Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 7 Ιουνίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

7 Ιουνίου

Γεγονότα


1955-Συγκροτείται σε σώμα, έπειτα από τις αρχαιρεσίες της 29/5, το διοικητικό συμβούλιο. του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Πιερίας. Πρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Μελετλίδης, αντιπρόεδρος ο Αντώνιος Γιαμούζης, γενικός γραμματέας ο Ιωάννης Πάππας. (Μακεδονικός Αγών, 13-6-1955, σελ. 1).

1962-Γίνονται τα εγκαίνια της κλινικής Θωμαΐδη, στην Κατερίνη.(Μακεδονικός Αγών, 13-6-1962, σελ. 4).

1964-Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος στον Κορινό. (Ορθόδοξος Επιστασία)

ΚΟΡΙΝΟΣ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

1966-Ο οικισμός Καλύβια Χαράδρας μετονομάζεται σε Εξοχή. (ΦΕΚ 119Α – 7-6-1966)

1976-Χαλαζόπτωση και καταιγίδες πλήττουν καλλιέργειες και κτηματικές περιοχές, προξενώντας καταστροφές στο Αιγίνιο, τη Μεγάλη Γέφυρα, τον Κολινδρό τη Σφενδάμη, τα Ρυάκια , τα Παλιάμπελα και στην Παλαιόστανη. (Μακεδονικός Αγών 12-6-1976, σελ. 2)

1985-Δημόσιο λιγνιτωρυχείο λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες στον Μοσχοπόταμο Πιερίας, με ετήσια παραγωγή γύρω στους 5.000 τόνους. Ωστόσο, στις 15 Απριλίου έληξε η σύμβαση με την οποία το λιγνιτωρυχείο είχε εκμισθωθεί από το Δημόσιο σε ιδιώτη. Η κοινότητα Μοσχοποτάμου ζήτησε με έγγραφό της προς το αρμόδιο υπουργείο νέα εκμίσθωση με απευθείας σύμβαση. Η εκμίσθωση αποφασίστηκε όμως η σύμβαση δεν έχει ακόμα υπογραφεί, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας του λιγνιτωρυχείου και να παραμένουν άνεργα τα περί τα 10 άτομα που απασχολούσε. Οι κοινοτικές αρχές του Μοσχοποτάμου κάνουν έκκληση στους αρμοδίους να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε το λιγνιτωρυχείο να επαναλειτουργήσει όσο το δυνατόν συντομότερα,  (Τα Νέα, 5-6-1985, σελ. 6)

2010-Όλοι οι οικισμοί των δήμων Ελαφίνας, Κορινού, Παραλίας, Πέτρας και Πιερίων αποσπώνται από τους δήμους αυτούς και προσαρτώνται στο δήμο Κατερίνης. Οι δήμοι καταργούνται.
Οι δήμοι Ανατολικού Ολύμπου, Δίου και Λιτοχώρου καταργούνται.
Καταργούνται οι δήμοι Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης και Πύδνας.
Οι οικισμοί Λαγόρραχη, Καταλώνια, Μελιάδιον, Μοσχοπόταμος, Παλαιόν Κεραμίδιον, Αρωνάς, Έλαφος, Τρίλοφος, Τόξον και Εξοχή αποσπώνται από το δήμο Ελαφίνας, οι οικισμοί Κορινός, Κούκκος, Νέα Τραπεζούς, Κάτω Άγιος Ιωάννης, Παραλία Κορινού και Σεβαστή αποσπώνται από το δήμο Κορινού, οι οικισμοί Καλλιθέα, Περίστασις και Παραλία αποσπώνται από το δήμο Παραλίας,  οι οικισμοί Ράχη, Πέτρα,Φτέρη, Κάτω Μηλιά, Μοσχοχώριον, Φωτεινά, Άγιος Δημήτριος, Λόφος,  Σκοτεινά, Καρυές, Μεσαία Μηλιά , Άνω Μηλιά και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου αποσπώνται από το δήμο Πέτρας, οι οικισμοί Ελατοχώρι, Ρητίνη και Βρία αποσπώνται από το δήμο Πιερίων  και προσαρτώνται στο δήμο Κατερίνης.
Οι οικισμοί Νέοι Πόροι, Νέος Παντελεήμων, Άνω Σκοτίνα, Σκοτίνα, Παραλία Παντελεήμονος, Πόροι, Λεπτοκαρυά, Παραλία Σκοτίνης, Άγιος Δημήτριος, Παντελεήμων και Πλαταμών αποσπώνται από τον δήμο Ανατολικού Ολύμπου, οι οικισμοί Λιτόχωρον, Πλάκα, Καλύβια Βαρικού, Μονή Αγίου Διονυσίου και Λιμήν Λιτοχώρου  αποσπώνται από το δήμο Λιτοχώρου,  και οι οικισμοί Άγιος Σπυρίδων, Πλατανάκια, Καρίτσα, Κονταριώτισσα, Νέα Έφεσος, Βροντού, Δίον, αποσπώνται από τον δήμο Δίου και προσαρτώνται στο δήμο Δίου-Ολύμπου.
Οι οικισμοί Καστανέα, Μεγάλη Γέφυρα, Καταχάς, Ρυάκια, Λιβάδιον, Κολινδρός και Παλιάμπελα αποσπώνται από τον δήμο Κολινδρού,  οι οικισμοί Αρχαία Πύδνα, Μακρύγιαλος, Παλαιόν Ελευθεροχώριον, Νέα Αγαθούπολις, Αγιάννης και Μεθώνη αποσπώνται από το δήμο Μεθώνης (που καταργείται) , οι οικισμοί Παλαιόστανη, Σφενδάμιο, Αλώνια, Κίτρος, Αλυκή και Μικρή Μηλιά, αποσπώνται από το δήμο Πύδνας (που καταργείται) και προσαρτώνται στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού.
Σύσταση του δήμου Πϋδνας-Κολινδρού με την απόσπαση του οικισμού Αιγίνιον από το δήμο Αιγινίου και τον ορισμό του ως έδρα του δήμου. (ΦΕΚ 87Α – 7-6-2010)

Έφυγαν

1953-Πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών στη Θεσσαλονίκη ο γιατρός της Κατερίνης, Νικόλαος Ι. Σακελλαρόπουλος. Καταγόταν από το Λιβάδι του Ολύμπου και σπούδασε στο Γυμνάσιο της Λάρισας και μετά στο Πανεπσιτήμιο των Αθηνών, με μετεκπαίδευση στο Παρίσι. Άσκησε το ιατρικό του λειτούργημα στην Κατερίνη και στη συνέχεια στη συμπρωτεύουσα.  (Μακεδονικός Αγών, 21-6-1953, σελ. 2)

Έγιναν κι αυτά

1968-Αρχίζει η λειτουργία του αυτόματου κέντρου του ΟΤΕ στον Πλαταμώνα. (Νέα Εποχή, 15-6-1968, σελ. 1)

1975-Μετάθεση στις Σέρρες του επιθεωρητή Σωματικής Αγωγής Ι. Παπασταθόπουλου, έπειτα από 22χρονη ευδόκιμης υπηρεσίας στην Κατερίνη.  (Μακεδονικός Αγών, 7-6-1975, σελ. 1)

1985-Ολοκληρώθηκε, έπειτα από 50 χρόνια αγώνων των κατοίκων της παρολύμπιας περιοχής, η ασφαλτόστρωση του εθνικού δρόμου Κατερίνης-Ελασσόνας. Ωστόσο, ένα μικρό τμήμα του δρόμου, κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος και μήκους περί το ένα χιλιόμετρο, δεν έχει ακόμα διαπλατυνθεί και με την παλαιά χάραξη και τις λακκούβες αποτελεί παγίδα για τους ανύποπτους οδηγούς. Οι αρμόδιες υπηρεσίες απέδωσαν την καθυστέρηση στη διάνοιξη του τμήματος αυτού στο γεγονός ότι οι θιγόμενοι αγρότες από τις απαλλοτριώσεις προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και η εκδίκαση των υποθέσεών τους δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει. (Τα Νέα, 6-6-1985, σελ. 6)

Δημήτρης Δημηνάς
1987-Ξεχασμένο από όλους μέσα σε ένα σαραβαλιασμένο και εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο βρέθηκε από ηλικιωμένη σε δρόμο της Κατερίνης ένα 14χρονο αγόρι. Ειδοποιήθηκε ο επιμελητής ανηλίκων Κατερίνης, Δημήτρης Δημηνάς και αποκαλύφθηκε μια οικογενειακή τραγωδία (ο αδερφός του παιδιού, με τη βοήθεια της μητέρας του είχε σκοτώσει πριν δύο χρόνια τον πατέρα τους, επειδή τους κακοποιούσε, σε χωριό της Πιερίας). Ο μικρός περιπλανιόταν στους δρόμους, μέχρι που βρέθηκε σε άθλια κατάσταση (χωρίς φαγητό και φάρμακα) από την ηλικιωμένη, έπειτα από 12 ημέρες. (Τα Νέα, 3-6-1987, σελ. 15)

2006-Μπόρα ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Η έντονη βροχή, αλλά και το χαλάζι που έπεσε σε ορισμένες περιοχές, δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, στην Κατερίνη η Πυροσβεστική δέχθηκε δέκα κλήσεις για άντληση υδάτων. (in.gr, 7-6-2006)

2015-Η γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερ Λεβερκούζεν ανακοινώνει τη μεταγραφή του Κυριάκου Παπαδόπουλου για τα επόμενα 4 χρόνια.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια