HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μαρία Μίχου: «Η οικονομική ύφεση μπορεί ν’ αγγίξει διψήφιο αριθμό – Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και να κάνει…»

Μια ενδιαφέρουσα ημίωρη κουβέντα είχαμε εχθές με την οικονομολόγο και πρώην Βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ και συμπολίτρια μας κ. Μαρία Μίχου για την πορεία της οικονομίας εν μέσω κορονοϊού, αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Η γνωστή και έγκριτη οικονομολόγος ανέπτυξε τις σκέψη της και τους προβληματισμούς της για την επόμενη ημέρα του κορονοϊού της ελληνικής οικονομίας στην κάμερα της Kapa News, και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του συνεργάτη μας δημοσιογράφου ΠέτρουΣταθακόπουλου.


«Δεν πρέπει ν’ απαξιώνουμε κάθε καλή προσπάθεια, αλλά δεν είναι αρκετή» τόνισε η κ. Μίχου, σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα ανακοινωθείσες κινήσεις της κυβέρνησης, και συνέχισε: «Ναι μεν καλά έκανε και έδωσε έστω και αυτή την πενιχρή ενίσχυση, ωστόσο άργησε να φτάσει εγκαίρως σε πολλούς αποδέκτες επιχειρηματίες ώστε να βοηθήσει πραγματικά και έγκαιρα τους επαγγελματίες.», και συνέχισε: «Είναι πολλά τα μέτωπα που αφήνει ανοικτά η μετά-κορονοϊού εποχή. Πρέπει να διασωθούν με κάθε θυσία οι θέσεις εργασίας, όπως επίσης και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και γρήγορες κινήσεις ώστε η οικονομία μας να καταφέρει να πετύχει το λεγόμενο V *(απότομη πτώση και απότομη άνοδο της), για αν δεν τα καταφέρουμε τώρα το L* που ακολουθεί θα είναι μακράς διάρκειας.»

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθείστε ολόκληρη την συνέντευξη της κ. Μαρίας Μίχου

Σημειώσεις:

* Στην ύφεση τύπου V η οικονομία βιώνει κάθετη διολίσθηση, αλλά ανακάμπτει γρήγορα. είναι το καλύτερο δηλαδή σενάριο. Μάλιστα, και για την περίπτωση της Ελλάδας το οικονομικό επιτελείο βλέπει αυτήν την εξέλιξη: «Η ύφεση θα έχει σχήμα V και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

* Σε μια ύφεση τύπου U η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη και αποτυπώνεται πιο επίπεδη: χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φθάσουν τα οικονομικά μεγέθη τα προ της ύφεσης επίπεδα. Οι ΗΠΑ για πολλούς εκτιμητές βρέθηκαν πριν από 10 χρόνια σε ύφεση σχήματος U για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, η κρίση των ακινήτων εκτονώνονταν με πολύ αργούς ρυθμούς. Δεύτερον, συνήθως είναι οι εταιρίες που επωμίζονται το μεγάλο βάρος της κρίσης, αλλά τότε επλήγησαν πολύ τα νοικοκυριά. Τρίτον, επρόκειτο για την πιο σοβαρή κρίση μετά το Μεγάλο Κραχ και επεκτάθηκε πολύ πέρα από το subprime όπου ξεκίνησε.

*Mια ύφεση σχήματος L, δηλαδή μια κάθετη διολίσθηση την οποία ακολουθούν χρόνια στάσιμης οικονομικής δραστηριότητας. Ένα καθαρό παράδειγμα σχήματος L ήταν η Ιαπωνία στην δεκαετία του ’90. Για όλη τη δεκαετία, μετά την τεράστια συρρίκνωση στα χρηματιστήρια και στην αγορά κατοικίας, η Ιαπωνία υπέφερε από στασιμότητα ή ύφεση. Σε ομιλία του ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Mike Mussa, παρατήρησε ότι μόνο μια ύφεση τύπου L έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και ήταν εκείνη που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

* Μια ύφεση τύπου W είναι κάθετη διολίσθηση την οποία ακολουθεί εύθραυστη ανάκαμψη. Δηλαδή η ανάπτυξη επιστρέφει για λίγα τρίμηνα και διακόπτεται από νέα ύφεση. Υπάρχουν καταλύτες που ενδέχεται να επιταχύνουν ή να δυσχεράνουν την ανάκαμψη:
(α) Η συγκυρία στην οποία τοποθετείται η παγκόσμια οικονομία, με γειτονικές χώρες να επιδρούν στις εμπορικές συναλλαγές.
(β) Η χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα. Η οικονομική ανάπτυξη χρησιμοποιεί ως καύσιμο την πιστωτική επέκταση.
(γ) Αργός βηματισμός σε μεταρρυθμίσεις που προσελκύουν κεφάλαια.


Δείτε ακόμη:

Ο Μπιτόπουλος ξαναχτυπά! Ησυχία δεν βρίσκει αυτό το παιδί πια! Νέα θέση ευθύνης, αλλά από άλλο μετερίζι αναλαμβάνει σύντομα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ρομά της Κατερίνης μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας

Η Κατερίνη έδωσε το παρόν στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Empty Chairs” (φωτο+βίντεο)

Νίκος Ντούλας: "Υπάρχουν συνάδελφοι δεν θ' ανοίξουν καθόλου... Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη..."

Αναστάσιος Μανώλας: "Δεν είμαι ευχαριστημένος με την σημερινή εικόνα του Δήμου, αλλά οφείλεται στην καθυστέρηση των οκταμήνων…»

Τι γίνεται στους «Πολίτες σε δράση»; Ο Κώστας Τσιουκάνης άραγε είναι ο πρώτος που ξεκίνησε τον χορό των ανεξαρτητοποιήσεων;

Κώστας Ρέχας: «Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα με παράπονα συναδέλφων μου. Κραυγή διαμαρτυρίας ήταν η δημόσια επιστολή μου προς τον υπουργό…»

Μπέττυ Σκούφα: «Ο πρωθυπουργός δεν χειρίστηκε καλά τα οικονομικά θέματα του κορονοϊού – Οι εξελίξεις τον ευνοούν για πρόωρες εκλογές» 

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ!!! ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Αλλοδαποί πήγαν κάτω απ’ το παράθυρό της ολόγυμνοι και την παρενόχλησαν σεξουαλικά!





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια