HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κορωναϊός και Ερντογάν με το μεταναστευτικό πόσο θα μας στοιχήσουν σαν χώρα; Πότε θ΄ αρχίσουμε ν’ ανακάμπτουμε οικονομικά;

Η ανησυχία μεγάλη και τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά εκεί έξω είναι πολλά και όχι καλά. Και δικαίως πρέπει να πω. Από την μια έχουμε το ξέσπασμα αυτού του νέου ιού που ξεκίνησε απ’ την Κίνα (του κορωναϊού) και από την άλλη τις τελευταίες 2 εβδομάδες η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επίθεση του γείτονα Ερντογάν που χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο αλλά και ως εργαλείο πίεσης στην Ευρώπη.

Και τα 2 θέματα είναι υψίστης σημασίας για την χώρα. Ειδικά τώρα που ξεκίνησε να παίρνει τ’ απάνω της οικονομικά. Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα για να δούμε τις προεκτάσεις τους.


Κορωναϊός:

Η κατάσταση που έχει δρομολογηθεί για την παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια και τις αγορές είναι πρωτόγνωρη και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει  προηγούμενο για να συγκριθεί.
Η επιδημία του "κοροναϊού" από τη στιγμή που πέρασε μια κρίσιμη μάζα πληθυσμού είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Στην επαρχία Βουχάν στην Κίνα μόνο μετά από δρακόντεια μέτρα παρουσιάστηκε επιβράδυνση.

Στη συνέχεια οι  επιχειρήσεις άρχισαν να επαναλειτουργούν και οι άνθρωποι να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Τούτο είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της εξάπλωσης.

Αν αυτό συμβεί, ο πανικός ίσως  επιστρέψει με πολλαπλάσια ισχύ.

Το γεγονός πως η επιδημία δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από το θερμό κλίμα του Χονγκ Κόνγκ ίσως να σημαίνει πως η άνοδος της θερμοκρασίας στο Βόρειο Ημισφαίριο να μην επηρεάζει την εξάπλωση. Όπως καταλαβαίνεται αυτό αλλάζει τις εκτιμήσεις για πιθανή υποχώρηση από τα μέσα της Άνοιξης και μετά.

Επομένως δεν θα είναι μόνο ο Μάρτης δύσκολος (οικονομικά) για την χώρα, όπως μας είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην Kapa News ο γεωπόνος και επιχειρηματίας κ. Βασίλης Έξαρχος (δείτε την συνέντευξή του με κλικ ΕΔΩ), αλλά ενδεχομένως να πάρει και όλο το καλοκαίρι για ν’ αρχίζουμε ν’ ανακάμπτουμε οικονομικά.

Ήδη μέχρι τώρα οι οικονομικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Σκεφτείτε λοιπόν τι θα γίνει αν συνεχιστεί η εξάπλωση του νέου αυτού ιού.

 Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις του αιώνα, η επιδημία του  COVID-19 προκαλεί  σοκ προσφοράς καθώς και σοκ στη ζήτηση. Φανταστείτε στο δεύτερο εξάμηνο μια κατάσταση ύφεσης 5% στην παγκόσμια οικονομία με πληθωρισμό 5% λόγω αύξησης στις τιμές τροφίμων, φαρμάκων κλπ.

Αν η κατάσταση αυτή με χιλιάδες θανάτους ασθενών, απομόνωση και ελλείψεις αγαθών κρατήσει μερικούς μήνες οι καταναλωτικές, οικονομικές και πολιτικές συμπεριφορές θα αλλάξουν για πολλά χρόνια.

Τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι πρωτόγνωρη έχει χαρακτηριστικά υβριδικής και ασύμμετρης απειλής. Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, ώστε αν χρειαστεί ν’ αντιδράσουμε σωστά και αποτελεσματικά. Το δικό μας μπαλαντέρ στην οικονομία είναι ο τουρισμός. Πρέπει ν κάνουμε ότι είναι δυνατόν να το προφυλάξουμε μήπως τελικά καταφέρουμε και σώσουμε όσο είναι δυνατόν την κατάσταση.


Ερντογάν – Μεταναστευτικό.

Αναμφισβήτητα η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχεται εισβολή μεταναστών οι οποίοι κάνουν κατάχρηση των διεθνών συμφωνιών που προβλέπουν την προστασία των προσφύγων προκειμένου να περάσουν τα σύνορα και να "εξαφανιστούν" στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. Η εισβολή αυτή τις τελευταίες μέρες έχει λάβει μαζικές και βίαιες διαστάσεις καθώς χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από την Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και κυρίως την Ε.Ε.

Αυτό  συμβαίνει γιατί ναυαγούν τα "νεοθωμανικά" σχέδια του Ερντογάν στη Συρία όπου η εισβολή και κατοχή εξελίσσεται σε Βατερλό με απρόβλεπτες  συνέπειες για τον ίδιο. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά πως ενεργεί εδώ και χρόνια η Τουρκία όταν έχει εσωτερικά προβλήματα. Τα εξάγει προς τα έξω. Σωστά;

Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση ο Ερντογάν έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του απ’ ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής φαίνεται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Έβρο αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργήσει σε βάρος της η ανεπαρκής διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ιδίως μετά τα θλιβερά γεγονότα στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Οι αντιδράσεις στην απόφαση της ‘Αγκυρας να διοχετεύσει τους μετανάστες-πρόσφυγες (στην πλειοψηφία τους μετανάστες που παριστάνουν τους πρόσφυγες) στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας ήταν  ακαριαίες και ιδιαίτερα επιτυχείς.

Ωστόσο η Ελλάδα μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να "σφραγίσει" τα σύνορα στον Έβρο, κινητοποιώντας ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή περιόρισε δραστικά και τις αφίξεις στα νησιά. Η συνδρομή των τοπικών κοινωνιών και η θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας ήταν και παραμένει σημαντική. Παράλληλα η κυβέρνηση με υπολογισμένες κινήσεις διεθνοποίησε το ζήτημα αποσπώντας πολιτική, ηθική και κυρίως υλική υποστήριξη.

Πάρα ταύτα το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά. Για την ακρίβεια  μόλις τώρα ξεκίνησε να υπάρχει μια "σφήνα" στα πλευρά της χώρας και της Ευρώπης. Απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει καταυλισμούς μεταναστών δίπλα ακριβώς στα ελληνικά σύνορα προκειμένου η απειλή των ροών είναι μόνιμη.

Με τον τρόπο αυτό το σχέδιο αιφνιδιαστικής εισβολής μετατρέπεται σε μακροχρόνια πολιορκία. Αυτό σημαίνει πως αυτό που οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν σε συνθήκες επιστράτευσης των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού, θα πρέπει να το συνεχίσουν σε μόνιμη βάση. Για να λειτουργήσει αυτό, χρειάζεται σημαντική οικονομική, τεχνολογική και ανθρώπινη βοήθεια από την Ε.Ε.

Η διαφορά με την κρίση του μεταναστευτικού που είχε ξανα-ξεσπάσει το 2015. Είναι ότι η τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε ανοίξει τα σύνορα και έκανε ό,τι κάνει τώρα ο Ερντογάν, η Ε.Ε. πρόκρινε σαν λύση τη συμφωνία με την Τουρκία.

Ας είμαστε όμως προσγειωμένοι γιατί η θωράκιση των ελληνικών συνόρων ως συνόρων της Ε.Ε. δεν σημαίνει πως η Ε.Ε. δεν θα επιδιώξει μια συμφωνία με την Τουρκία ή δεν θα υποστηρίξει τον Ερντογάν στο αδιέξοδο που αυτός  έχει περιέλθει στην Συρία. Αν όμως η Ελλάδα και η Ε.Ε. καταφέρουν να "σφραγίσουν" τα σύνορα ικανοποιητικά, το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών θα αφορά κυρίως την Τουρκία η οποία πρέπει να λάβει ανάλογα μέτρα στα σύνορά της χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η Δύση θα πάψει να έχει ανάγκη την Τουρκία. Η Δύση θα συνεχίσει να προσπαθεί να κρατήσει κοντά της την Τουρκία γιατί αποτελεί τη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό. Για όσο καιρό οι υδρογονάνθρακες θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα, η Δύση θα προσπαθεί να ασκεί επιρροή στην Τουρκία και θα ανέχεται τα "καπρίτσια" της.

Αν τα σύνορα της χώρας είχαν αποδειχτεί "σουρωτήρι" η Ελλάδα θα λογιζόταν σαν αποτυχημένο κράτος που δεν μπορεί να επιβάλει την εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία εντός των συνόρων της. Τώρα έχει λόγο στις εξελίξεις και αυτός θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα αν ελέγξει τις ροές στα νησιά και ολοκληρώσει τα κλειστά κέντρα κράτησης και τον μηχανισμό επαναπατρισμού των ανεπιθύμητων. Οι εξελίξεις αποτελούν ισχυρό πλήγμα στις επιδιώξεις της Τουρκίας και δίνουν στην Ευρώπη περιθώριο να αυξήσουν τις αποστάσεις απέναντί της.

Αναμφίβολα πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης και της χώρας. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας έκανε "κωλοτούμπα" υπέρ του κλεισίματος των συνόρων σε αντίθεση με αυτά που υποστήριζε τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια και σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε να διαφυλάξουμε το πολύτιμο προϊόν του τουρισμού, το οποίο και αποτελεί την σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για εμάς. Στην Έβρο σήμερα, εκτός από την Αστυνομία και τον Στρατό, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν (ή βοηθούν αν θέλετε) και πολλοί πολίτες. Το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» όπως καταλαβαίνεται είναι πολύ μεγάλο. Τι εννοώ ατύχημα; Για παράδειγμα κάποιος «θερμοκέφαλος» ή ψυχολογικά ασταθής, να μην αντέξει την πίεση αυτή και να πατήσει την σκανδάλη του όπλου του, και όποιον πάρει ο Χάρος! Φαντάζεστε τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο περιστατικό στην διεθνή κοινότητα και πως θα το χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας;

Το πιθανότερο είναι να βρεθούμε απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα και αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

Κλείνω με μια ευχή. Ας μας φυλάξει ο Θεός από το «ατύχημα» ή το «ατυχές γεγονός» που θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα μας βάλει με την πλάτη στον τοίχο.


Πέτρος Σταθακόπουλος.-



Διαβάστε ακόμη:

«Καθάρισε» το τοπίο ο Τζιτζικώστας: «Παραμένει προτεραιότητα μου η Κεντρική Μακεδονία» - Το καταλάβατε ή ακόμη ψάχνετε τον διάδοχό του; (βίντεο)

Απογοητευτική η εικόνα στις Αλυκές – Όσοι έκαναν «Κούλουμα» εκεί το μετάνιωσαν

Βασίλης Έξαρχος: "Το ακτινίδιο Πιερίας είναι η καλύτερη τροφή για να ενισχύσει το ανοσιοπιτικό μας. Ο Μάρτης θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας." (βίντεο)

Κορωνοϊός στην Κατερίνη – Ρεπορτάζ - Στεφ. Μπιτόπουλος:"Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Ψυχραιμία!" (βίντεο)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας κ. Ηρακλής Τσανικίδης συνιστά ψυχραιμία για τον κορωνοϊό και δίνει χρήσιμες συμβουλές για όλους μας! 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!! Ο αγιορείτης Πατήρ Αβραάμ μιλάει για τις προφητείες και ξεκαθαρίζει τις αληθινές απο τις ψεύτικες







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια