HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο άραγε; Πως προχωράμε παρακάτω; Τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον;

Δύο είναι τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την χώρα μας έντονα αυτές τις μέρες. Στα πηγαδάκια μόνο αυτά συζητάει ο κόσμος. Ο Κορωναϊός και ο Έβρος. Το ένα παγκόσμιο, με τεράστιες προεκτάσεις και ανυπολόγιστες ζημίες διεθνώς (άρα μας παίρνει και εμάς η μπάλα), και το άλλο εγχώριο αλλά εξίσου με σοβαρό ενδεχόμενο να έχει παγκόσμιες προεκτάσεις.

Κοιτούσα λοιπόν εχθές κάποια οικονομικά στοιχεία και νούμερα της ελληνικής οικονομίας και ειλικρινά τρόμαξα ρε παιδιά! Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 αποδείχτηκε "φαρμακερό" για την ελληνική οικονομία καθώς κατέγραψε την εξάντληση των θετικών προσδοκιών που είχε δημιουργήσει από τα τέλη του 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019 η προοπτική εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο 4μηνο του 2019 παρουσιάζουν μείωση της ανάπτυξης κατά 0,7% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του ίδιου έτους, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018 υπάρχει αύξηση μόλις 1%! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;

Ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται μόλις στο 1,9%! Δηλαδή χαμηλότερα από τις αναθεωρημένες προβλέψεις διαφόρων φορέων για υπέρβαση ακόμα και του 2% που διαλαλούσαν μέχρι εχθές κάποιοι οικονομολόγοι και στελέχη της κυβέρνησης. Και επειδή πολλοί που διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα μου πείτε, «Πες τα μας πιο λιανά ρε φίλε..» Σας δίνω αριθμούς. Με απλά λόγια λοιπόν, το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2019 ανήλθε στα 194,4 δισ. ευρώ έναντι 190,8 δισ. ευρώ το 2018. Άρα είμαστε ήδη με την πλάτη στον τοίχο.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 2020 καθώς στο γενικότερο κλίμα προστίθεται ο αντίκτυπος της επιδημίας του "κοραναϊού" στην παγκόσμια οικονομία αλλά και σε οικονομίες σαν την ελληνική που λόγω αυξημένης συνεισφοράς του τουριστικού τομέα θα υποστεί πολλαπλάσια πλήγματα.

Ήδη, τα μηνύματα από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, τους βασικούς "αιμοδότες" της ελληνικής οικονομίας, είναι ιδιαίτερα αρνητικά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως τις τελευταίες εβδομάδες που οι διεθνείς αγορές πιέζονται λόγω του φόβου για τις επιπτώσεις της επιδημίας το ελληνικό χρηματιστήριο καταρρέει. Την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν χάσει 10-12% ο Γενικός Δείκτης γράφει από την αρχή του χρόνου απώλειες πάνω από 25%.

Ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές του 2019 ενόψει της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας είχε κινηθεί από τις 600 στις 900 μονάδες, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη απόδοση στον κόσμο. Την Παρασκευή που πέρασε έκλεισε περί τις 700 μονάδες, έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της περσινής χρονιάς.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι πως ο Τραπεζικός Δείκτης που αποτελεί και την καρδιά του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και της ελληνικής οικονομίας από την αρχή του χρόνου γράφει απώλειες πάνω από 40%.

Η πιθανότητα η επιδημία του "κοροναϊού" να βυθίσει τηνεΕυρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο (τουλάχιστον) σε ύφεση συγκαλύπτει και τις ελληνικές αδυναμίες της μεταρρυθμιστικής ατολμίας. Για να λέμε και την αλήθεια όμως είναι η εχθρότητα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που δεν επιτρέπει σε καμιά κυβέρνηση να αλλάξει οτιδήποτε κρατάει τη χώρα στο βάλτο της οικονομικής υπανάπτυξης.

Μήπως τελικά οι εξελίξεις στην οικονομία το 2020 θα θέσουν εκ νέου το ζήτημα των βαθιών τομών που χρειάζεται η οικονομία;


Πέτρος Σταθακόπουλος.-



Διαβάστε ακόμη:

Κορωναϊός και Ερντογάν με το μεταναστευτικό πόσο θα μας στοιχήσουν σαν χώρα; Πότε θ΄ αρχίσουμε ν’ ανακάμπτουμε οικονομικά;

«Καθάρισε» το τοπίο ο Τζιτζικώστας: «Παραμένει προτεραιότητα μου η Κεντρική Μακεδονία» - Το καταλάβατε ή ακόμη ψάχνετε τον διάδοχό του; (βίντεο)

Βασίλης Έξαρχος: "Το ακτινίδιο Πιερίας είναι η καλύτερη τροφή για να ενισχύσει το ανοσιοπιτικό μας. Ο Μάρτης θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας." (βίντεο)

Κορωνοϊός στην Κατερίνη – Ρεπορτάζ - Στεφ. Μπιτόπουλος:"Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Ψυχραιμία!" (βίντεο)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας κ. Ηρακλής Τσανικίδης συνιστά ψυχραιμία για τον κορωνοϊό και δίνει χρήσιμες συμβουλές για όλους μας! 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!! Ο αγιορείτης Πατήρ Αβραάμ μιλάει για τις προφητείες και ξεκαθαρίζει τις αληθινές απο τις ψεύτικες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια