HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Οι προτάσεις Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τις βασικές κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, με άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.

Υπογράμμισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να είναι εκλεγμένος βουλευτής, ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά σε κανέναν τεχνοκράτη, διότι όπως σημείωσε «τώρα που έχουμε την εμπειρία γνωρίζουμε ότι οι πρωθυπουργοί οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο».

Χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και εξέφρασε την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίησή του, σχολιάζοντας ότι «συμβολίζει την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα». Τόνισε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος».

Για τη βουλευτική ασυλία, ανέφερε πως θα πρέπει να ζητείται η ασυλία όταν και εφόσον κρίνει η Ολομέλεια ότι πρόκειται για αδίκημα που αφορά στην άσκηση καθηκόντων του βουλευτή.

Πρότεινε ακόμα την καθιέρωση περιορισμένων τετραετιών για κάθε βουλευτή, κάνοντας λόγο για μία ρύθμιση με συμβολική αξία, προκειμένου να σταματήσει η εδραιωμένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα και να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Εισηγήθηκε επίσης την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου «που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».

Πρότεινε ακόμα την κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, θεσμού που όπως είπε επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Εξάλλου, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος, αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζει την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια