HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΠΙΕΡΙΑ: Στο κόκκινο ο τουρισμός και φέτος! Αβεβαιότητα, αγωνία και πολλά ερωτηματικά στους επιχειρηματίες του τουρισμού για το 2021 (Πρώτο Μέρος)


Ένας από τους λίγους τομείς που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον πλέον και αποτελεί βασικό μοχλό για την επάνοδο της χώρας μας στην ανάπτυξη, είναι ο τουρισμός. Αποτελεί τη βασική πηγή εισόδου για την ελληνική οικονομία, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του εθνικού εισοδήματος του κάθε νομού. 

Οι λέξεις ήλιος & θάλασσα, αποτελούν το βασικότερο τουριστικό προϊόν της χώρας μας και δη, του νομού μας και την βασικότερη αιτία τουριστών για μοναδικές διακοπές. Οι κλάδοι της οικονομίας όπου επιδρά η δραστηριότητα του τουρισμού, πολλοί και ποικίλοι: μεταφοράς, διαμονής, χώρων εστίασης- αναψυχής- ψυχαγωγίας, καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης, κτλ. Ο κάθε ένας από αυτούς τους κλάδους που αντιπροσωπεύουν την τουριστική δραστηριότητα, αποτελεί μέρος του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού του νομού μας, της χώρας μας γενικότερα.

Τουρισμός 2020….  Ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, καταρρέει και μαζί του σειρά από συνδεδεμένες υπηρεσίες του. Η απόφαση του υπουργείου Τουρισμού, σε μια προσπάθεια  για τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναστέλλει τη λειτουργία καταλυμάτων και καταστημάτων με δυσάρεστες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Ο ελληνικός τουρισμός, βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς προηγούμενο.

Τουρισμός 2021….  Με τις νέες προκλήσεις και την επιδημιολογική κατάσταση να πλανάτε ακόμη, το μέλλον διαγράφεται με μελανά γράμματα. Ο δρόμος μέχρι την ομαλή λειτουργία της τουριστικής περιόδου, φαίνεται μακρύς και δύσκολος. Το πλαίσιο συνεργασίας και δημιουργίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων και κράτους, σε νέες βάσεις για το μέλλον όλων, είναι επιτακτικό όσο ποτέ. Κατερίνα Σ. πρώην εργαζόμενη στο χώρο εστίασης : «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για όλους εμάς που ασχολούμαστε στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Δεν έχουμε να φάμε και δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση που βιώνουμε. Δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, γιατί όλα κρίνονται από τον ιό και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα δουλέψουμε. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ούτε στις οικογενειακές μας απαιτήσεις. Ας μας βοηθήσει η πολιτεία σε έργα και όχι σε λόγια, γιατί κουραστήκαμε τόσα χρόνια με τις υποσχέσεις τους».

Χρήστος Δ.  πρώην ξενοδοχειακός υπάλληλοςείμαι άνεργος από πέρυσι και έχω 3 παιδιά να μεγαλώσω. Πείτε μου εσείς τι τρόπο να βρω, πώς να φανώ εντάξει στις υποχρεώσεις μου. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και δεν αντέχουμε άλλο αυτή την κατάσταση, αυτή την γελοιότητα. Δεν είναι μόνο θέμα πανδημίας, αλλά της οικονομικής κρίσης γενικότερα τα τελευταία 10-11 χρόνια. Όλοι οι πολιτικοί μας δουλεύουν κανονικά, κανένας δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με τα προβλήματα μας γιατί πολύ απλά κανείς τους δεν μπήκε στη δική μας θέση…..»

Τριγώνης Δημήτρης (διευθυντής Mediterranean Resort)

Τριγώνης Δημήτρης διευθυντής Mediterranean Resort: «πέρυσι υπήρχε τουρισμός δύο ταχυτήτων. Από τη μία, οι τουρίστες που ερχόταν στο νομό μας οδικώς και από την άλλη εκείνοι οι τουρίστες που ερχόταν αεροπορικώς. Όπως ξέρουμε, η περιοχή μας προτιμάται κατά το πλείστον, από Βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι εμφανίζουν αξιόλογο ποσοστό επαναλαμβανομένων τουριστών. Δυστυχώς όμως πέρυσι η διέλευση τουριστών, από τα χερσαία σύνορα, οδικώς, γινόταν μόνο από το φυλάκιο του Προμαχώνα, με τεράστιες επιπτώσεις στο νομό μας. Ο φόβος, τα άνισα μέτρα ελέγχου – οδικώς και αεροπορικώς- και η ταλαιπωρία των τουριστών για αρκετές ώρες στο φυλάκιο -η μοναδική είσοδος στη χώρα μας-, σε συνδυασμό με την δυσπιστία του κόσμου, απώθησαν τον εισερχόμενο οδικό τουρισμό. Αντίθετα οι τουρίστες που ήρθαν αεροπορικώς, ταλαιπωρήθηκαν ελάχιστα ή και καθόλου, σε σχέση με τους τουρίστες που μετακινήθηκαν οδικώς. Είμαι υπέρμαχος του εμβολιασμού για όλους, τόσο για εμάς στον κλάδο του τουρισμού, όσο και στους τουρίστες για ασφαλείς διακοπές. Πρέπει να εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις».

Νίκος Κήπου (επιχειρηματίας τουρισμού)

Ο χρόνος πλέον, μετράει αντίστροφα. Οι παρατεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του περασμένου έτους και οι αρνητικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού, επιβάλλουν άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας. Κήπου Νικόλαος- επιχειρηματίας: «αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με πέρυσι, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα υπάρξει ζωή στο μέλλον. Όλα είναι μια αλυσίδα, το χρήμα ανακυκλώνεται και ειδικότερα το ξένο συνάλλαγμα. Μακάρι να δουλέψουμε φέτος και να υπάρξει μεγάλη εισροή τουριστών,, γιατί δεν αντέχει ο επιχειρηματικός κόσμος άλλη καταστροφική σεζόν. Ευελπιστώ σε αυτό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, θα βγουν πολλά ακίνητα προς πώληση. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο δραστικά μέτρα, ο κόσμος του τουρισμού και όχι μόνο, δεν θα αντέξει άλλο αυτή την τραγελαφική κατάσταση που βιώνει. Ναι μεν επικροτώ την κίνηση του κ. Τζιτζικώστα για την μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ήταν μια δική του πρωτοβουλία και μπράβο του, αλλά δόθηκε σε κάποιες επιχειρήσεις και όχι σε όλους. Οι προκαταβολές και τα επιδόματα δεν είναι λύση, δεν μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδα μας, δεν επιβιώνει έτσι μια επιχείρηση. Πρέπει να υπάρξει λύση ουσιαστική και άμεση». 

Στράτος Κωνσταντίνος (επιχειρηματίας τουρισμού)

Το πράσινο φως έχει δοθεί, οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται να «σηκώσουν» τα ρολά και σε λίγο διάστημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια καινούργια πραγματικότητα κάτω από τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια τόσο των ίδιων, όσο και των επισκεπτών. Μια πραγματικότητα, ένα αβέβαιο μέλλον, υπό το φόβο της πανδημίας και της οικονομικής κατάρρευσης. Στράτος Κωνσταντίνος- επιχειρηματίας: «το μόνο που έφερε η πανδημία, ήταν καταστροφή με μια λέξη. Είχα μείωση του τζίρου της τάξης του 70-80% και στο κατάστημα ένδυσης- υπόδησης, αλλά και στο ξενοδοχείο μου, λόγω της έλλειψης τουριστών. Εκείνο που με «έσωσε», στο κατάστημα, ήταν η μόνιμη πελατεία χρόνων και μπόρεσα κάπως να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των εξόδων του καταστήματος μου. Πολλοί από τους συναδέλφους μου στον ξενοδοχειακό χώρο και στο χώρο ένδυση- υπόδησης, αλλά και γενικότερα σε εκείνους που έχουν ανοίγματα με τις τράπεζες, ήδη είναι καταδικασμένοι και σκέφτονται να μην ανοίξουν καθόλου για τη φετινή τουριστική περίοδο και στη χειρότερη, να κλείσουν τελείως τα καταστήματα τους. Αν χρωστούσα στις τράπεζες, το μόνο σίγουρο είναι πως θα έκλεινα το μαγαζί μου και το ξενοδοχείο μου. Σε ότι αφορά την φετινή τουριστική περίοδο, ευελπιστώ στο άγνωστο. Συμφωνώ με την άποψη του κ. Μητσοτάκη για το πιστοποιητικού εμβολιασμού, για να είμαστε τόσο εμείς όσο και οι επισκέπτες μας, ασφαλείς. Οι περισσότεροι είμαστε έτοιμοι για τη φετινή σεζόν, κάναμε τις απαραίτητες αγορές και φυσικά, εφοδιαστήκαμε καταλλήλως για την ασφάλεια όλων μας. Αν όμως η φετινή χρονιά καταλήξει ίδια με την περυσινή, θα έχουμε τραγικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς».

Νίκος Καραπαναγιώτης (ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας)

Νίκος Καραπαναγιώτης- ιδιοκτήτης ψαροταβέρναςοικονομικά έχουμε καταστραφεί με το κλείσε-άνοιξε της περασμένης καλοκαιρινής περιόδου, λόγω της πανδημίας. Ήταν η χειρότερη χρονιά για όλους εμάς, με τα πάγια έξοδα, όπως ενοίκια, νερό, ρεύμα, εφορία, πληρωμές προσωπικού, κτλ, να «τρέχουν» χωρίς πελατεία, χωρίς τουρισμό. Ακόμη και εκείνοι οι τουρίστες που πρόλαβαν να έρθουν πέρυσι από Βουλγαρία και Ρουμανία, ήταν απειροελάχιστοι. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αναστολή προσωπικού, λες και έφταιγαν αυτοί σε κάτι. Ενώ άλλες χρονιές ανοίγαμε από τον Φεβρουάριο, φέτος, ακόμη δεν ξέρω αν θα λειτουργήσουμε τα καταστήματα μας, γιατί δεν έχουμε ιδέα για την πορεία της πανδημίας. Γενικά ο κόσμος είναι σε δραματική κατάσταση και δεν ευθύνεται μόνο ο ιός. Η πολιτεία μας κατέστρεψε οικονομικά, μας εξάντλησε, πρέπει να πάρει πιο ουσιαστικά μέτρα για όλους μας. Δεν πάει άλλο….».


Υ.Γ. Το 2020 επισκέφτηκαν την χώρα μας 77% λιγότεροι τουρίστες, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις άγγιξαν τα 4,28 δις ευρώ τη στιγμή που το 2019 , οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 18,17 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο, ως αντίκτυπο της πανδημίας και με ότι αυτό συνεπάγεται, διαμορφώθηκαν στα 13, 89 δις ευρώ. 

Κάτω από τον φόβο της πανδημίας, οι προοπτικές του τουρισμού για τη φετινή τουριστική περίοδο, είναι αβέβαιες, με συγκρατημένες τις αφίξεις και την ομαλή λειτουργία της αγοράς. 


Ρεπορτάζ: Μ. Α.Θ

(μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)


 Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΕΡΙΑ: Στο κόκκινο ο τουρισμός και φέτος! Το στοίχημα για το 2021 (Δεύτερο Μέρος)

H Kapa WebTV και η Kapa News ανοίγουν τον φάκελο «Αδέσποτα ζώα στις πόλεις» - Έτσι θα δοθεί η οριστική λύση! (βίντεο)

Το φαινόμενο της άμπωτης στην παραλία της Μεθώνης Πιερίας (φωτογραφίες)

ΠΙΕΡΙΑ | 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! | Αφιερωμένο στη γυναίκα της διπλανής πόρτας! Τη μητέρα, την αδελφή, την σύζυγο...

ΕΡΕΥΝΑ: Φάκελος- ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ: «Ενδείξεις – Αντενδείξεις» (ρεπορτάζ της Kapa News)

ΠΙΕΡΙΑ: Αγώνας Επιβίωσης κάτω απο το πέπλο της πανδημίαςΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια