HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ζήσης Ζάννας υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Μαζί με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού


Με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο που ακολουθεί τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη, που ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του τελευταίου δημόσιου αγαθού που έχει απομείνει στα χέρια των πολιτών, του νερού.

Ενώ ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαψεύσει ότι το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να περάσει το νερό στους ιδιώτες, είναι φανερό ότι πρόκειται για μία συγκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Υδάτων και Διαχείρισης Αποβλήτων που θα ρυθμίζει την ανταγωνιστική αγορά, αφαιρώντας την αρμοδιότητα ελέγχου από το Υπουργείο και πολύ περισσότερο τη διαχείριση του νερού από την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή από τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων και τις κατά τόπους ΔΕΥΑ. Εξάλλου, η ίδια η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής έχει νόημα όταν ξεκάθαρα έχεις ως σκοπό να απελευθερώσεις την αγορά του νερού, που σημαίνει να επιτρέψεις σε ιδιωτικές εταιρίες να ασκούν την αρμοδιότητα της ύδρευσης και αποχέτευσης που διαχρονικά ανήκει στις ΔΕΥΑ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει δείξει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του την απέχθειά του προς καθετί δημόσιο και ότι δεν τον ενδιαφέρει το κόστος που έχει η πολιτική του στο εισόδημα των πολιτών. Και αυτό γιατί με το νερό στα χέρια των ιδιωτών οι πολίτες θα ξαναζήσουν την ίδια ιστορία που ζουν τα τελευταία χρόνια με την απελευθέρωση του ρεύματος και το ξεπούλημα της ΔΕΗ που οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων και στη συνέχεια σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει απέναντί του το σύνολο των Δήμων της χώρας, των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΥΑ αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές, το οποίο εγκρίθηκε χωρίς ντροπή από τους βουλευτές της ΝΔ. Ένα νομοσχέδιο που είναι ενάντια σε όσα προβλέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού, αλλά και ενάντια στις προτροπές των συλλογικών φορέων που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Εξάλλου, στις παρατηρήσεις του ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο «διαμορφώνει μία κατάσταση μετατρέποντας το δημόσιο χαρακτήρα του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν».

Δηλώνω την αλληλεγγύη μου στους πολίτες της Πιερίας που κινητοποιούνται και στους αυτοδιοικητικούς φορείς που διαχειρίζονται τα ύδατα ότι θα είμαι παρών σε κάθε διεκδίκηση, ώστε να προστατεύσουμε όλοι μαζί ό,τι πολυτιμότερο μας έχει απομείνει. Επίσης, στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΥΑ της περιοχής μας που υπερασπίζονται εκτός από τη δουλειά τους, το δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται ότι στην επόμενη δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, θα ακυρώσει την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση, προστατεύοντας το κατοχυρωμένο συνταγματικά ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το νερό!

Ο Ζήσης Ζάννας είναι υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια