Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Σενάρια για πρόωρες εκλογές ξεκίνησαν μαζί με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου! Έχουν βάση και λογική όμως;

Τ’ ακούτε κι εσείς έτσι; Και μη μου το αρνηθείτε… Το ξέρω. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα όλο και περισσότερο. Μάλιστα τώρα που «καθάρισε» ο Μητσοτάκης το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, τα πράγματα φαίνεται ν’ αρχίζουν να παίρνουν τον δρόμο τους.

Μόλις τελειώσει απόψε και το θέμα του εκλογικού νόμου, θα ξεκαθαρίσει πολύ περισσότερο το τοπίο! Βλέπετε, το σενάριο των πρόωρων εκλογών το συζητά πλέον σοβαρά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με βασικό στόχο να κάψει το νόμο της «απλής αναλογικής».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχαν αρχικά σκεφτεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και άρα η κατάργηση της απλής αναλογικής να γινόταν τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης ή έστω το αργότερο το 2021 εάν προέκυπτε ανάγκη επίσπευσης των εκλογών.

Πλέον όμως όλα άλλαξαν και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η θεώρηση ότι σε περίπτωση διπλών εκλογών ζημιωμένος θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό για τους εξής λόγους: α) διότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει και σε δεύτερη εκλογή με το νέο νόμο και άρα θα εφαρμοστεί το νέο εκλογικό σύστημα με αυξημένη αναλογική, β) δεν θα υπάρξει κυβέρνηση χωρίς συμφωνία των δύο πρώτων κομμάτων και γ) θα ενισχυθούν τα φαινόμενα κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων που αποσταθεροποιούν κοινωνία και οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους υποστηρικτές της απλής αναλογικής, κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η κυρίαρχη εντύπωση είναι ότι η χώρα θα περιπέσει σε ακυβερνησία και ως εκ τούτου οι ίδιοι θα επωμιστούν, μετά τα μνημόνια, και νέα βάρη.

Άρα, το σχέδιο έχει ως εξής, με βάση τα σημερινά δεδομένα: Πρώτα εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (αυτό έγινε και τελείωσε μ’ επιτυχία για την κυβέρνηση), περίπου τον Φεβρουάριο και μετά από δυο-τρεις μήνες ή και νωρίτερα, έχοντας κλείσει ορισμένα βασικά θεσμικά ζητήματα (ήδη ψηφίστηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, κ.α.) με πρόσχημα και τα ελληνοτουρκικά, προσφυγή στις κάλπες.

Το σενάριο αυτό το συζητούν ήδη και στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική. Η Βουλή θα αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τις λαϊκές διαθέσεις. Και ας μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Δεν θα χρειαστεί. Όπως πως έγινε και σε άλλες χώρες, οι εκλογές αυτές για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Στην Κουμουνδούρου εξετάζουν το σενάριο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προσφύγει σε εκλογές, ενώ κορυφαίοι υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους το λένε ανοικτά, ότι ο Πρωθυπουργός το σκέπτεται πλέον πολύ σοβαρά.

Στο εσωτερικό της ΝΔ λένε ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί σίγουρα διακυβέρνηση 1+4 χρόνια και αυτό θα επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον, ενώ ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του είναι 8 χρόνια διακυβέρνησης της χώρα με τη Νέα Δημοκρατία.

Η συνέχεια της υπόθεσης θα γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη μετά την αποψινή ψήφιση του εκλογικού νόμου. Θα δούμε ποια κόμματα τελικά θα υπερψηφίσουν την αλλαγή και ποια όχι. Από αυτό το στοιχείο επίσης, θα καταλάβουμε και πως θα διαμορφωθεί η επόμενη κυβέρνηση η οποία παρεμπιπτόντως θα έχει πολύ μικρή ζωή, (αν επιτευχθεί δηλαδή σχηματισμός κυβέρνησης). Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οπότε αυτές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.

Αυτή την διπλή εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ θα έχει μόνο να κερδίσει γιατί:

1ον Με βάση την επιστήμη της Στατιστικής τον πρώτο χρόνο (οκτάμηνο για την ακρίβεια) το κόμμα που έχει εκλεγεί ρόσφατα, δύσκολα χάνει το ποσοστό του.

2ον Όλες οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ «λαβωμένο» και με μειωμένα ποσοτά.

3ον Όπως πια γνωρίζουμε όλοι, όταν γίνονται εκλογές σε διάστημα κάτω του 18μήνου, γίνονται με λίστα. Ποιους λοιπόν θα βάλει ο Τσίπρας; Άλλο ένα εσωτερικό πρόβλημα στην αντιπολίτευση, χώρια και ο κίνδυνος να μειωθούν και οι έδρες του.

5ον Γιατί να περιμένει μέχρι το τέλος της 4ετίας ο Μητσοτάκης αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι συνήθως στο τέλος της 4ετίας το κυβερνών κόμμα (η κυβέρνηση δηλαδή) θα έχει υποστεί τη φυσική φθορά της 4ετούς διακυβέρνησης;

6ον Παράλληλα, ενισχυμένη και πολύ καλά προβεβλημένη παροχολογία της κυβέρνησης, φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής θετικό αντίκτυπο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα προσδοκιών και ελπίδας από τον λαό.

Βέβαια το ερώτημα που τίθεται, και ορθώς κατά πολλούς είναι το εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για εκλογές. Εάν δηλαδή το αντέχει η οικονομία, οι διεθνής και εγχώριες συγκυρίες κ.λ.π.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ΟΧΙ. Η αλήθεια είναι, ότι εάν ρωτήσουμε εκεί έξω, θα διαπιστώσουμε ότι κανείς δεν θέλει εκλογές, και μάλιστα τόσο σύντομα.

Άρα θα μπορούσε να ισχύει και το άλλο σενάριο. Αυτό δηλαδή που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να παίζει το χαρτί των «πρόωρων εκλογών» και ως απειλή για να υπερψηφιστεί η ενισχυμένη αναλογική, εάν είναι δυνατόν με 200 ψήφους. Αυτό ίσως να φαίνεται με την πρώτη ματιά ως ένα υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο σε ένα πνεύμα κοινοβουλευτικής συναινέσεως, κατά το πρότυπο της εκλογής της ΠτΔ, του προέδρου της Βουλής κλπ.

Πάντως εάν δεν λειτουργήσει ως απειλή, δεν είναι καθόλου απίθανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει πραγματικά στις εκλογές.

Πότε με ρωτάτε; Τι να σας πω… Παραδοσιακά, αλλά και στατιστικά οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα γίνονται συνήθως από Άνοιξη μέχρι Φθινόπωρο. Δηλαδή από Μάη μέχρι Οκτώβρη, άντε βαριά Νοέμβρη. Επομένως, «Κυριακή κοντή γιορτή». Θα το μάθουμε λίαν συντόμως.

Βέβαια και τα Ελληνοτουρκικά είναι ένα σοβαρό θέμα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ίσως μάλιστα να είναι και ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να σταματήσει τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών. Θα το δούμε όμως πολύ άμεσα και αυτό. Αν και προσωπικά νομίζω ότι δεν θα πάρει τόσο μεγάλη έκταση το ζήτημα όση θέλουν να του δώσουν κάποια συγκεκριμένα λόμπι.

Δημοσκοπικά (μετά από πρόσφατη δημοσίευση δημοσκόπησης), το 61% περίπου του λαού δεν θέλει πρόωρες εκλογές, αλλά και αυτό σαν δεδομένο είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Τέλος όλα τα υπόλοιπα που απορρέουν από μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, όπως δημιουργία συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τους βουλευτές, ανακατατάξεις (έστω και ελάχιστες) σε πρόσωπα στα ψηφοδέλτια, παραγραφές αδικημάτων κ.λ.π., δείτε τα απλώς σας παράπλευρη απώλεια ή σαν αναγκαίο κακό.

Πάντως οι εκλογικοί κατάλογοι είναι πανέτοιμοι και οι Περιφέρειες επίσης για κάθε ενδεχόμενο. Μήπως να ετοιμαζόμαστε κι εμείς;Πέτρος Σταθακόπουλος.-


Διαβάστε ακόμη:

Η τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου στην σύσκεψη του Επιμελητηρίου Πιερίας για την «Αναπτυξιακή Στρατηγική για το 2020»(βίντεο)

Καράογλου: “Αυτόφωτη” περιφερειακή ενότητα η Πιερία, με σπάνια δυναμική (video) 

Ο Παντελής Βατουσιάδης μιλά on camera για την τελευταία του δουλειά που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις! Τι άλλο ετοιμάζει και πότε θα το δούμε; (video)


Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.