HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Θανάσης Λιακόπουλος: «Υπάρχουν τα κονδύλια για Βιοαέριο και ενεργειακή αναβάθμιση. Έχουμε το πρόγραμμα, ώρα να ανοίξουν δουλειές για τους δημότες»

Έχοντας ως ένα από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός του τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος, παρακολούθησε την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών και τον Σύλλογο Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Ν. Πιερίας,  με θέμα: «Ενεργειακές Κοινότητες». 

Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις Α.Π.Ε

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης παρακολούθησε την ημερίδα και συζήτησε με τους ομιλητές, κ. Δημήτρη Τσέκερη, Ειδικό Σύμβουλο του  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον κ. Βασίλη Τσολακίδη, Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το νέο θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Με τον νέο νόμο, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, επιχειρήσεις, και φορείς του δημοσίου δικαίου να δημιουργήσουν συμμετοχικά σχήματα τα οποία θα δραστηριοποιούνται  σε ένα ευρύ φάσμα του τομέα της ενέργειας. 

Βιοαέριο: Από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του συνδυασμού

Στο πρόγραμμα του Συνδυασμού «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα» του κ. Λιακόπουλου, περίοπτη θέση έχει μεταξύ των προτάσεων η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η δημιουργία μονάδας Βιοαερίου. Μια τέτοια επένδυση  μπορεί και πρέπει να γίνει και στην Κατερίνη από τον Δήμο, καθώς  θα λύσει πολλά προβλήματα, εξασφαλίζοντας  μεγάλα έσοδα για τον Δήμο  και νέες θέσεις εργασίας.   


Μια τέτοια επένδυση θα προσφέρει τεράστια ωφέλη στους κτηνοτρόφους της περιοχής, τους παραγωγούς τροφίμων, το περιβάλλον και τη θάλασσα, άρα έμμεσα και σε όλους τους ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό. Επιπλέον με σταθερή παραγωγή θέρμανσης όλον τον χρόνο, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για παραγωγικές μονάδες που χρησιμοποιούν θέρμανση για την παραγωγή τους. Προσφέροντάς τους έκπτωση 30% σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή θέρμανσης στην Ελλάδα, θα κερδίσουμε επενδύσεις, με κίνητρο το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, αρκεί να προσλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από τον τόπο μας. 

Στην ίδια κατηγορία ενδιαφέροντος είναι και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων και η επένδυση σε net metering.  

Υπάρχουν τα κονδύλια!

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν τρεις επιλογές: Η μία είναι η απευθείας επένδυση του Δήμου, με ένταξη σε αναπτυξιακό νόμο ή άλλα προγράμματα. Η άλλη είναι η χρήση των ΣΔΙΤ, αν και όπου αυτό θεωρείται συμφέρον. Τέλος υπάρχει και η χρησιμοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με προνομιακό επιτόκιο 2,5%. 

«Μα θα δανειστείτε λεφτα για αυτές τις επενδύσεις;» μπορεί να ρωτήσει κάποιος.  
«Ναι, αν πρόκειται  να μειώσουμε ραγδαία τα κόστη που καταβάλλει ο Δήμος μας για ρεύμα, θέρμανση κλπ, αν δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και μεγάλα έσοδα και αποπληρώσουμε το δάνειο εντός 4ετίας, τότε μπορούμε να συζητήσουμε και το Ταμείο Παρακαταθηκών» απαντά ο Θανάσης Λιακόπουλος. «Αρκεί να υπάρχουν σοβαρές μελέτες και δουλειά από ειδικούς, κάτι που δυστυχώς ως σήμερα δεν έχει συμβεί». 

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο πως με τον Θανάση Λιακόπουλο Δήμαρχο στην Κατερίνη, ο Δήμος μας θα γίνει πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην πράσινη ανάπτυξη και θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και στο θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, με σοβαρές επενδύσεις στον χώρο και δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας.


Θανάσης Λιακόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια