HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Golden visa: Σκληρή κόντρα μεσιτών και κυβέρνησης - Τι συμβαίνει με την αύξηση τιμών


Τα πάνω - κάτω φέρνει στην αγορά ακινήτων η νέα διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πρόγραμμα επενδύσεων «Golden Visa», με ανθρώπους της κτηματαγοράς να αντιδρούν αρνητικά,κάνοντας λόγο για ένα νέο «πείραμα» που ενδεχομένως να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος μιλώντας στο CNN Greece, προειδοποιεί πως η κυβέρνηση κινδυνεύει «να διώξει τους επενδυτές και να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική κτηματαγορά, με ότι προεκτάσεις μπορεί να έχει αυτό».

Σύμφωνα με τον κλάδο των μεσιτών, σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος, το επενδυτικό εργαλείο της golden visa βοήθησε την ελληνική οικονομία και δεν είναι αυτό που έχει επηρεάσει αρνητικά το κομμάτι της στεγαστικής κρίσης.

Τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα».

Η στεγαστική κρίση έχει βαθύτερα αίτια και δεν θα διορθωθεί με τα «πειράματα» της κυβέρνησης η οποία στρέφεται στην αύξηση των τιμών, δύο φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία σημειώνει.

Παράλληλα, ο κ. Ποταμιάνος εξηγεί πως τα περισσότερα επενδυτικά ακίνητα που αγοράζουν οι ξένοι αγοραστές στο πλαίσιο της golden visa, βγαίνουν στην μακροχρόνια μίσθωση, ούτως ή άλλως. «Άλλωστε αυτό έχει φανεί και ο κλάδος των μεσιτών είναι ο αρμόδιος να το γνωρίζει εκ των έσω».

Τι συμβαίνει με την αύξηση τιμών

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, κατά την προηγούμενη αύξηση από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ για ορισμένες περιοχές, «δεν είδαμε επενδυτές».

Ωστόσο, «το παράδοξο είναι πως παρά την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν και στις μισθώσεις και στις αγοραπωλησίες» σημειώνει και προσθέτει:

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι το πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τις τιμές, την στεγαστική κρίση και τα υψηλά μισθώματα δεν προέρχεται από την golden visa.

Αυτό μας δείχνει το παράδειγμα των τελευταίων 8-9 μηνών».

Τα νέα δεδομένα

Αύξηση της κατώτατης τιμής πώλησης στα 400.000 και 800.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, «πλαφόν» στα 120 τμ για την επιφάνεια ακινήτου και πάνω και «μπλόκο» στην βραχυχρόνια μίσθωση βάζει η νέα διάταξη για τους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν την Golden Visa στην Ελλάδα, με ημερομηνία εφαρμογής την 31η Μαρτίου 2024.

Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.Συγκεκριμένα τα όρια διαμορφώνονται ως εξής:

Σημειώνεται πως το χαμηλό όριο των 250.000 παραμένει μόνο για τα διατηρητέα κτήρια, ανεξάρτητα από την περιοχή, με τη δέσμευση πώς θα γίνει αποκατάσταση. Αν αυτό δεν έχει γίνει στα 5 έτη, τότε ανακαλείται η άδεια διαμονής του επενδυτή.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις μετατροπής του ακινήτου σε κατοικία, απαγορεύεται η χρήση ως έδρα επιχείρησης. Σε διαφορετική περίπτωση η άδεια διαμονής ανακαλείται.

Διευκρινίζεται επίσης, πως η άδεια διαμονής μπορεί να ανανεωθεί για πέντε επιπλέον χρόνια, εφόσον το ακίνητο παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή.Η παρέμβαση για την βραχυχρόνια μίσθωση

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος δεν θα επιτρέπεται η αξιοποίηση των κατοικιών με βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά θα έχουν το δικαίωμα να το μισθώσουν κανονικά ολοχρονικώς.

Ωστόσο, εάν το ακίνητο πουληθεί, τότε η άδεια διαμονής αφαιρείται.Τουριστικά καταλύματα και άλλες προβλέψεις

Εκτός από την αγορά ακινήτων οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια