HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Γιώργος Κωνσταντόπουλος για την προσωρινή αύξηση των δημοτικών τελών κατά 20%: «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…»


Τα μάθατε τα νέα; Ποια; Αυτά που αναφέρουν ότι υπήρξε λέει μια… δυσάρεστη «μετωπική σύγκρουση» είχε στην προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Πιερίας, μεταξύ του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου και επιχειρηματιών της πόλης.

Εεεε πως να το κάνουμε; Η αύξηση του 20% στ’ ανταποδοτικά δημοτικά τέλη είναι δυσκολοχώνευτο. Όταν μάλιστα έρχεται ο Δήμος και ζητά αναδρομικά τέλη σε βάθος δεκαετίας, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά να φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ, τότε τα πράγματα είναι όντως πολύ άσχημα.

Με απλά λόγια έρχεται σήμερα ο Δήμος Κατερίνης και ζητάει αναδρομικά ανταποδοτικά δημοτικά τέλη από επιχειρήσεις οι οποίες είχαν απαλλαγεί εδώ και χρόνια, λόγω του ότι δεν απολάμβαναν των υπηρεσιών καθαριότητας, ή αποχέτευσης, ή φωτισμού του Δήμου εδώ και χρόνια, και επομένως δεν όφειλαν ν’ ανταποδώσουν κανένα τέλος προς αυτόν. Λογικό και δίκαιο.

Παρών στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων φορέων και επιχειρηματιών, και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος συνοδευόμενος από τον οικονομικό επόπτη του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδη, ο οποίος έκανε μια ανάλυση του τι είναι τ’ ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και πως γίνεται η δίκαιη κατανομή τους στους Δήμους της χώρας. Στο παρακάτω βίντεο του olympusmera.gr μπορείτε να ακούσετε την ανάλυση αυτή.



Στην συζήτηση λοιπόν αυτή που έγινε προχθές στο Επιμελητήριο, ειπώθηκαν πολλά και από τις δύο πλευρές. Δηλαδή και από τον Δήμο και τον Δήμαρχο κ. Κουκοδήμο, ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κι Κυριακίδη, αλλά και από το Επιμελητήριο και τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, στα παραπολιτικά, αναφέρεται ότι υπήρξε και μια μικρή ένταση στην αίθουσα σε κάποια στιγμή.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν ν’ αναδιπλωθεί η πλευρά του Δήμου και να συμφωνηθεί ότι θα επανέλθει με νέα πρόταση, πιο δίκαιη προς τους επιχειρηματίες, αφού πρώτα δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Επιμελητηρίου.

Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης, που αφορά και τους υπόλοιπους δημότες. Δηλαδή εμάς. Θυμόμαστε ότι όταν έγινε η συζήτηση της αύξησης των δημοτικών τελών ειπώθηκε ότι η εν λόγω αύξηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του δανείου των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε ν’ ανταπεξέλθει άμεσα ο Δήμος στις υποχρεώσεις του και να λειτουργήσει κανονικά, αφού από την πρώτη ημέρα (ίσως και λίγο πιο πριν) που ανέλαβε η νέα διοίκηση ισχυρίζεται ότι βρήκε τα ταμεία άδεια και τον Δήμο υπερχρεωμένο. Μάλιστα τέθηκε και θέμα χρόνου, και ότι δηλαδή επείγει το δάνειο, για να «δουλέψει» ο Δήμος, και γι΄αυτό ζητήθηκε η συμβολή και η συνεργασία ΟΛΩΝ των δημοτικών συμβούλων. Το θυμόμαστε όλοι αυτό Σωστά; Άλλωστε στο προχθεσινό δελτίο τύπουτου Θανάση του Λιακόπουλου αναφέρθηκε ξανά το θέμα του δανείου, και μάλιστα δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ διάψευση μέχρι στιγμή τουλάχιστον. Το ‘χουμε ως εδώ;

Μικρή παρένθεση. Το ότι σ’ έναν ήδη υπερχρεωμένο δήμο προσθέτουμε και άλλο χρέος δανειζόμενοι χρήματα για να τον ξεχρεώσουμε, προσωπικά μου φαίνεται λίγο οξύμωρο. Δηλαδή παίρνουμε δανεικά για να πληρώσουμε τα δανεικά;;;; Αν θυμάμαι καλά αυτό έκανε και το Ελληνικό κράτος και οδηγήθηκε στα μνημόνια. Κάνω λάθος; Μπορεί…

Πάμε παρακάτω τώρα. Στην ίδια συζήτηση, στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, ειπώθηκε και κάτι ακόμη που «λείανε» τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων εκείνη την ώρα, αλλά, ήλθε εχθές ο κ. Κωνσταντόπουλος και το ξεκαθάρισε. Τι ειπώθηκε λοιπόν;

Δια στόματος του Βαγγέλη του Κήπου, ειπώθηκε ότι το μέτρο θα ήταν προσωρινό και θα ίσχυε μόνο για ένα χρόνο, και μετά (του χρόνου δηλαδή) θα το έπαιρναν πίσω. Μάλιστα αυτή την άποψη την στήριξε και ο ίδιο ο Δήμαρχος, αλλά και όλη η συμπολίτευση σύσσωμη. Δείτε το βίντεο:


Έλα όμως που έρχεται προχθές ο Γιώργος ο Κωνσταντόπουλος και λέει: «…Αυτό που ειπώθηκε ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα (εννοώντας το μέτρο της αύξησης), καταλαβαίνετε, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…» και συνεχίζει εξηγώντας κάτι αυτονόητο. Ότι δηλαδή τα πιστωτικά ιδρύματα και οι τράπεζες για να σου δανείσουν χρήματα, είτε είσαι ιδιώτης είτε δημόσιο, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα τους τα επιστρέψεις. Άρα ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάτι «προσωρινό» όπως το περιγράφει η διοίκηση αλλά για κάτι μόνιμο. Ακούστε τη τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε για το θέμα αυτό εχθές ο κ. Κωνσταντόπουλος στη ραδιοφωνική εκπομπή της κ. Ελίνας Διαμαντοπούλου. Συγκεκριμένα ακούστε μετά το 12:06 λεπτό τον διάλογο:




*Σημείωση: Το ηχητικό είναι απο την εκπομπή της κ. Ελίνας Διαμαντοπούλου στο Ράδιο Ενημέρωση 92,2FM

Στο δια ταύτα λοιπόν, η τελευταία απόφαση της νέας διοίκησης του Δήμου Κατερίνης, φαίνεται να βάζει απέναντι ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, των επιχειρηματιών αλλά και των φορέων. Δεν γνωρίζουμε πόσο άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι το δάνειο των 5,7 εκατομμυρίων, και άρα η αύξηση των δημοτικών τελών (ενδεχομένως και να είναι), αλλά ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί η όλη κατάσταση, να επανεκτιμηθούν  κάποια πράγματα, και να βρεθούν άλλες λύσεις που δεν θα έλθουν κόντρα στην κοινωνία του τόπου.

Με δεδομένο ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον ξεπεράσει τα όριά τους μετά απο 12 χρόνια οικονομικής κρίσης, οι όποιες αυξήσεις σε φόρους και τέλη, εκτός του ότι τους εξαθλιώνουν οικονομικά, τους εξοργίζουν κιόλας. Και αυτό το γνωρίζει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολύ καλά. Γι' αυτό και η πολιτική του Μητσοτάκη έχει να κάνει με φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις και παροχές. Δεν μπορεί λοιπόν, ο Δήμος Κατερίνης, ένας από τους μεγάλους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας, και με μια τέτοια απόφαση σαν αυτή της αύξησης των δημοτικών τελών ν' ακυρώνει την προσπάθεια του Μητσοτάκη και της  κυβέρνησής του, να δώσει ανάσα και μέλλον στην οικονομία της χώρα…




Πέτρος Σταθακόπουλος.-










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια