HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αναβίωσε και φέτος «το Κάψιμο του Καλικάντζαρου» στον Άνω Άγιο Ιωάννη


Για μία ακόμη χρονιά παρουσία πλήθος κόσμου, αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο ‘’Το Κάψιμο του Καλικάντζαρου’’ στην πλατεία του Άνω Αγίου Ιωάννη το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με τον τοπικό Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αγίου Ιωάννη "ΑΡΓΟΣ".
Ένα έθιμο που αναβιώνει εδώ και 87 χρόνια, συμβολίζει τον εξορκισμό των κακών πνευμάτων και έχει τις ρίζες του στο Άργος της Μ. Ασίας.
Τον Δήμο Κατερίνης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών, Λάζαρος Ντόντης ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη και συνεχάρη τον τοπικό σύλλογο για την αναβίωση του εθίμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης : η Αντιδήμαρχος Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αλέξανδρος Γιουμίδης, Γιώργος Ίτσιος, Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, Ζήνων Σατραζέμης, Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Αγίου Ιωάννη Χαράλαμπος Οφίδης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών, συλλόγων και φορέων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τοπικού συλλόγου Χρήστος Παυλίδης ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης, ο οποίος στηρίζει κάθε χρόνο την αναβίωση του εθίμου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν νηστίσιμα εδέσματα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του χωριού, προσφορά του Δήμου Κατερίνης.


Η ταυτότητα του εθίμου

Όσον αφορά το έθιμο, όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού: «Αναβιώνει εδώ και 87 χρόνια. Παλαιότερα πραγματοποιούνταν  από γειτονιά σε γειτονιά. Οι παππούδες μας  κρατούσαν νηστεία και μαζεύονταν  με μια αγκαλιά ξύλα στις διασταυρώσεις των διάφορων γειτονιών. Άναβαν μια μεγάλη φωτιά, για να συμφιλιωθούν και να λυθούν οι  παρεξηγήσεις μεταξύ τους. Υπήρχε ακόμη η δοξασία ότι  την συγκεκριμένη βραδιά τα κακά πνεύματα βγαίνουν στην επιφάνεια της γης και περιφέρονται προσπαθώντας να κάνουν κακό. Έτσι με την φωτιά αυτή τα έκαιγαν  ή τα εμπόδιζαν να περάσουν στα σπίτια. Αυτό το έθιμο ήρθε από το  Άργος. Το χωριό υπάρχει και σήμερα και είναι κοντά στη Νεοκαισάρεια στην Μικρά Ασία.  Εδώ ήρθαν οι προγονοί μας μετά από περιπλάνηση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά δεν κράτησαν το ιστορικό όνομα «ΑΡΓΟΣ».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια