HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΕΡΕΥΝΑ: Φάκελος- ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ: «Ενδείξεις – Αντενδείξεις» (ρεπορτάζ της Kapa News)


Σε καθημερινή βάση βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις για τη χρήση υπνωτικών χαπιών, με όμορφες πειστικές εικόνες, σε διάφορα χρώματα και υπέροχες γεύσεις, που υπόσχονται ποιοτικό ύπνο. 

Η εμφάνιση τους πλέον, είναι ευρέως διαδεδομένη, με όλο και περισσότερους να καταφεύγουν πιο εύκολα σε αυτά τα σκευάσματα. Στις μέρες μας η αϋπνία είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που όταν επιμένει, επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της ζωής μας, ακόμη και σε νεαρές ηλικίες. Οι αιτίες της αϋπνίας, πολλές: οικονομική κρίση και δυσπραγία,  καθημερινά προβλήματα, ανεργία, και άλλα...

Σύμφωνα με  έρευνες, τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των φαρμακευτικών ουσιών που άγγιξε το 35% και των παραϊατρικών ουσιών που ξεπέρασε το 50%. Όπως τονίζει το μέλος του Δ.Σ., Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας, Στέφανος Μπιτόπουλος «H καραντίνα έχει επηρεάσει άμεσα την ψυχολογική ισορροπία του κόσμου, καθώς ο εγκλεισμός, η αποχή από την πραγματικότητα και η αποχή από την επαγγελματική δραστηριότητα, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους Έλληνες. Βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο άνοδο στη χρήση των υπνωτικών ουσιών  και σε μικρότερες ηλικίες των 25 έως 35 και 40 ετών, κυρίως των παραϊατρικών, με διαταραχές του ύπνου και διάφορες ψυχολογικές διαταραχές που προκύπτουν από τον εγκλεισμό». 

Λάζαρος Μπίσμπας (κλινικός ψυχολόγος)

«Tα χάπια ύπνου, δεν εξαφανίζουν το πρόβλημα…..»

Όσο διαδεδομένη κατάσταση είναι η αϋπνία, άλλο τόσο είναι και η χρήση υπνωτικών χαπιών για την αντιμετώπιση της. Θεραπεύουν την αιτία ή τις αιτίες που την προκαλούν, ή απλά προσφέρουν μια παροδική ανακούφιση των συμπτωμάτων; Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Λάζαρο Μπίσμπα: «Τα ηρεμιστικά ή αγχολυτικά ανήκουν στην κατηγορία των ψυχοφαρμάκων  και χορηγούνται για την αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών καθώς και σε περιπτώσεις αϋπνίας. Άτομα που αισθάνονται ανήμπορα να αντιμετωπίσουν την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας, θεωρούν τη λήψη κάποιου αγχολυτικού ως τη μαγική λύση στα προβλήματά τους. Τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους οικονομικά, συναισθηματικά, κτλ., όμως, συνεχίζουν και παραμένουν, γιατί ο ρόλος των συγκεκριμένων χαπιών δεν είναι η εξαφάνιση του προβλήματος που δημιούργησε αυτή τη συμπεριφορά, αλλά να μειώσουν τα συμπτώματα μιας αγχώδης διαταραχής όπως ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, σφίξιμο στο στήθος δυσφορία αισθήματα απελπισίας κ.τ.λ.».  

 

«Aλόγιστη χρήση και επιπτώσεις….»


Κάτω από το φως της πανδημίας, με τις τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα μας, δεν είναι περίεργο που πολλοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαταραχές του ύπνου. Είναι γεγονός ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι νόμιμα, ωστόσο μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά και ακίνδυνα; Η συχνή λήψη τους έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό; Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Λάζαρο Μπίσμπα: «Όταν λαμβάνονται πολύ-πολύ προσεκτικά και πάντα με τις οδηγίες του γιατρού, πολλές φορές είναι χρήσιμα στη συμπωματική θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας. Δεν αποτελούν λύση, αλλά είναι ένα βοήθημα για να μπορέσουμε να ελαττώσουμε τα συμπτώματα και παράλληλα να αντιμετωπίσουμε ψυχοθεραπευτικά τα αίτια του προβλήματος. Η θεραπεία είναι αποτελεσματικότερη και πιο ουσιαστική όταν συνδυάζεται και με ψυχοθεραπεία, μια ψυχοθεραπεία που θα αντιμετωπίσει τις αιτίες της αγχώδης συμπεριφοράς και δε θα περιοριστεί μόνο στις εκδηλώσεις και τα συμπτώματά της».


Στέφανος Μπιτόπουλος (μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας)

Στέφανος Μπιτόπουλος:

«Οι φαρμακευτικές ουσίες, έχουν ένα ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%. Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε όμως κάποιες επιπλοκές, οι οποίες έχουν να κάνουν με ζαχαρο-διαβητικούς, με καρκινοπαθείς, με υπερτασικούς ανθρώπους, καθώς θα έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα. Όλα γίνονται καθαρά και μόνο με ιατρική παρακολούθηση και κοιτώντας το back round το οποίο έχει ο ασθενής. Θα πρέπει δηλαδή να συνδυάζονται με κάποια άλλα φάρμακα, ή αν συνδυάζονται, θα πρέπει η αγωγή να καθορίζεται όχι μόνο από τον παθολόγο και τον καρδιολόγο, αλλά κυρίως και από τον ψυχίατρο, ο οποίος σε συνδυασμό με άλλες αγωγές του ασθενή, να βγάζει μια ειδική αγωγή για να μην επηρεάσει και τη δράση των άλλων χαπιών. Άρα μπορούμε να πούμε ότι ως αντένδειξη δεν θα θεωρούσαμε τόσο πολύ την ίδια τη φύση των χαπιών, καθώς είναι όντως βοηθητικά για τον άνθρωπο, αλλά θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό και με την υπόλοιπη αγωγή την οποία δέχεται ένας ασθενής».



Δήμητρα Ναλμπάντη- φαρμακοποιός:

«Tα σκευάσματα αυτά, ανήκουν στην κατηγορία των ψυχιατρικών φαρμάκων. Εκείνος ο οργανισμός που δεν μπορεί να βρει την ηρεμία μόνος του, είναι φυσιολογικό να καταφεύγει στις έτοιμες ουσίες που σίγουρα θα τον βοηθήσουν να έρθει σε μια κατάσταση ηρεμίας, αλλά, μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό του. Ο γιατρός είναι αυτός που μπορεί να δώσει την απαραίτητη δοσολογία και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ξαναβρεί ο οργανισμός την ισορροπία του, να παράξει δηλαδή, τις δικές του ουσίες και να μπορέσει να λειτουργήσει φυσιολογικά μόνος του. Σίγουρα έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα σε μια θεραπευτική αγωγή, αλλά πολλοί από τους ασθενείς, κάνουν κατάχρηση αυτών από μόνοι τους, με αποτέλεσμα η αλόγιστη χρήση τους, να φέρνει άσχημα αποτελέσματα, όπως αδράνεια του οργανισμού, δυσανεξία, ατονία. Βλέπουμε στην Ελλάδα να γίνεται αλόγιστη χρήση τέτοιων φαρμάκων και κάποιοι εξαναγκάζουν τον γιατρό να συνταγογραφεί το ίδιο φάρμακο, πιστεύοντας ότι από μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει. Οπότε βλέπουμε θεραπείες να κρατούν πάρα πολλά χρόνια με αποτέλεσμα όπως ανέφερα νωρίτερα, την ατονία, την δυσανεξία στον οργανισμό.  Γι αυτό, λέω ξανά πως πριν από τη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, θα πρέπει να συμβουλεύετε ο ασθενής πρώτα το γιατρό του και για όσο διάστημα ορίζει ο γιατρός, τη χρήση των συγκεκριμένων χαπιών».


 

«Παραϊατρικά σκευάσματα …..»


Στη χώρα μας υπάρχουν ιατρεία, εργαστήρια και κλινικές που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις διαταραχές του ύπνου, όπως επίσης γιατρούς που διαγιγνώσκουν και εκτιμούν την αϋπνία με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την απαραίτητη συνταγογράφηση. Στις μέρες όμως, υπάρχει τεράστιος κατάλογος μη συνταγογραφούμενων- παραϊατρικών υπνωτικών χαπιών, αρκεί και μόνο ένα βλέμμα, στις διαφημίσεις της τηλεόρασης και του ίντερνετ.


Η αγορά τους πλέον εύκολη και χωρίς πολλές διαδικασίες, παρακάμπτοντας  το γεγονός πως ο σωστός τρόπος για τη λήψης τους πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση και την παρακολούθηση ειδικών γιατρών. Όπως τονίζει ο  κ. Μπιτόπουλος: «υπάρχει τεράστιος κατάλογος μη συνταγογραφούμενων, παραϊατρικών σκευασμάτων και αυτό αποτυπώνεται στις διαφημίσεις της τηλεόρασης, στα σάιτ, στο ραδιόφωνο, παντού. Ο κατάλογος αυτών των χαπιών είναι τεράστιος και εμπλουτίζεται συνέχεια. Είναι αποτελεσματικά, ειδικότερα σε παρθένους οργανισμούς που δεν λαμβάνουν χημικά χάπια και μπορούν να ληφθούν καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο το βράδυ, αλλά με μεγάλη προσοχή. Σε κάθε συσκευασία υπάρχουν οι «ενδείξεις» και οι «αντενδείξεις». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, γράφει τις παρενέργειες που πιθανών προκύπτουν ακόμη και από ένα περιστατικό. Γι αυτό, η χρήση των φαρμάκων είτε ιατρικών, είτε παραϊατρικών, δεν θα πρέπει να είναι αλόγιστη και θα πρέπει να γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον γιατρό, τον φαρμακοποιό. Το άγχος που προέκυψε λόγω της πανδημίας, νομίζω είναι εμφανές και τεράστιο. Ο κόσμος είναι πλέον σε μια κατάσταση αρκετά έντονη και θέλει καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας μια ήρεμη κατάσταση».

 

«Χαμομήλι το ταπεινό… και άσκηση»


Πέραν της βοήθειας που προσφέρουν τα φυτικά –παραϊατρικά σκευάσματα για τη θεραπεία της αϋπνίας, υπάρχουν αρκετοί και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης που μπορεί να κάνει ο πάσχων, προκειμένου να βελτιώσει τον ύπνο του. Σύμφωνα με την φαρμακοποιό Δήμητρα Ναλμπάντη: «Τα φυτικά σκευάσματα είναι πιο διαχειρίσημα, είναι ουσίες πιο ήπιες και απλά καλμάρουν το νευρικό σύστημα. Στην Ελλάδα, ένα βότανο που έχουμε αμελήσει πάρα πολύ και είναι πολύ σημαντικό, είναι το χαμομήλι. Εκτός από τις αντισηπτικές του ιδιότητες, έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καλμάρει τον οργανισμό και το νευρικό σύστημα. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε αφήσει πολύ πίσω και όμως είναι ένα σημαντικό και σοβαρό βότανο, το οποίο στο εξωτερικό χρησιμοποιείτε σε πολύ μεγάλο ποσοστό… Η νέα γενιά των φαρμακοποιών και των γιατρών, προτείνουμε να βλέπουμε τον άνθρωπο ολιστικά. Εννοώ ότι για να βοηθήσουμε έναν που πάσχει αϋπνία, αρχικά βλέπουμε, όχι μόνο τα νευρολογικά θέματα, αλλά και τα θέματα υγείας του. Εκείνο που κοιτάμε πλέον, είναι η διατροφή του και η άσκηση, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας προκειμένου να αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό του και προκειμένου να βρει τις ισορροπίες του. Εφόσον δεν καταφέρει κάτι με τους παραπάνω τρόπους, τότε πηγαίνουμε στο φυτικό σκεύασμα, το οποίο ενισχύει τον οργανισμό και τον βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Όπως βλέπουμε και οι γιατροί τα τελευταία χρόνια, βάζουν τους ασθενείς, σε σειρά εξετάσεων προκειμένου να δουν αν υπάρχει έλλειψη κάποιας βιταμίνης ή οποία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για το νευρικό σύστημα, αλλά γενικότερα για όλον τον οργανισμό. Από αυτό το επίπεδο και μετά, κρίνει ο γιατρός αν πρέπει να συνταγογραφήσει άλλου είδους σκευάσματα  και  πάντα σε συνεννόηση με τον ασθενή του».  

 


Υ.Γ. Το άρθρο μας έχει καθαρά και μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη γνωμάτευση του γιατρού ή την επίσκεψη σε ειδικό υγείας. Πριν την αγορά και λήψη χαπιού για τον ύπνο, ενημερώστε τον προσωπικό σας ιατρό. 


Ρεπορτάζ: Μ. Α.Θ (μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)


 Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΕΡΙΑ: Αγώνας Επιβίωσης κάτω απο το πέπλο της πανδημίας






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια