HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Γιορτή αγάπης τα Χριστούγεννα, αλλά και ευκαιρία για τους «επιτήδειους». ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Φιλανθρωπία και φοροδιαφυγή πάνε χέρι-χέρι αυτές τις μέρες!!!

Την καλησπέρα μου στην παρέα! Σήμερα, θα σας καταθέσω μερικές σκέψεις μου γύρω από την φιλανθρωπία, μια και αυτή έχει την τιμητική της αυτές τις μέρες, λόγω Χριστουγέννων φυσικά. Αφορμή για το σημερινό κείμενο τα διάφορα φιλανθρωπικά events που «διαφημίζονται» πολύ αυτό τον καιρό σε facebook, blogs, και sites.

Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο των Χριστουγέννων, και του Πάσχα γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στο θέμα της φιλανθρωπίας. Θέλετε λόγω του κλίματος των εν λόγω εορτών; Θέλετε λόγω ενοχής που νιώθουμε επειδή εμείς είμαστε καλά και κάποιοι άλλοι δεν είναι και θεωρούμε ότι με την… «φιλανθρωπία» μας θα διώξουμε τις τύψεις μας; Θέλετε λόγω της ματαιοδοξίας κάποιων να επιδειχθούν ή της πολιτικής φιλοδοξίας κάποιων άλλων για ανάδειξη ή ψηφοθηρία; Θέλετε λόγω κομματικών κινήτρων; Πάρτε το όπως νομίζετε. Η ουσία είναι ότι γινόμαστε πιο ευάλωτοι και πιο «φιλάνθρωποι» αυτές τις μέρες.

Αυτό όμως το γνωρίζουν και πολλοί «αετονύχιδες» της πιάτσας. Είναι δηλαδή κοινό μυστικό της κοινωνίας, και πολύ καλό όπλο για τα λαμόγια, ώστε να βγάλουν κανένα ευρώ παραπάνω. Μάλιστα τώρα που έχουν και τα εργαλεία των social media; Η καλύτερή τους!!! Κάνουν γερές μπάζες!
Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να θωρακιστούμε, να γίνουμε πιο… «ψυλλιασμένοι» και να μην καταπίνουμε αμάσητα όποια φιλανθρωπική πρόσκληση παίρνουμε, προκειμένου να «κοιμίσουμε» την συνείδησή μας, και παράλληλα να φουσκώσουμε τις τσέπες των απατεώνων.

Κατ’ αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε «φιλανθρωπική συναλλαγή» κάνουμε με χρήματα, είτε αυτή είναι πρόσκληση σε «φιλανθρωπικό gala», είτε λαχείο κάποιας λαχειοφόρου αγοράς, είτε οτιδήποτε άλλο, πρέπει να είναι διαπιστευμένη από την εφορία με σφραγίδα, ή να συνοδεύεται από παραστατικό σφραγισμένο από την εφορία, και φυσικά ν’ αναγράφεται πεντακάθαρα το ποσό της φιλανθρωπικής συναλλαγής που πραγματοποιήσαμε. Δεν υπάρχει σφραγίδα ή μπλοκ (σφραγισμένο από εφορία επαναλαμβάνω); Κάτι βρωμάει… Κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη, όχι μόνο αποφεύγετε τέτοιου είδους συναλλαγές, αλλά καταγγείλτε τις κιόλας! Βλέπετε, το κράτος (η εφορία) δεν μπορεί να προλάβει όλα τα λαμόγια της χώρας. Ας βάλουμε κι εμείς ένα χεράκι.

Το αμέσως επόμενο στοιχείο που πρέπει να διερευνήσετε είναι ο φορέας που κάνει την «φιλανθρωπία». Ποιος είναι; Από που κρατάει η σκούφια του; Είναι τοπικός φορέας ή κάποιος «φυτεμένος» από Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή κάπου αλλού; Ποιος ή ποιοι είναι οι εκπρόσωποι του; Πως διακινείται το «φιλανθρωπικό χρήμα» και τελικά πόσα από τα χρήματα που εμείς δίνουμε με την καλή μας την καρδιά φτάνουν στον σκοπό που πρέπει, και πόσα καταλήγουν σε τσέπες επιτηδείων;

Μικρή παρένθεση: Ας κοιτάμε λίγο και την εικόνα των φιλάνθρωπων. Σήμερα μάλιστα με τα facebook, τα instagram και τα λοιπά social media είναι πολύ εύκολο. Για παράδειγμα, βλέπω κατά καιρούς κάτι ματαιόδοξους «φιλάνθρωπους» στο ένα χέρι να κρατάνε το ποτήρι τα σαμπάνιας, στο άλλο χέρι το iphone τελευταίας τεχνολογίας, ντυμένοι με αρμάνια και τις ντόλτσε καμπάνες, με κοσμήματα πανάκριβα και επαγγελματικό χτένισμα και μακιγιάζ, να βγάζουνε selfies, και ν’ ανεβάζουνε φωτογραφίες δίπλα σε πανάκριβα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα ή μέσα σε ακριβά clubs και εστιατόρια, επιδεικνύοντας της «φιλανθρωπία» τους! Για μένα, όπως και να το κάνεις, αυτό δεν μου γεμίζει το μάτι για φιλανθρωπία. Κάπως αλλιώς θα το ονόμαζα, αλλά έχε χάρη που σέβομαι τους αναγνώστες μου.

Προσωπικά, δεν έχω ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ διάθεση να χρηματοδοτήσω την ματαιοδοξία οποιουδήποτε γουόναμπι*, και την πολιτική ή κομματική φιλοδοξία κάθε τυχάρπαστου πολιτικού ή γουόναμπι* πολιτικού. Αν εσάς σας αρέσει να το κάνετε αυτό, κανένα πρόβλημα. Κάντε το. Εγώ ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω… Και για να κλείσω τη παρένθεση θα θυμίσω τι λέει η Αγία γραφή για την φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη, αφού με βάση αυτό προσωπικά εγώ λειτουργώ:

"῞Οταν οὖν ποιῇς ἐλεημοσύνην, μὴ σαλπίσῃς ἔμπροσθέν σου, ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ ποιοῦσιν ἐν ταῖς συναγωγαῖς καὶ ἐν ταῖς ρύμαις, ὅπως δοξασθῶσιν ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν. 3 σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου, 4 ὅπως ᾖ σου ἡ ἐλεημοσύνη ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ. " (Ματθαίου 6, 2-4)

Και εξηγώ: Όταν κάνεις ελεημοσύνη, μη σαλπίσεις μπροστά σου όπως ακριβώς κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στα δρομάκια, για να δοξαστούν από τους ανθρώπους. Αλήθεια σας λέω, έχουν πάρει πλήρως το μισθό τους. Εσύ, όμως, όταν κάνεις ελεημοσύνη, ας μη γνωρίζει το αριστερό σου τι κάνει το δεξί σου χέρι, για να γίνεται η ελεημοσύνη σου στα κρυφά και ο Πατέρας σου που βλέπει στα κρυφά θα σου αποδώσει.

Εν κατακλείδι να θυμάστε ότι ο φιλάνθρωπος ΜΟΝΟ δίνει. Και δίνει απ’ το υστέρημά του. Δεν ζητάει και δεν παίρνει κάτι. Είτε αυτό είναι ανάδειξη, χειροκρότημα, επιβράβευση, αναγνώριση ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης, ο φιλάνθρωπος είναι αθόρυβος. Αθόρυβος αλλά αποτελεσματικότερος από τους άλλους. Τους φασαριόζους φιλάνθρωπους…!!!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κληθούμε να «φιλανθρωπίσουμε» (για οποιονδήποτε δικό μας λόγο) ας το κάνουμε σωστά! Τώρα γνωρίζουμε. Δεν έχουμε την δικαιολογία του… «Δεν ήξερα»…!!!



*γουόναμπι= στ’ αγγλικά γράφεται wanna be = θέλω να είμαι = Σημαίνει κάποιος που θέλει να είναι κάτι αλλά δεν είναι. Απλά συμπεριφέρεται έτσι για να πείσει (ατυχώς) τους γύρω του ότι είναι κάποιος σημαντικός.



Πέτρος Σταθακόπουλος.-

Διαβάστε ακόμη:








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια