HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Συνεχίζω να τρέμω για την Κατερίνη…


Μετά το βίντεο-Άποψη της προηγούμενης εβδομάδας που δημοσίευσα με τίτλο: «Τρέμω για την Κατερίνη», οι αντιδράσεις που προκάλεσε στον κόσμο της Πιερίας ήταν πολλές.

Ωστόσο στην δημοσιογραφική κοινότητα, τον εμπορικό κόσμο, αλλά και στους πολιτικούς κύκλους συνεχίζει να υπάρχει μια «παγωμάρα» γύρω απ’ το θέμα αυτό. Καλοπροαίρετα πάντα, θεωρώ πως αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί οι πρώτοι θεωρούν ότι είναι δεν είναι και πάρα πολύ σημαντικό για τον τόπο το θέμα αυτό, οι δεύτεροι έχουν σχεδόν πλήρη άγνοια από την έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το ζήτημα, και τέλος, οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου είναι απασχολημένοι με άλλου είδους θέματα. Πολιτικά κυρίως και που δεν αφορούν τον κόσμο αλλά τις δικές τους φιλοδοξίες, και βλέψεις. Και αυτή μου η εκτίμηση τονίζω ότι είναι καλοπροαίρετη.

Παρ’ όλα αυτά στο σημείο αυτό, και περισσότερο για ν’ αναδείξω την σοβαρότητα αλλά και το επείγον του θέματος αυτού θέλω να καταθέσω τις σκέψεις και τους φόβους μου.

Κατ’ αρχάς και πριν καταθέσω τις παραμέτρους του θέματος, πρέπει να τονίσω ότι μέχρι στιγμής, ότι μετά από έρευνα που έχω κάνει και συνεχίζω να κάνω, όλη η διαδικασία της αδειοδότησης και των λοιπών διαδικασιών για το εν λόγω εμπορικό κέντρο είναι νομότυπη. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω την φράση μου «Μέχρι στιγμής». Ακόμη πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν είμαι κατά οποιασδήποτε επένδυσης ή σχεδίου ανάπτυξης της Πιερίας, και καλωσορίζω κάθε τέτοια κίνηση, αρκεί να τηρεί κάποιους κανόνες, να υπακούει στους γραπτούς και άγραφους νόμους μιας κοινωνίας και να σέβεται τον τόπο και τους ανθρώπους της κοινωνίας που φιλοξενεί την όποια επενδυτική ενέργεια.

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και το ηθικό μέρος της υπόθεσης. Αυτό που λέει πως μια τέτοια κίνηση στα όρια των Δήμων Κατερίνης και Δίου Ολύμπου θα δώσει την χαριστική βολή στην οικονομική ζωή του τόπου. Σίγουρα, αν όχι όλοι, κάποιοι από εμάς έχουμε επισκεφθεί μεγάλα εμπορικά κέντρα είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας, και έχουμε μια εικόνα. Σκεφτείτε τι θα γίνει (όχι μόνο στον εμπορικό κόσμο και στο εμπορικό κέντρο της πόλης) αν δημιουργηθεί ένα εμπορικό κέντρο μεγέθους 13.000 τ.μ περίπου και θα φιλοξενεί επιχειρήσεις όπως Jumbo, Lidl, Zaras και άλλες τέτοιου ή παρόμοιου μεγέθους εμπορικές αλυσίδες παγκόσμιας εμβέλειας. Το λιγότερο που μπορεί να συμβεί είναι να κλείσουμε (αν όχι όλα) τα μισά καταστήματα λιανικού εμπορίου της πόλης. Και φυσικά δεν θα σταματήσει εκεί το κακό. Αφού μειωθούν τα καταστήματα, φυσικό επακόλουθο είναι να μειωθεί και η κίνηση στο κέντρο με αποτέλεσμα στο κλείσιμο να οδηγηθούν και άλλες επιχειρήσεις που χάριν του εμπορικού κέντρου δουλεύουν σήμερα, όπως καφετέριες, επιχειρήσεις εστίασης κ.λ.π. Δηλαδή ουσιαστικά θα χτυπηθεί ανεπανόρθωτα η ραχοκοκαλιά της οικονομίας του τόπου. Αυτό κατ’ αρχάς και κυρίως.

Άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών φυσικά θα είναι η αύξηση της ανεργίας στην πόλη. Δεν μας φτάνει δηλαδή που ήδη η ανεργία στην πόλη ξεπερνάει το 60% σήμερα, με την δημιουργία του εμπορικού κέντρου αυτό το ποσοστό θα εκτοξευθεί. Ναι. Μπορεί να δημιουργηθούν 10-20-50 νέες θέσεις εργασίας, αλλά σκεφτείτε πόσες θα χαθούν!!!

Τέλος, ας αναλογιστούμε τον πακτωλό χρημάτων (κεφαλαίων δηλαδή) που θα φεύγουν από την οικονομία του Νομού προς άγνωστη κατεύθυνση ή τέλος πάντων έξω από την Πιερία. Χρήματα που ήδη είναι μειωμένα λόγω κρίσης αλλά και λόγω προηγούμενων κακουχιών που υπέστη η τοπική οικονομία. Κεφάλαια που τα έχουμε τόση ανάγκη για να ορθοποδήσουμε είτε σαν απλοί πολίτες είτε σαν Νομός.

Όλα λοιπόν όσα προανέφερα, είναι η μία όψη του νομίσματος. Και επειδή δεν θέλω να σας κουράσω σταματώ για την ώρα εδώ. Φυσικά και συνεχίζω το ρεπορτάζ και την έρευνα γιατί προσωπικά θεωρώ πως με αφορά άμεσα το ζήτημα, όπως αφορά και όλους μας που ζούμε και μεγαλώνουμε τις οικογένειες μας στην Πιερία.

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι σε μια παρόμοια περίπτωση (σχεδόν φωτογραφική) σε μια άλλη περιοχή της Ελλάδος, στο Νομό Βοιωτίας και συγκεκριμένα στην Λειβαδιά, η τοπική κοινωνία αντιλήφθηκε την σοβαρότητα του θέματος εγκαίρως και «έσωσε» τον τόπο από την καταστροφή προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάνθηκε αρνητικά, ακύρωσε τις όποιες διαδικασίες είχαν γίνει και «πάγωσε» την δημιουργία του εμπορικού κέντρου που προγραμματιζόταν να γίνει εκεί. Μπορείτε να διαβάσετε την σχετική είδηση εδώ:


Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…




Γράφει ο Πέτρος Σταθακόπουλος.-

#emporikokentrokaterinis

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια