετε μαθήματα συμπεριφοράς εσείς, όταν με τη δική σας συμπεριφορά, δεν μου προκαλείτε το σεβασμό. Με έχετε, σαν ζώο, εδώ και περιμένουμε 2,5 ώρες την κυρία πρόεδρο. Ωραία, σας περιμένουμε, μας προσβάλλετε και από πάνω;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε πρόεδρε, το λέει και ο Σοπενχάουερ «Για να απαιτείς σεβασμό, πρέπει να τον απονέμεις πρώτα».

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Βουλής – πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μεϊμαράκη, έχετε προδήλως προσβληθεί, όχι από αυτά που είπα, αλλά από δημοσιεύματα, που ερμηνεύουν τη χθεσινή σας απουσία. Δεν αναφέρθηκα σε σας, αναφέρθηκα στην κυρία Κεφαλογιάννη, η οποία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί και εν συνεχεία εξηφανίσθη, δεν αναφέρθηκα σε σας. Προφανώς προσβληθήκατε, ως έχων τη μύγα, σε κάθε περίπτωση, κύριε Μεϊμαράκη ...

ΕΥΑΓΓΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
: Δεν ψήφισα, τι να ( δεν ακούστηκε), καμία μύγα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
(πρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Σε κάθε περίπτωση κύριε Μεϊμαράκη…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ, συνειδητά απείχα, όπως θα απέχω και σήμερα, αν δεν πείτε την ώρα λήξης.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Σε κάθε περίπτωση, κύριε Μεϊμαράκη…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα και εσείς κάνατε τούμπα, κυρία πρόεδρε. Από όχι που λέγατε, ψηφίσατε παρούσα και εγώ δεν σας το είπα αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Προσβάλετε τον εαυτό σας και εκτίθεστε όταν μετέρχεστε τέτοια συμπεριφορά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όπως εσείς. Ότι συμπεριφορά θα έχετε αυτή θα εισπράττετε, από δω και πέρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Θα σας παρακαλούσα, εάν θέλετε να συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον να σεβαστείτε ότι υπάρχει προσκεκλημένος ένας πρώην συνάδελφός σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό, να το σεβαστείτε εσείς και να μη μας προσβάλετε παρουσία του. Να ήσασταν εδώ στην ώρα σας, κυρία πρόεδρε και ειδικά για μένα, δε σας επιτρέπω να με προσβάλετε. Σας το λέω και σας το ξαναλέω.

Σ. Βαλυράκης. Η Siemens μπορεί να εξαναγκαστεί να δώσει πληροφορίες

"Η υπόθεση Siemens αποτελεί μια πρωτοφανή υπόθεση διαφθοράς που εξελίχθηκε σε μια τεράστια υπόθεση συγκάλυψης” υποστήριξε ο Σήφης Βαλυράκης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τονίζοντας όμως πως η γερμανική εταιρεία μπορεί να εξαναγκαστεί ακόμα και τώρα - αν υπάρξει η πολιτική βούληση - να δώσει πληροφορίες που θα διαλευκάνουν το τεράστιο αυτό σκάνδαλο.

Ο ίδιος δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της προηγούμενης επιτροπής το 2010 δεν είχαν προλάβει να ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί όπως είχε ζητηθεί κι ενδεχομένως να προκύψουν νέα στοιχεία για την υπόθεση ενώ τόνισε πως η επιτροπή κατέληξε στην τεκμηριωμένη εκταμίευση μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens, οι οποίες σχετίζονταν με πολιτικά πρόσωπα, όμως η σχέση μαύρου χρήματος και αποδεκτών διακόπτονταν από τρίτα πρόσωπα”.

Επίσης, υποστήριξε ότι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της γερμανικής εταιρείας διέπρατταν οικονομικά εγκλήματα δωροδοκώντας συστηματικά κρατικούς υπαλλήλους και στελέχη του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα, δήλωσε ότι το πόρισμα της τότε επιτροπής - οπού υπήρχε παραπεμπτικό για 12 διατελέσαντες υπουργούς - απορρίφθηκε από την Ολομέλεια.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια