HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΛΚΟΥΔΙΝΑΣ: «Δεν είμαστε η γενιά του καναπέ και των επιδομάτων» (αποκλειστική συνέντευξη)


Το πολιτευτή και συμπολίτη μας κ. Σπύρο Κουλκουδίνα συναντήσαμε στο γραφείο του επι της οδού Ηφαίστου, όπου μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη απαντώντας σε θέματα της επικαιρότητας, και όχι μόνο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

1. Συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Κάνοντας  απολογισμό, πιστεύετε ότι έχει θετικό πρόσημο;


Το πρόσημο είναι θετικό. Και εξηγώ το γιατί:  Η κυβέρνηση ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019 μια οικονομία παραπαίουσα. Με πολίτες που «πέρασαν» τη δοκιμασία των capital controls με επιχειρήσεις στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τους ρυθμούς ανάπτυξης καθηλωμένους. Και σήμερα όχι μόνο όλοι οι δείκτες έχουν βελτιωθεί αλλά μόλις πριν λίγες ημέρες η Ελλάδα προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των 1,86 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από το 1ο και το 2ο μνημόνιο.

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που καθήλωσε την παγκόσμια οικονομία, σταμάτησε τις μηχανές της ανάπτυξης. Ένας πλανήτης σε καραντίνα.  

Εκεί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση όφειλε δυο πράγματα: Πρώτον: Να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, να ενισχύσει το σύστημα υγείας και δεύτερον: Να στηρίξει τους πολίτες που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο λόγω μέτρων.

Μέσα σε έναν μήνα, το Μάρτιο του 2020 η ζωή όλων μας είχε αλλάξει. Αν σε όλα αυτά δεν μπορεί κάποιος να παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και τις πέρασε πανηγυρικά, είναι πολιτικά μικροπρεπής.

Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση και έναν πόλεμο στην Ευρώπη με κόστος τόσο στους δείκτες της αγοράς όσο και στο πορτοφόλι του κάθε νοικονυριού. 

Παρόλα αυτά η ψύχραιμη και ουδέτερη ματιά ενός παρατηρητή δεν μπορεί να μην δημιουργεί ξεκάθαρα θετική εικόνα για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς σε όσα ανέκυψαν.  

 

2. Οι υγειονομικοί γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πανδημία. Πως βιώσατε τη δύσκολη περίοδο;

Μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για όλους  πόσο μάλλον για τους επαγγελματίες υγείας και επιτρέψτε μου να μιλήσω  λίγο περισσότερο για τον κλάδο μου, που συνέβαλε τα μέγιστα σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές υγείας, δημιουργούσε ανασφάλεια, φόβο, αγωνία στους πολίτες.

Ο φαρμακοποιός ήταν αυτός που έπρεπε από τη μια να ακολουθήσει μια νέα συνθήκη όπως η πανδημία και από την άλλη κλήθηκε να «απαντήσει» σε μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, αγωνίες και απορίες των πολιτών. 

 Αμέσως μετά κληθήκαμε να αναλάβουμε δύσκολο ρόλο και μπήκαμε δυνατά στη μάχη του εμβολιασμού, της καθημερινότητας των πολιτών με τη διεξαγωγή των  ραπιντ και νομίζω ότι αποδείξαμε για ακόμη μια φορά το σημαντικό ρόλο του φαρμακείου στην ελληνική κοινωνία.

Σε προσωπικό επίπεδο, διέθεσα πολύ χρόνο, ακριβώς γιατί διέκρινα την αγωνία των πολιτών, την ανασφάλεια, ακόμη και το θυμό τους. Η επίσκεψη στο φαρμακείο της γειτονιάς λειτούργησε εκείνη την περίοδο ακόμη και σε ψυχολογικό επίπεδο. 

 


3. Η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας αν και φάνηκε να «κερδίζει» εντυπώσεις στην α’ φάση, στην πορεία έδειξε σημάδια κόπωσης, εντοπίστηκαν αρρυθμίες, δυσλειτουργίες και δυσκολία να πείσει τους πολίτες. Πιστεύετε ότι θα έχει πολιτικό κόστος το κίνημα αντιεμβολιαστών για τη Ν.Δ.;

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε κόπωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.  Και ήταν φυσικό και επόμενο. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι το εμβόλιο έδωσε τη λύση για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στην καθημερινότητά μας. Και θέλω να επαναλάβω  ότι είναι ένα θαύμα της επιστήμης, το γεγονός ότι μέσα σε μήνες και όχι σε χρόνια έχουμε καθώς φαίνεται στη διάθεσή μας αρκετά εμβόλια τα οποία, όπως φαίνεται, είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά.  

Είναι λογικό στη διαχείριση μιας πανδημίας για την οποία κυριολεκτικά ένιωθε κάποιος ότι  περπατούσαμε σε αχαρτογράφητα νερά  και βρήκε απροετοίμαστο όλο τον κόσμο, να υπήρξαν αρρυθμίες, αστοχίες και κάποια μέτρα που πλήγωσαν ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους περισσότερο από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Όμως στο σύνολο η γενική εικόνα της διαχείρισης ήταν πολύ καλή.

Να σας θυμίσω ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργησε η πανδημία, η χώρα διπλασίασε τις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. 

Ας μας πει κάποιος ότι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη  υπήρξε τέλεια διαχείριση. Τα κράτη και όλες οι οργανωμένες κοινωνίες προσπάθησαν ειδικά στην πρώτη περίοδο να αντιμετωπίσουν αυτόν τον «αόρατο» εχθρό με κάθε μέσο και τρόπο, ακόμη και με υπερβολές. 

Σε ο,τι αφορά το αντι-εμβολιαστικό κίνημα, πιστεύω πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα έχει «απώλειες»   αλλά θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά της μπρος σε ζητήματα που αφορούν την προστασίας της δημόσιας υγείας να μετρήσουν στις αποφάσεις ή να λειτουργήσει μικροπολιτικά.


4. Βλέπετε κι εσείς πρόωρες εκλογές; Ο πρωθυπουργός συνεχώς διαψεύδει αλλά τα σενάρια φουντώνουν.

Δεν ξέρω γιατί αναπτύσσεται η παραφιλολογία, τη στιγμή που σε κάθε τόνο και συνεχώς ο πρωθυπουργός που είναι και εκείνος που αποφασίζει, το έχει διαψεύσει. Ποιους ωφελεί και τι κερδίζουν με τα σενάρια;

 


5. Ας μιλήσουμε για την Πιερία. Ποια είναι  τα κρίσιμα κατά την άποψή σας ζητήματα για την ανάπτυξη του νομού μας; Αγρότες – τουρισμός- νέες θέσεις εργασίας – μεγάλες επενδύσεις.

Όσο κρίσιμα είναι αυτά τα ζητήματα, άλλο  τόσο γνωστά είναι εδώ και χρόνια. Αυτός είναι ο τόπος μας. Οι αγρότες μας, το τουριστικό μας προϊόν. Δεν υπάρχει ενεργός πολίτης σ’αυτόν τον τόπο που δεν γνωρίζει τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Πιερίας.  

Και είναι δίκαιο να πω ότι από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έως σήμερα δίνουν αγώνα για να αντέξουν. Και θα ήταν άδικο για όλους αυτούς να πω ότι κάναμε ο,τι μπορούσαμε. 

Έγιναν βήματα, συνεχίζεται μια μεγάλη προσπάθεια αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί δρόμοι ανάπτυξης ακόμη για την Πιερία. Τόσο στον τουρισμό όσο και στην γεωργία.


Ενδεικτικά να πω  για τον τουρισμό, Το τουριστικό μας προϊόν ήλιος θάλασσα, χρειάζεται τμια δυναμική ώθηση σε μοντέλα εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα φέρουν επισκέπτες 12 μήνες το χρόνο και όχι μόνο τρεις. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Χιονοδρομικού μας Κέντρου που πέτυχε μετά από πολλά χρόνια να μπει στο «χάρτη» του χειμερινού τουρισμού. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται για τον αθλητικό τουρισμό με τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πρέπει να υπάρξουν και για τον θρησκευτικό τουρισμό, τον ορειβατικό τουρισμό, τον συνεδριακό αλλά και για ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τον ιατρικό τουρισμό. Εχω καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στον Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ. ειδικά για το τελευταίο, ξέρω πως η Πιερία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αυτή την μορφή τουρισμού γιατί συνδυάζει όλα τα κριτήρια. 

Για τον αγροτικό τομέα, επίσης υπάρχει μεγάλο πεδιο εξέλιξης. Κι εδώ πρέπει να στηριχθεί το πιστοποιημένο αγροτικό προϊόν, ονομασία προέλευσης, εξωστρέφεια, νέες αγορές. Έχουμε παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών όπως το ακτινίδιο, τα μύδια, τα κεράσια. Το έχουμε καταφέρει ήδη αλλά σε μικρό ποσοστό. Πρέπει να δώσουμε ώθηση και σε άλλα τοπικά προϊόντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δεν είναι δύσκολο. Χρειάζεται μεθοδος, προσπάθεια και συνέργειες. Το μόνο που χρειάζονται οι αγρότες μας είναι να τους «ανοίξουμε» δρόμους. 

Τέλος, σε ο,τι αφορά τις νέες επενδύσεις που αποτελεί επίσης ένα τεράστιο κεφάλαιο , η Πιερία φυσικά και μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Αρκεί να δώσουμε κίνητρα εστιασμένα στην Καινοτομία και την Υψηλή Τεχνολογία που είναι η μεγάλη πρόκληση για όλο τον κόσμο. Έτσι θα ενισχύσουμε την  ανταγωνιστικότητα και θα πετύχουμε αύξηση των νέων θέσεων εργασίας σε έναν νομό που μαστίζεται από την ανεργία. 

 

6. Αν   σας έδιναν τη δυνατότητα να λύσετε ένα μόνο ένα πρόβλημα στην Πιερία άμεσα, ποιο θα επιλέγατε να είναι αυτό;

Αναμφισβήτητα θα επέλεγα να στελεχώσω με όλο το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και όλα τα περιφερειακά ιατρεία της  Πιερίας. Η πανδημία δοκίμασε σκληρά το σύστημα υγείας και στην Πιερία. Η πικρή εμπειρία την περίοδο της πανδημίας δεν μπορεί να περάσει ως «κρίση» και απλά να πάμε παρακάτω. Γιατί οφείλουμε όχι μόνο σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, να διαθέτουμε ως τουριστικός νομός επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την περίοδο της πανδημίας όλο το δυναμικό του νομού επιστρατεύτηκε για να στηρίξει το νοσοκομείο Κατερίνης.  Λογικό και αναμενόμενο θα πει κάποιος, καθώς ήταν ιδιαίτερες οι συνθήκες. Συμφωνώ, αλλά οι ελλείψεις υπήρχαν και ήταν σημαντικές και ήρθε η πανδημία να εντείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα αλλά και να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα ισχυρό επιχείρημα για να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο τις δομές  πρωτοβάθμιας υγείας.  

   


7. Ακρίβεια, υπέρογκοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, πόλεμος στην Ουκρανία. Η αντιπολίτευση μιλάει για ανήμπορη κυβέρνηση και επιδόματα φτώχειας που δεν δίνουν λύσεις. Τι απαντάτε;

Περιγράψατε ακόμη μια συνθήκη κρίσης που καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, χωρίς να έχει την ευθύνη για αυτή. Η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμια. Οι επιπτώσεις της στην αγορά επίσης. Ο πόλεμος διόγκωσε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα. Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση των πολιτών, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε πλήρως τις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου φαινομένου. Η κυβέρνηση όμως είναι δίπλα στον πολίτη και το αποδεικνύει με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης στους ασθενέστερους και οικονομικά αδύναμους.

Κατανοώ πλήρως και την οργή και το θυμό του κόσμου, γιατί ακριβώς πληρώσαμε την οικονομική κρίση, προσπαθήσαμε να σηκώσουμε κεφάλι από την λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε η πανδημία και στην πορεία ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση.  

Νιώθω ως επαγγελματίας τις επιπτώσεις, όπως νιώθω και τον εκτροχιασμό του οικογενειακού μου προϋπολογισμού. 

 Η αντιπολίτευση τώρα μιλάει για επιδόματα φτώχειας, όταν  ήταν η ίδια που έστελνε κάθε μέρα τους πολίτες στα ATM μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Επίσης μιλάει ο άνθρωπος που άφησε τους συνταξιούχους και  οικονομικά ασθενέστερους, επιχειρήσεις και αγρότες στο έλεος μιας άδικης φορολογίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε 29 νέους φόρους και η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε 57. Πάει πολύ! 


8. Νιώθεις ότι η γενιά σου είναι  πρόθυμη ή τουλάχιστον διατεθειμένη να διαδραματίσει ρόλο την επόμενη μέρα; Δείχνει να έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς. 

Θα διαφωνήσω. Όχι μόνο είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο στην επόμενη ημέρα, αλλά και συνειδητοποιημένη ότι το μέλλον είναι στα χέρια της. Πολλά λέγονται και γράφονται για τη γενιά μου.  Με μεγάλη ευκολία μάλιστα υποστηρίζουν την άποψη που μόλις ανέφερες. Σε πληροφορώ πως δεν είναι έτσι.  Δεν είμαστε η γενιά του καναπέ και των επιδομάτων.  Είμαστε η γενιά  που προσπαθήσαμε να  ξεκινήσουμε τις ζωές μας με τα καλύτερα δυνατά εφόδια, εννοώ μόρφωση, εξειδίκευση κ.α. , και πέσαμε πάνω σε μια οικονομική κρίση που μας διέλυσε. Έδιωξε πολλούς από εμάς στο εξωτερικό,  έβαλε φρένο σε όνειρα και προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο. Δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι η γενιά μου είναι αμέτοχη.  Άτυχη ναι. Αμέτοχη όχι. Και αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε καλύτερα. 

9. Θα κλείσω τη συνέντευξη με την πιο αναμενόμενη ερώτηση: Τρία χρόνια τώρα σας βλέπουμε παντού. Συναντήσεις, επαφές…. Η παρουσία σας ήταν ακόμη πιο έντονη κι από αυτή των βουλευτών.  Γνωρίζουμε ότι διατηρείτε όλο αυτό το διάστημα το πολιτικό σας γραφείο ανοικτό. Κάνετε προεκλογικό αγώνα;

Προεκλογικό αγώνα, θα κάνω όταν προκηρυχθούν εκλογές. Η δική μου επαφή με τους πολίτες όμως δεν σταμάτησε ποτέ. Δεν έλλειψα ποτέ από τα προβλήματα. Βρίσκομαι δίπλα σε όλους τους πολίτες, τους φορείς, τους επαγγελματικούς κλάδους, συζητάω, παρεμβαίνω όπου μπορώ για την επίλυση ζητημάτων. 

Θεωρώ μεγάλη τιμή και ευθύνη τους 9.054 πολίτες που με εμπιστεύθηκαν. Γι’αυτό και διατήρησα το πολιτικό μου γραφείο, γι’αυτό και δεν σταμάτησα ποτέ την επαφή μου με την κοινωνία. 

Νιώθω ότι τους το οφείλω, ανεξάρτητα από το αν κατάφερα την εκλογή μου ή όχι. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα έκλεινα τα αυτιά, τα μάτια και την πόρτα μου σε συμπολίτες μου. 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια