HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΠΙΕΡΙΑ: 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ!!! Η ΝΗΣΤΕΙΑ, ΤΟ ΕΘΙΜΟ & Η ΥΓΕΙΑ !!!! (ρεπορτάζ)


25η Μαρτίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Η χαρμόσυνη είδηση που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία ότι μέσω αυτής, θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού «ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην». Καθιερώθηκε ως Εθνική Εορτή με το διάταγμα του 980 στις 15 Μαρτίου του 1838.
Την ίδια χρονιά, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος εορτασμός και τελέστηκε δοξολογία στον Ναό της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου στην Αθήνα. Πλήθος κόσμου, παρακολούθησε τη Θεία Δοξολογία, μεταξύ αυτών και οι αγωνιστές της Επανάστασης. Από τότε, η 25η Μαρτίου, γιορτάζεται σαν ημέρα τιμής στους ήρωες της Επανάστασης του 1821. 

Η χαρμόσυνη γιορτή της Χριστιανοσύνης, ημέρα χαράς και αγαλλίασης, γιορτάζεται φέτος μέσα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την περίοδο του πένθους και της νηστείας του Πάσχα. Ξεκίνησε την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι και την Κυριακή της Ανάστασης του Κυρίου. Πατέρας Αθανάσιος Μαρινόπουλος: «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, είναι η καρδιά του Τριωδίου. Το Τριώδιο είναι μια περίοδος που ξεκίνησε από την Κυριακή Τελώνη και Φαρισαίου και τελειώνει το Μέγα Σάββατο. Η καρδιά του Τριωδίου, η κυριότερη περίοδος, είναι η Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή και μετά, το αποκορύφωμα του Τριωδίου, είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Και λέγεται Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί είναι μεγάλα τα γεγονότα τα οποία ζούμε εκείνες τις ημέρες με τη Θυσία του Χριστού μας. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι 40 ημέρες, εντονότερου πνευματικού αγώνα. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η νηστεία, η αυστηρή νηστεία. Σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας, όλες οι ημέρες είναι αλάδωτες, και με ξηροφαγία, δηλαδή όλη την ημέρα ο Χριστιανός να είναι νηστικός και μετά τις 15:00 να τρώει. Αυτό το κάνουν στα Μοναστήρια, αλλά εδώ στον κόσμο, δεν επιβάλλετε αυτό. Κανονικά, μόνο Σάββατο και Κυριακή πρέπει να τρώμε λάδι, ενώ οι υπόλοιπες ημέρες είναι αλάδωτες. Βέβαια και αυτό, μέσα στον κόσμο δεν εφαρμόζετε πιστά, όποιος μπορεί το εφαρμόζει, όποιος δεν μπορεί, τουλάχιστον κρατάει κάποιες ημέρες. Η νηστεία της Τεσσαρακοστής, ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και συνεχίζεται μέχρι και το Πάσχα. Πόσο ωφέλιμη είναι η νηστεία νομίζω είναι περιττό  να το πούμε. Ωφελεί και σωματικά απ ότι λένε και οι γιατροί, ωφελεί πολύ στο σώμα μας, κυρίως όμως, ωφελεί και πνευματικά, είναι ψυχικές οι ωφέλειες. Ωφελείτε ο Χριστιανός, γιατί καλλιεργεί πολύ την αρετή της εγκράτειας, εγκρατεύετε δηλαδή, βάζει χαλινάρια στα πάθη του, τις ορέξεις του, στο θέλημα του και ελέγχει τον εαυτό του». 

Πατέρας Αθανάσιος Μαρινόπουλος

Κατά την Περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η νηστεία καταλύεται, δηλαδή διαφοροποιείται τρεις φορές, δίνοντας την ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή, είναι η πιο αυστηρή. Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι μια χαρμόσυνη γιορτή μέσα στο πένθος της Σαρακοστής και λόγω του ότι είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία, είναι ιδιαίτερα σημαντική και καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Και ως έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος. Σε κάθε σπίτι ένα μόνο πιάτο σερβίρεται στο τραπέζι και δεν είναι άλλο από τον μπακαλιάρο, ή μάλλον, μπακαλιάρος σκορδαλιά όπως επιβάλλει η παράδοση. Πατέρας Αθανάσιος Μαρινόπουλος: «Η νηστεία που κάνουμε τη Σαρακοστή, καταλύεται 3 φορές. Μια φορά είναι τώρα την 25η Μαρτίου, την ημέρα του Ευαγγελισμού, όπου τρώμε ψάρι και καθιερώθηκε σε μία σύνοδο, τέλη του 7ου μ.Χ., αιώνα. Μια άλλη φορά που καταλύετε η νηστεία της Σαρακοστής, είναι η Κυριακή των Βαΐων, αφιερωμένη στον επίγειο βίο του Ιησού. Είναι δεσποτική εορτή και σύμφωνα με την Στουδική παράδοση, από τον Άγιο Θόδωρο τον Στουδίτη, καταλύουμε ψάρι. Βέβαια, αυτή η παράδοση δεν κρατιέται παντού, παρά μόνο στην Μακεδονία. Και μια ακόμη νηστεία που αναφέρετε στα Μοναχικά Τυπικά η κατάλυση νηστείας, είναι την Μεγάλη Πέμπτη. Ενώ όλη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αλάδωτη, την Μεγάλη Πέμπτη το μεσημέρι, μετά τη Θεία Λειτουργία, καταλύετε το λάδι και ο οίνος. Όταν καταλύετε το λάδι, καταλύετε και ο οίνος και αυτό γιατί έχουμε την παράδοση του Μεγάλου Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Είναι μεγάλη ημέρα για την εκκλησία μας, γι αυτό καταλύετε…….. είναι παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού να τρώμε μπακαλιάρο. Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια, είναι αρκετά απλή, οι λόγοι είναι περισσότερο οικονομικοί και πρακτικοί. Λέω λοιπόν ότι επικράτησε να τρώμε την ημέρα του Ευαγγελισμού, παστό μπακαλιάρο γιατί 1ονυπήρχε αδυναμία πολλών κατοίκων της ενδοχώρας και των χωριών να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι, δηλαδή να το έχουν άμεσα και να είναι και οικονομικό, αφού υπήρχε δυσκολία και κατά 2ο λόγο ο μπακαλιάρος, είναι παστός, άρα και φθηνός, που συντηρείτε εύκολα, δεν χρειάζεται ψυγείο και υπήρχε πάντοτε στα μικρότερα μπακάλικα. Έτσι, ήταν πιο εύκολο ήταν να το προμηθευτεί ο καθένας. Ο μπακαλιάρος σαν έδεσμα, έφτασε στο ελληνικό τραπέζι γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα και από τότε σιγά- σιγά, καθιερώθηκε την 25η Μαρτίου να τον τρώμε, όπως και σε άλλες γιορτές, αλλά περισσότερο την συγκεκριμένη ημέρα. Ταιριάζει γευστικά σε συνδυασμό με την σκορδαλιά. Κάπου είχα διαβάσει ότι τον 17ο και 18ο αιώνα, οι Άγγλοι όπου αυτοί μας έφεραν τον μπακαλιάρο, τον αντάλλαξαν με τις δικές μας τις σταφίδες. Έτσι καθιερώθηκε να τρώμε αυτή την ημέρα μπακαλιάρο. Στα νησιά φυσικά, που έχουν φρέσκο και φθηνό ψάρι, δεν τρώνε παστό ούτε κατεψυγμένο μπακαλιάρο».

Παντελής Μπιτόπουλος (διατροφολόγος-διαιτολόγος)

Το παραδοσιακό γεύμα της 25ης Μαρτίου, διακρίνεται για την ιδιαίτερα διατροφική του αξία, χάρη στην οποία παρέχει ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Παντελή Μπιτόπουλο: «η διατροφή της Σαρακοστής μοιάζει αρκετά με εκείνη της Μεσογειακής διατροφής, ενός από τους πιο υγιεινούς τύπους διατροφής στον κόσμο. Στη νηστεία του Πάσχα, εκτός από το ψάρι που καταναλώνεται την ημέρα του Ευαγγελισμού και των Βαΐων, το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, βρίσκονται εκτός της καθημερινής μας διατροφής. Υπάρχουν ωστόσο, κάποιες τροφές που είχαμε παραγκωνίσει τον υπόλοιπο χρόνο, αλλά αναπληρώνουν  τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού με βασικά θρεπτικά συστατικά. Το τυπικά νηστίσιμο μενού ισοδυναμεί με τον πιο υγειές τύπο διατροφής της Μεσογειακή Διατροφή. Το μέλι, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ταχίνι, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου, κτλ., αποτελούν ευκαιρία για αποτοξίνωση. Η τήρηση της νηστείας οδηγεί στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπών, τα οποία προέρχονται από ζωικά τρόφιμα και αποδεδειγμένα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφύησης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, άτομα που τηρούν όλες τις νηστείες, -σχεδόν 180 ημέρες το χρόνο-έχουν χαμηλότερη κακή  LDLκατά 20% και ολική χοληστερόλη κατά 15% από αυτούς που δεν νηστεύουν. Σε ότι αφορά στην κατανάλωση του μπακαλιάρου, είναι πλούσιος στα πολύτιμα και ωφέλιμα ω3 λιπαρά και για το λόγο αυτό, η κατανάλωση του έχει συσχετιστεί με την προστασία της καρδιάς, μεταξύ των οποίων την καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα, την μείωση επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, την προστασία έναντι των θρομβώσεων και της καρδιαγγειακής αρρυθμίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις βιταμίνες Β6 και Β12 που υπάρχουν στον μπακαλιάρο. Παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητα του μπακαλιάρου σε λιπαρά οξέα, βοηθάει στην προστασία έναντι της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Επίσης πλούσιο σε βιταμίνη D, συντελεί στην απορρόφηση και στην διατήρηση του ασβεστίου στα κόκαλα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης. Όμως για να εξασφαλίσουμε σημαντική μείωση του σε περιεκτικότητα νατρίου, θα πρέπει να προηγείται η παραμονή του στο νερό, πολλές ώρες πριν την κατανάλωση του». 

Υ.Γ. την παγκόσμια πρωτιά σε κατανάλωση μπακαλιάρου, κατέχει η Πορτογαλία, δημιουργώντας εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές για την αξιοποίηση του, στην εθνική τους διατροφή.

Υ.Γ. Η Kapa News σας προσφέρει μια παραδοσιακή συνταγή από το Άγιο Όρος. Χρόνια πολλά !!!!!

25η Μαρτίου: Μπακαλιάρος Σκορδαλιά από το Άγιον Όρος - Συνταγή - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (vimaorthodoxias.gr) 


Ρεπορτάζ: Μ. Α.Θ (μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)


 Διαβάστε ακόμη:

Κυνηγοί ΠΙΕΡΙΑΣ: "ΟΧΙ στην υποχρεωτική κακοποίηση... ΟΧΙ στην απαγόρευση μεταφοράς εκτός οχήματος"

ΠΙΕΡΙΑ: Οι σχολικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου μέσω webex

ΠΙΕΡΙΑ: Στο κόκκινο ο τουρισμός και φέτος! Το στοίχημα για το 2021 (Δεύτερο Μέρος)

ΠΙΕΡΙΑ: Στο κόκκινο ο τουρισμός και φέτος! Αβεβαιότητα, αγωνία και πολλά ερωτηματικά στους επιχειρηματίες του τουρισμού για το 2021 (Πρώτο Μέρος)

ΠΙΕΡΙΑ | 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! | Αφιερωμένο στη γυναίκα της διπλανής πόρτας! Τη μητέρα, την αδελφή, την σύζυγο...

ΕΡΕΥΝΑ: Φάκελος- ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ: «Ενδείξεις – Αντενδείξεις» (ρεπορτάζ της Kapa News)

ΠΙΕΡΙΑ: Αγώνας Επιβίωσης κάτω απο το πέπλο της πανδημίας




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια